FSS dobija novog predsednika tek u junu

06.03.2021

18:35 >> 17:52

0

Čeka se ostavka ili razrešenje Slaviše Kokeze, pa da se završe utakmice orlova u martu i onda kreću izbori

FSS dobija novog predsednika tek u junu
Copyright MN Press

Srpski fudbal u svojoj deceniju i po dugoj istoriji dolazio je već u “VD stanje” u kome se danas nalazi zbog problema aktuelnog predsednika FSS sa zakonom.

Slaviša Kokeza još nije podneo ostavku i niko ga na to ne podseća, jer su svi fudbalski funkcioneri procenili da ovaj period valja prećutati, iako je jasno da i ovoj tišini uskoro dolazi kraj.

Zasad će u neformalnim razgovorima fudbalski funckioneri, svi odreda, reći da je ostanak Kokeze na položaju u FSS nemoguć. Pre ili kasnije, za pet, deset ili mesec dana, svejedno. On mora da ode i to je pitanje vremena. Ostavka ili odlukom većine o razrešenju, tehničko je pitanje. Kokeza pada onda kada neko progovori i javno kaže da sadašnji predsednik sa svim problemima iz privatnog života predstavlja teret celoj organizaciji i da je jedino ispravno ako bi ona nastavila dalje svojim putem bez njega.

Kada ovakav stav dobije javnu podršku, nastupiće novo doba. Po Statutu zamenik FSS Marko Pantelić moraće da raspiše izbore na svim nivoima. Za proceduru oko izbora delegata Skupštine FSS neophodno je najmanje dva meseca, jer kreće se od izbora u opštinskim fudbalskim savezima do formiranja skupština regiona. Dosadašnji prvi čovek srpskog fudbala promenio je Statut 2016. godine, pa je tako uz delegate iz regiona Vojvodine, Kosova i Metohije, Istočne i Zapadne Srbije, klubova Superlige i Prve lige, predstavnika trenerske i sudijske organizacije, uvedeno da svoje zastupnike u fudbalskom parlamentu ima Udruženje fudbalskih reprezetativaca, radna zajednica zaposlena u savezu i pul sponzora.

Sva “esnafska” udruženja, kao i sponzori saveza (?!) moraće glasanjem da odaberu svoje delegate, da bi se onda na Izbornoj skupštini od 69 članova izabrao jedan za predsednika prostom većinom. Praksa je pokazala da se taj “jedan od 69” uvek iskristališe tokom sprovođenja procedure, pa ni ovi izbori tu neće biti izuzetak.

Sagovornici 24sedam tvrde da se izborna procedura sigurno neće pokrenuti tokom priprema za naredna tri meča reprezentacije i da bi to moglo da se dogodi u aprilu po povratku tima iz Bakua sa poslednjeg duela protiv Azerbejdžana.

Po toj logici izbori će se na najnižim nivoima odvijati paralelno sa završnicama u ligaškim takmičenjima, što ima svoje protivnike, ali većina želi da se pitanja izbora predsednika i organa FSS reše pre perioda koji smo u normalnim vremenima zvali sezonom godišnjih odmora.

Pročitajte još

Koja god opcija da se usvoji, sasvim je izvesno da će na startu sledeće takmičarske 2021/22 godine Srbija imati novog predsednika saveza – četvrtog po redu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike