Poketino otvorio dušu: O Mesiju i Ramosu u Parizu, odlasku Mbapea, odbijanju Reala...

28.01.2021

19:41 >> 19:48

0

Autor: N. St.

Trener PSŽ-a pričao o raznim temama u intervjuu

Poketino otvorio dušu: O Mesiju i Ramosu u Parizu, odlasku Mbapea, odbijanju Reala...
Copyright Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Nekada u dresu, sada u odelu na istom mestu. Maurisio Poketino se vratio u Pariz kako bi pomogao klubu da napravi taj korak više u Evropi.

Pari Sen Žermen dominira u domaćem šampionatu, ali im u elitnom takmičenju nešto nedostaje. O tome, mogućim pojačanjima u vidu Lionela Mesija, Serhija Ramosa, ali i odlasku Kilijana Mbapea je novi trener pričao u opširnom intervjuu za špansku „Marku“.

Šta ste zatekli u Parizu kao trener?

– Imam veliku motivaciju i odgovornost. Želim da uradim dobar posao i da dam doprinos prelepom projektu, veoma sam uzbuđen. Brzo smo se adaptirali na okolnosti i na igrače.

Ljudi van Francuske ne cene toliko tu fudbalsku ligu, kakvo je vaše mišljenje?

– Morate da budete ovde da biste mogli da formirate mišljenje i stavove. Fudbal u doba korone je ujednačio sve lige, iz takmičarskog ugla su veoma kompetetivne. Italija, Španija, Engleska i tako dalje. Tako je i sa Francuskom. fizički zahtevna liga, sa dosta talentovanih mladih igrača. Oni koji gledaju sa strane možda imaju drugačiji utisak, ali to nije tako.

Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Mišljenje većine je da francuski timovi nemaju veliki uspeh u Ligi šampiona zato što je domaći šampionat slab, slažete li se sa tim?

– Imate primer prošle sezone. U finalima LŠ i LE su bile ekipe iz Francuske, PSŽ i Lion. Šampionati u Francuskoj i Nemačkoj su završeni malo ranije i to im je dalo malu prednost na završnom turniru u Lisabonu. Da li PSŽ-u fali malo oštrine? Poštujem to mišljenje, mada je teško to dokazati. Smatram da treba da budemo spremni i da igramo na određenom, visokom, nivou bez obzira da li je Liga šampiona ili Kup Francuske. Moramo da budemo spremni za velike utakmice.

Tokom pregovora sa novim klubom, da li ste stekli utisak da je opsesija vlasnika osvajanje „ušatog pehara“?

– Ništa drugo osim pobeda ovde nije važno. Osvajanje Lige šampiona je san više od 50 godina, nikada je nismo osvojili. Čak i kada sam ja igrao u Parizu je bila opsesija. To je cilj i ne možemo da razmišljamo o tome samo kao učešću, već da idemo sa željom da je osvojimo. Za to mora da se napravi struktura, podrška i razna unapređenja. Od kada sam sa Totenhemom izgubio u finalu cilj mene i mog stručnog štaba je šansa da igramo ponovo za pehar.

Da li je tačno da ste odbili Real Madrid i Barselonu?

– Ne, iako je bilo razgovora. Imam veliko poštovanje za ekipe koje su pokazale interesovanje za mene i moj stručni štab. Tražili su me određeni klubovi, ali ona ponuda koja je stigla sa ljubavlju je bila iz Pariza. Idealan projekat. Ponavljam, nisam odbio Real i Florentina Pereza. Ko god to kaže ne govori istinu.

Kako je sarađivati sa velikim imenima kao što su Nejmar i Mbape?

– Odnos sa njima je spontan i prirodan. Pokazali smo im iskrenost i očekujemo isto od njih. Ne osuđujemo ljude dok ih ne upoznamo, otvoreni smo i to se ne menja. Oni su pre svega ljudska bića koja imaju emotivnu inteligenciju i zbog toga razumeju situaciju dobro. Poverenje se ne stiče tako brzo, potrebno je vreme, imamo isti pristup prema svima.

Sve se više priča o odlasku Mbapea i interesovanju „kraljevskog kluba“ za njegove usluge.

– Ima mnogo glasina. Moje mišljenje je da će biti u Parizu još dugo godina i tome se i klub nada. Računamo na njega na duži period. Tačno je da je pred njim odluka o budućnosti, ali deluje srećno i posvećeno ovom projektu. On je momak kog svi vole, stalno je dobro raspoložen, sa dobrom energijom i osmehom na licu. Sa 19 godina je postao svetski šampion, zaista je poseban i ima još mnogo ptencijala za razvoj. Kada radite sa tako talentovanim igračem onda i vi kao trener postajete bolji.

Slična je situacija i sa Lionelom Mesijem koji na kraju sezone može da promeni klub. Da li biste voleli da ga dovedete?

– Šta god da odgovorim na to pitanje biće loše shvaćeno. Sjajni fudbaleri se brzo adaptiraju na bilo koju ligu u svetu. Poštujem fudbalere koji su pod ugovorom sa drugim timovima. Te ekipe mogu da se naljute i to sa pravom. Razumemo da u svetu fudbala nema svetaca i da svaki tim želi da bude što bolji i da napreduje, ali naglašavam da ne postoji nikakva skrivena poruka sa naše strane. Ne možemo da budemo veći katolici od Pape.

Još jedan igrač bi mogao da bude slobodan, iz redova najvećeg rivala Katalonaca. Da li biste doveli lidera kao što je Serhio Ramos?

– Posle mesec dana u Parizu vidim igrače koji imaju sjajne liderske sposobnosti. Oni najbolji mogu da igraju u različitim projektima, kulturama i to kažem sa velikom dozom respekta. Strategija PSŽ-a je ista godinama, još od kada smo doveli Ronaldinja. Pratimo tržište i dovešćemo one koji mogu da unaprede ekipu. Videćemo šta će se dogoditi u narednim mesecima. Ramos bi, u slučaju dolaska, stigao u veliki klub sa pobedničkom opsesijom. PSŽ je jedan od najvećih klubova na svetu

Ipak, na sve to bi uticaj mogla da ima korona.

Pročitajte još:

– Ovaj virus je uveo određeni moralni element u sport i ekonomiju. Klubovi su sve pažljiviji, vizije vlasnika se menjaju. Zbog drame i svega što se dešava u svetu neophodan je određeni balans. Mora da postoji poštovanje prilikom donošenja odluka. Ako već pričamo iskreno, nalazimo se u fazi u kojoj fudbal mora da postavi primer, da pronađe balans između morala i ekonomije. Zato su svi toliko oprezni. Fudbal je uvek bio u određenom „balonu“, samo je sada zbog ovog virusa taj balon pukao – zaključio je Poketino.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike