VAR nastavlja da „ubija“ fudbal: Dva penala, dva poništena gola i bod Liverpula u Brajtonu

28.11.2020

14:27 >> 14:38

0

Autor: N. St.

Video tehnologija ponovo u centru pažnje...

VAR nastavlja da „ubija“ fudbal: Dva penala, dva poništena gola i bod Liverpula u Brajtonu
Copyright Tanjug/Neil Hall/Pool Via AP

Od kada je video tehnologija (VAR) uvedena u fudbal, donela je više polemike i podigla više prašine nego dobrih stvari. Moglo je to da se vidi i ovog popodneva na stadionu „Ameks“. Viđena su dva poništena gola, dva penala, serija povreda i podela bodova.

Liverpul je u Brajtonu osvojio samo bod – 1:1 (0:0).

Prvo poluvreme je završeno bez golova, iako je delovalo da su mreže mogle da se tresu nekoliko puta. Liverpul je krenuo agresivno od prvog minuta, ali je Brajton ubrzo preuzeo konce igre. U 10. minutu je Konoli izašao sam ispred Alisona i poslao loptu pored gola. Ubrzo posle toga, u 20. minutu je mladi Vilijams oborio Konolija u kaznenom prostoru, Mopaj je preuzeo odgovornost i namestio loptu na „kreč“. Alison je otišao u jednu stranu, ali je fudbaler domaćeg tima loptu poslao pored gola. Trener Poter je odmahivao glavom, a nedugo zatim je bio prinuđen da zameni Mopaja zbog povrede.

Salah je u 35. minutu pogodio gol, ali je već po načinu slavlja bilo jasno da se ne raduje previše. Sa pravom, posle pregledanja snimka (VAR) je ustanovljeno da je bio u milimetarskom ofsajdu. Gol je poništen. Već u pauzi je Klop shvatio da Neko Vilijams ne može da bude zamena za povređenog Trenta Aleksandera-Arnolda. Uveo je Hendersona, a Milnera prebacio na poziciju desnog beka.

Donelo je to neophodnu stabilnost „crvenima“, da bi u 60. minutu Salah odložio loptu za Žotu koji sjajnom fintom vara čuvare, pa preciznim šutem donosi prednost svom timu. Međutim, svega četiri minuta kasnije je nemački stručnjak odlučio da napravi promenu i da uvede Manea umesto Salaha. Egipćanin je bio vidno besan zbog toga, ljut je napustio teren i seo na klupu uz proteste zbog toga.

Tanjug/Mike Hewitt/Pool Via AP

Za to vreme su se muke sa povredama nastavile. Lalana je u 63. minutu ušao u igru, u 71. je napustio teren zbog povrede, dok je Milner ostao da leži na travi u 74, žalio se na probleme sa zadnjom ložom. Ušao je vezni igrač Kurtis Džouns i zauzeo poziciju beka. To je bio dodatni pokazatelj da Klop zbog „bolnice“ ne zna koga da uvrsti u postavu.

U 84. minutu je Liverpul ponovo počeo da slavi. Robertson je poslao idealan centaršut, Mane glavom matirao Rajana, onda je ponovo na scenu stupio VAR. Sadio je bio u ofsajdu. Brajtonu je to dodatno ulilo samopouzdanje, počeli su da napadaju sve češće, posebno na strani na kojoj je bio Džouns.

Pet minuta nadoknade je pokazao četvrti sudija. A, kada je glavni pokazao da je nad Vajnaldumom napravljen faul na sredini terena dobio je instrukcije iz VAR sobe da pogleda snimak situacije koja je prethodila. Robertson je promašio loptu, dokačio Velbeka koji je ostao na nogama. Atvel je i sam pogledao snimak i pokazao da „belu tačku“. Gros je namestio loptu, šutirao po sredini gola, pogodio i doneo bod domaćinu.

– Dobili smo previše blag penal. Da, dobio sam udarac. Sudija je posle toga pogledao snimak i doneo je takvu odluku – bio je iskren Velbek posle meča.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike