Joakim Lev nadživeo 44 "jugoslovenska" selektora, Srbija "šampion" - menja ih na 475 dana

29.12.2020

08:34 >> 10:05

0

Nemac na klupi selekcije svoje zemlje već 5.284 dana

Joakim Lev nadživeo 44 "jugoslovenska" selektora, Srbija "šampion" - menja ih na 475 dana
Copyright MN Press

Od 2006. godine do danas bivše jugoslovenske republike su promenile 44 selektora fudbalskih reprezentacija, dok se na klupi Nemačke još zadržao neuništivi Joakim Lev. U tom balkanskom društvu Srbija je s najkraćim fitiljem za svoje stratege nacionalnih timova. Jer ako je Levov mandat od Mundijala u Nemačkoj jednak fudbalskoj samostalnosti Srbije, onda smo mi za vreme njegovog trajanja na klupi “pancera” promenili čak deset trenera sa “dugoročnim” ugovorima i dvojicu koji su imali status v. d.

Srbija je u svojoj kratkoj istoriji bila nemilosrdna i prema uspešnim i prema neuspešnim selektorima. Od nastanka FSS na Terazijama 35 smenjivala su se trojica predsednika. Zvezdan Terzić se poklonio i počeo sa Havijerom Klementeom, a otišao je ostavljajući Tomislavu Karadžiću u nasledstvo Miroslava Đukića. Čuveni Štitarac bio je vicešampion sa mladom selekcijom na EP 2007. godine, ali nije dobio pravu priliku da se dokaže sa A selekcijom.  Smenjen je posle OI U Pekingu 2008, tako lako da se za njim nije ni moglo dugo žaliti, jer već je bio postavljen Radomir Antić.  Ubrzo će novi selektor postati ljubimac nacije i ličnost 2009. godine u zemlji.

MN Press

Problemi, međutim, počinju od njegove smene u jesen 2010. godine. Karadžić je od tada imenovao četvoricu selektora (Vladimir Petrović Pižon, Siniša Mihajlović, Dik Advokat i Radovan Ćurčić) i dvojicu privremenih rešenja (Ćurčić i Ljubinko Drulović), a da pri tome nijedan otkaz nije uručio. Pižon se zahvalio i otišao posle utakmice u Mariboru i neuspeha u kvalifikacijama za EP 2012, Mihajlović se pokupio i vratio u Italiju po završetku ugovora 2013. godine, a Dik Advokat je zbog griže savesti napustio funkciju nakon svega četiri utakmice u kampanji za plasman na EP 2016. Moglo bi se reći da su čak trojica selektora bila žrtve dva nesvakidašnja fudbalska slučaja kao što su bile afere “Đenova” i “dron”, zbog čega su izgubljena dva ciklusa za EP 2012. i 2016.

Poslednji Toletov izbor, Radovan Ćurčić se povukao pred dolazak Slaviše Kokeze na Terazije i njegovog prvog izbora za mesto selektora Slavoljuba Muslina, kojem je uskratio podršku posle godinu i po i plasmana na SP 2018. u Rusiji. Kako stvari stoje, Kokeza će uskoro promovisati svog četvrtog selektora.

Za isto to vreme, od 2006. godine Crnogorci i Hrvati su promenili po petoricu stručnjaka, Slovenci i Makedonci po sedam, a BiH devet. Crnogorci su utorak dobili šestog selektora, a BiH je razmotala crveni tepih za dolazak 13. od 1995. godine.

Po provedenim danima na položaju u Srbiji su se selektori smenjivali najbrže – u proseku na 475 dana. Makedonija je imala 14 selektora od samostalnosti, a trajali su prosečno 677 dana. Sledi BiH sa 12 selektora i prosekom trajanja mandata od 695 dana, Slovenija – deset selektora i 965 dana, Crna Gora – pet selektora i 999 dana, Hrvatska – devet selektora i 1.106 dana.

MN Press

U okruženju su Albanci od 2006. godine promenili osam selektora, Rumuni sedmoricu, Mađarska osmoricu, Austrija troši petog, a Bugari su nam i po tom detalju najsličniji – promenili su ih desetoricu. U razvijenom svetu: kod Italijana je radilo osam selektora, kod Engleza šestorica, Francuza trojica, Španaca šestorica, Holanđana osmorica

Gde grešimo? Ne postoji vizija razvoja fudbala u Srbiji, ne prepoznaje se kvalitet, ne dozvoljava se kontinuitet i ne postoji jasna predstava o tome šta bi mogli biti kratkoročni ciljevi i gde su nam kranji dometi kao naciji koja obožava fudbal. Antić je smenjen jer je neko morao da plati za ispadanje u grupnoj fazi SP 2010. u Južnoj Africi. Muslin je prinuđen da se povuče, jer nije želeo da odustane od sastavljanja tima po svojim kriterijumima.

MN Press

Sa druge strane, Karadžić, koji se tako lako odrekao Antića, insistirao je nekoliko godina kasnije da zadrži neuspešnog Mihajlovića. Kokeza, koji se rastao od Muslina i nije ni trepnuo, sačuvao je Krstajića posle SP 2018. u Rusiji. Ovakva nedoslednost i neprincipijelnost čelnih ljudi dolazi od toga da nemamo vizionara i fudbalskog stratega, koji bi mogao da kaže, na primer: “Vidim Srbiju 2024. godine kao 15. selekciju na FIFA rang-listi”, da stane iza svog plana i da bude odgovoran pred javnošću ako ga ne ostvari.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike