Veliki korak Srbije ka svetskom prvenstvu, Mitrović izrešetao Luksemburg (FOTO, VIDEO)

04.09.2021

15:01 >> 18:09

0

Dobro izdanje Orlova u Beogradu

Veliki korak Srbije ka svetskom prvenstvu, Mitrović izrešetao Luksemburg (FOTO, VIDEO)
Copyright Foto: MNPress/Marko Metlaš

Ne treba je dizati u nebesa, ali valja je ceniti. Pobeda protiv selekcije Luksemburga 4:1 (2:0) nije bila stvarni pokazatelj razlike kvaliteta između dve ekipe, što ne može nikako umanjiti značaj viđenog od igrača selektora Dragana Stojkovića Piksija. Golove za “orlove” postigli su Aleksandar Mitrović u 22. i 35, Šano u 81. minutu autogol i Nikola Milenković u 90, dok je za goste strelac bio Olivije Til u 77. minutu.

Sa ovakvim izborom igrača, protiv rivala kao što je Luksemburg, izvučen je maksimum. Igra je imala i glavu i rep, svoj početak i kraj, postojale su opcije i “A” i “B”, znalo se gde treba tražiti rupe protivniku i ko se kako brani kad se stvari u ofanzivnom delu ne završe prema zamislima.

I Luksemburžani su mogli da pretpostave odakle će dolaziti opasnost, pa im ni to nije pomoglo da zaustave dotok lopti ka Mitroviću, tako da i to pokazuje sa koliko se umešnosti i mekoće u ključnim dodavanjima prilazilo njihovom golu. Sve je to moglo da se očekuje od tima u kojem su od starta zaigrali Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić i Aleksandar Mitrović, jer su umeli da pronađu prostor za Filipa Kostića i Darka Lazovića po bokovima odakle su dolazili ključni pasovi za golove. Ništa manje vredan nije ni karakter tima, pokazan kod 2:1. Na taj izazov odgovoreno je sa tri akcije za gol, od kojih je poslednja donela tu mirnoću za kraj utakmice.

Nedostajalo je, međutim, brzine u napadu, a to je uvek tako kada se pravi tim od “trojice jačih na lopti nego u sprintu”, “sa istim kretnjama i sličnim načinom otvaranja” – kako je to u svom oproštajnom izveštaju napisao bivši selektor Ljubiša Tumbaković. Naivno bi bilo poverovati da je taj koncept primenjiv u svakoj situaciji, protiv snažnijih ekipa od Luksemburga, jer kod kvalitetnijih timova sa ovakvom pokretljivošću naših teško bi se toliko puta spuštali ka golu okrenuti licem.

Reprezentacija Srbije nastavlja ciklus kvalifikacionih utakmica duelom protiv selekcije Republike Irske u Dablinu 7. septembra.

Utakmicu Srbija – Luksemburg mogli ste da pratite uživo na portalu 24sedam:

KRAJ UTAKMICE

90+5. MINUT – GOOOOL! Rodrigez u skoku laktom u lice udara Maksimovića i dobija crveni karton. Posle slobodnog udarca, Kostić centrira i Milenković pogađa za konačnih 4:1.

90+3. MINUT – Ovo je morao da bdue gol. Koncentracija Vlahovića i Radonjića nije bila na nivou u završnici meča, pa je ostalo 3:1.

90. MINUT – Nemanja Maksimović menaj kapitena Dušana Tadića, koga navijači nagrađuju za prikazano na terenu,

84. MINUT – Mitrović morao van terena, navijači ga ispratili ovacijama. U igri je Luka Jović. Izašao je i Nastasić, a na tere ušao Veljković. Nadamo se da Mitrogol nije teže povređen u sudaru sa strelcem autogola.

81. MINUT – 3:1! Autogol Šenoa, ali sve zasluge idu Aleksandru Mitroviću. Naš sjajni napadač Dobio je gadan udarac u glavu i zaradio posekotinu ispod oka.

80. MINUT – Sve je uradio kako treba MIlinković-Savić, izborio se za šansu, ali nije bio precizan.

78. MINUT – Vlahović se ne snalazi pred golom gostiju, a pola minuta kasnije Mitrovićev šut glavom brani Moris. Kao da se bude naši fudbaleri.

76. MINUT – Šok! Olivije Tili naleće na loptu posle dugog kombinovanja i sa 16 metara pogađa mrežu Srbije. Jasan znak da se mora ozbiljnije.

73. MINUT – Živnuli su Orlovi, ponovo zapretili gostima. Nema promene rezultata.

70. MINUT – Lukić i Lazović napustili teren. Radonjić otišao na bok, a Vlahović u napad. Promenili smo formaciju, igramo sa dva špica. Očigldna reakcija selektora na dešavanja na terenu.

68. MINUT – Potpuno opišteno deluju izabranici Dragana Stojkovića na terenu, lopta je češće u nogama gostiju.

62. MINUT – Strahinja Pavlović podiže atmosferu na tribinama. Dva duela sa napadačem Lukesmburga rešio je remplovanjem. Rival se oba puta odbio od njega kao od zid.

57. MINUT – Sada Tadić klizećim startom krade loptu rivalu, Kostić se spušta ka golu i šutira sa nekih 12, 13 metara, ali pravo u golmana. Možda bi asistencija bila bolje rešenje.

51. MINUT – Saša Lukić krade loptu rivalu, šutira iz prve gole preko gola.

49. MINUT – Ponovo sjajan napad Srbije. Lopta je išla od noge do noge, a centaršut Lazovića izblokiran. Posle kornera nije bilo opasnosti.

47. MINUT – Gosti napali od prvog zvižduka sudije, napravili dobru akciju, ali izborili samo korner. Šutirao je Olivije Til, igrač koji je u poluvremenu zamenio Mahmutovića.

46. MINUT – Zadovoljstvo je reč koja najbolje opisuje kako se osećaju svi navijači posle prvog poluvremena. Bunker Luksemburga je probijen na vreme, srpski fudbaleri zaslužuju visoke ocene za prikazano u prvih 45. minuta. Počeo je i drugi deo igre.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45. MINUT – Orlovi se igraju fudbala pred kraj prvog dela igre. Mitrović i Milinković-Savić izludeli defanzivce Luksemburga na malom prostoru, ali su ipak preterali sa egzibicijama. Kao da je to malo naljutilo rivale, pa je bilo vruće pred golom Rajkovića. Dobro su se odbranili naši fudbaleri.

44. MINUT  – Zbrzali su naši fudbaleri jednu kontru, izgubili loptu, a kapiten Tadić azradio žuti karton zbog starta na centru igrališta.

41. MINUT – Luksemburg vezuje dva kornera, zanimljiv pokušaj posle drugog. Šut Sinanija posle uvežbane akcije odlazi daleko od gola.

Foto: MNPress/Marko Metlaš

38. MINUT – Tadić se oslobađa rivala i kada se učinilo da će šutirati, šalje loptu u prazno ka Mitroviću. Golman gostiju brži od našeg napadača, posle sudara obojici ukazana lekarska pomoć. Dobro je da i jedan i drugi nastavljaju meč.

35. MINUT – GOOOOL! Mitrović, a ko bi drugi? Sjajan prodor Kostića koji pogađa napadača Fulama u glavu. Laganica.

33. MINUT – Prva nazovimo opasnost po gol Srbije. Pomoćnik signalizira ofsajd. Martins prekida naš napad i dobija žuti karton.

28. MINUT – Tadić dobro prolazi po krilu i zavrće loptu. Mitrović glavom, Moris

Foto: MNPress/Marko Metlaš

brani.

22. MINUT – GOOOOOOOL! Mitrović! Kakva akcija Srbije. Prelepo! Dupli pas Lukića i Milinković-Savića, Sergej maestralno nalazi Mitrovića, a ovaj koristi “jedan na jedan” sa čuvarmo mreže Luksemburga.

20. MINUT – Duga i dobra akcija Orlova, završava je Tadić. Moris brani udarc našeg kapitena sa desetak metara.

15. MINUT – Prva velika prilika, centaršut Kostića, Mitrović glavom šutira pored gola.

12. MINUT – Traži se rupa u odbrani Luksemburga, goste polako hvata panika u nekim situacijama. Ipak, ozbiljnih prilika nema.

7. MINUT – Dva vezana kornera za Srbiju, gosti dobri u skoku. Pokušaj Lazovića i novi korner bez gol šanse.

6. MINUT – Tadić primetio da golman Luksemburga stoji daleko od gola, pokušao  lob sa 40-ak metara, lopta otišla preko gola.

3. MINUT – Lazović prošao sa leve strane, lopta posle centaršuta završila na prečki.

1. MINUT – Odslušali smo himne, sa centra su krenuli fudbaleri Srbije ispraćeni aplauzima oko 10.000 navijača.

SRBIJA – LUKSEMBURG 3:1 (2:0)

Beograd. Stadion: Rajko Mitić. Sudija; Halil Umut Meler (Turska).

SRBIJA (3-4-2-1): Rajković – Milenković, Nastasić, Pavlović – Lazović, Lukić, Gudelj, Kostić, Tadić, Milinković-Savić – A. Mitrović.
Selektor: Dragan Stojković.

LUKSEMBURG (4-2-3-1): Moris – Jani, Šano, Mahmutović, Karlson – Martin, Bareiro – Sinani, Til Pinto – Rodrigez.
Selektor: Luk Holc.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike