Dan Tana daje predlog za FSS: Uzmite Boru Milutinovića za selektora!

13.01.2021

06:33 >> 07:51

0

Iskusni fudbalski radnik kaže da su ga u SAD i u Nigeriji svojevremeno poslušali i uzeli Milutinovića za selektora

Dan Tana daje predlog za FSS: Uzmite Boru Milutinovića za selektora!
Copyright Profimedia/Agencia EL UNIVERSALLuis CortésEELG

Tačno 70 dana od srede 24. marta i prve utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine protiv selekcije Republike Irske u Beogradu, najbolji fudbaleri Srbije još nisu dobili selektora.

Trenutna slika te potrage za vođom “orlova” izgleda ovako: FSS čeka Piksija, a obradovao bi se i Vladanu Milojeviću, ali obojica su zauzeti ugovorima sa svojim azijskim ekipama. Savo Milošević bi mogao da bude rešenje, ali se od njega odustalo ili je nastao zastoj.

Taj raskorak između želja i stvarnosti u kom je zakočen FSS postaje pomalo dosadan i nije ništa drugo do ilustracija nemoći najodgovornijih ljudi srpskog fudbala da se izbore sa problemom.

Bivši trener Crvene zvezde i Vojvodine, kao i mnogih drugih srpskih ekipa, Milorad Kosanović tvrdi da nastala situacija oko selektora pogađa kompletan srpski fudbal i da nam perspektiva kao navijačima reprezentacije nije lepa, jer onaj ko se sada čini kao rešenje mogao bi već u martu da bude smenjen ako izgubi mečeve sa Irskom i Portugalom.

MN Press

– Zašto smo došli u situaciju da danas ne možemo naći selektora, kriv je sam Fudbalski savez Srbije. Oni bi nekog da postave, a taj ne može jer ima ugovor. Onaj ko bi mogao da dođe i radi, njega u FSS ne žele. To je sve posledica naopakog vođenja fudbala unazad deset godina. Nema proizvodnje pravih trenera. Odavno je stalo. Dozvoljen je rad svima, nekontrolisano se menjaju treneri, srozava im se ugled i kod navijača i u medijima. Dva ili tri poraza i “aj, zdravo, nema te više”. Dolazi sledeći, koji slično prolazi. Gde je tu krivica FSS? Pa, ništa nisu preduzeli da spreče klubovi da ih ne menjaju ko čarape. Ima tu i talentovane dece, ali prilika im se daje na kašičicu, dođu i odu ubrzo. Sada bi Mihajlovića da vrate. A što ga nisu čuvali kada su ga imali za selektora? Priča se o bivšim trenerima naših najjačih klubova, a zaboravlja se da njihov učinak često nije realan, jer iza tih rezultata stoji logistika koju drugi klubovi u zemlji mogu samo da sanjaju. Stvarno ne znam kako ćemo sad izaći iz tog “vrzinog kola”. Izabraćemo nekog ko će u martu već biti oteran jer će izgubiti mečeve od Irske i Portugala – kaže Kosanović za 24sedam.

Dugogodišnji čelnik Partizana i FSS Ivan Ćurković siguran je da će se pronaći pravo rešenje i da nam do konačne objave samo treba malo strpljenja, jer oni koji odlučuju o selektoru najbolje znaju ko i kada treba biti promovisan:

– Ne bih da previše pametujem i da dolazim u situaciju kako solim pamet ljudima u FSS. Nije im lako, ko što nije lako ni biti trener. Oni razmišljaju o tome koga bi bilo najbolje postaviti za selektora i ja imam poverenje u njih. Pojavljuju se sad priče o raznim kandidatima, pa bi tako jedni hteli, drugi ne mogu jer su zauzeti…. Ajde, da se strpimo još malo, da vidimo ko će se iskristalisati kao najbolji kandidat. Ako je nekome stalo da dođe takav, onda je to ljudima koji donose odluku – smatra Ćurković.

MN Press

Čuveni Dan Tana opisuje trenutnu situaciju oko izbora 11. selektora i daje konkretne predloge.

– Ja sam svojevremeno bio član Izvšnog komiteta FA Engleske, koji je bio zadužen za izbor selektora svih selekcija. Razlika između onog kako to Englezi rade i kako mi biramo naše selektore je u tome što kod Engleza postoje jasna pravila već decenijama, dok se kod nas to prepušta jednom čoveku. Recimo, pojavi se oglas u najtiražnijim novinama da će biti biran selektor, napišu se uslovi, plata, trajanje ugovora i počnu da pristižu ponude. Dođe ih oko 60-tak, mi odaberemo 15 najboljih, jer i tu se javljaju svakakvi, da bismo kasnije na intervju doveli samo trojicu. Nakon razgovora nama, osam ili devet članova komiteta, dolazi do predstavljanja kandidata odboru od 90 članova i onda oni glasaju da li će prvog, drugog ili trećeg. I to je tako, godinama već tamo gde je fudbal izmišljen i gde su jasno postavljena pravila ponašanja – priča Den Tana i nastavlja:

Po meni, napravili smo velike greške što smo oterali svakog uspešnog selektora. Uradili smo to poslednji put Muslinu, pre njega Iliji Petkoviću i Radomiru Antiću. Zato se danas mnogi dobri treneri boje da dođu kod nas da rade, misleći da će se i njima dogoditi ista sudbina. A nije lak posao baš, prvo meč sa Irskom, pa sa Portugalcima. Ko bi bio iznenađen da novog selektora oteramo odmah ako izgubi dve utakmice.

Predlog Dan Tane je da se selektor izabere između tri kandidata:

– Mislim da bi najbolji selektor našim igračima bio Piksi Stojković! On ima najveći autoritet kod reprezentativaca i znao bi kako da se postavi prema njima. Onda bih na drugo mesto stavio Muslina. Ako je FSS zaista stalo i ako za sebe misle da rade na u interesu srpskog fudbala morali bi da pronađu način da se pomire sa Muslinom. Ukoliko ni to ne uspe, onda je moj predlog Bora Milutinović – ističe Dan Tana.

MN Press

Na pomen Milutinovićevih godina i angažmana u Organizacionom komitetu SP u Kataru 2022, Dan Tana daje već spreman odgovor:

Pročitajte još

– Njegov posao oko Mundijala u Kataru ne treba da zabrine nikog, posebno FSS ukoliko želi dobrog trenera. Bora Milutinović je čovek velikog iskustva i fudbalskog znanja. Učinio bi se da bude jedini selektor koji je šest puta vodio različite selekcije na veliki turnir. Tačno je da ima 75 godina, ali Roj Hodžson ima isto toliko pa nije star da vodi Kristal Palas. Bora neće da trči, nama je potreban majstor. Da vam ispričam jedan detalj iz moje fudbalske biografije. Tamo, 1974. godine u decembru, tek sam tri meseca bio vlasnik Brentforda, morali smo da postavimo drugog trenera ekipe. Na intervjuu meni se najviše dopadne tako jedan niži momak, rekao je da već ima posao u drugoj ligi Holandije, ali da traži šansu u Engleskoj i ako ne uspe obećava da će se na kraju sezone sam povući sa pozicije. Ostalim članovima mog Upravnog odbora nije bio dovoljno dobar zato što nikad nije igrao vrhunski fudbal, već se vukao po četvrtoj ligi kao igrač, pa su tražili od mene da postavim našeg bivšeg fudbalera i pomoćnog trenera u Kvins Park Rendžersu Džoa Doertija. Nema veze, pristanem na na njihov izbor, ali dvadeset godina kasnije dolazim kao član Organizacionog odbora Mundijala u SAD na utakmicu Švajcarske i SAD, koju je vodio Bora Milutinović, i ispred mene izlazi selektor Švajcaraca Roj Hodžson. Zahvaljuje mi što sam onda, pre 20 godina, bio za njega, a još više zahvaljuje mojim saradnicima koji su tada bili protiv njegovog dolaska u Brentford, jer ko zna kako bi mu išla karijera da ga nismo odbili. Vidite kakve je timove vodio i danas je poštovan, pa zašto onda ne bi mogao Bora da preuzme Srbiju, pod uslovom da on to želi! Ako bi nas odveo u Katar postao bi čuven ko Nole!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike