Tajna diplomatija među superligašima: Zadržati 20 klubova i naredne sezone

22.03.2021

07:13 >> 10:48

0

Srpski fudbal jedva ima kvalitet i uslove za takmičenje deset klubova u eliti, a želja mnogih je da ih bude duplo više

Tajna diplomatija među superligašima: Zadržati 20 klubova i naredne sezone
Copyright MN Press

Partizan već 18 utakmica ne dozvoljava protivničkim ekipama da ostvare makar nerešeni rezultat. Zvezdin takav niz traje 16 mečeva.

Zajedno su postigli 153 golova, Zvezda 78, Partizan 75, a primili su 26 (12/14). Crveno-beli imaju devet bodova prednosti u odnosu na crno-bele i čak 23 boda više od Vojvodine na 3. mestu.

Primera radi, kod “dosadnih” Engleza lider Mančester siti od petoplasiranog Vest Hema ima 22 boda više, dok u ostalim ligama toliki raspon doseže i do sedmoplasiranog tima.

Dominacija traje, navijače zabavlja serija nepobedivih timova sa Topčiderskog brda, ali sve to ne može da veseli iskrene fudbalske zaljubljenike.

– Pogledaj šta smo dobili! Zvezda i Partizan ne mogu već 15 mečeva da izgube jedan bod – rekao je nedavno za 24sedam trener holandskog Viljema II Željko Petrović uz logično pitanje kome je takvo prvenstvo zanimljivo.

Dan ili dva kasnije u izjavi za hrvatski portal Index, Predrag Mijatović kaže da “večiti” u Srbiji “igraju svoj večni ping-pong”, pa je tako sada dominantna Crvena zvezda, dok je to ranije bio Partizan.

Hroničari srpskog fudbala izvukli su iz statistike još jedan podatak vredan pažnje – Crvena zvezda je tri puta poražena u tri poslednje sezone.

Stvarno dobro pitanje – kome je ovo zanimljivo?

Nije baš da je srpska Superliga posebna po toj monotoniji smenjivanja dva kluba na vrhu, budući da se decenijama slična pojava dešava Škotima, u nešto manjoj meri Špancima, Nemcima, Austrijancima, ali postavlja se pitanje koliko dugo će taj dosadni ping-pong kod nas još trajati. Kad će neko “treći” dovoljno da poraste, pa da bude malo interesantnije, a koliko bi značilo postojanje “četvrtog” i “petog” ne treba ni naglašavati posebno.

Objašnjavajući seriju pobeda svog tima, kao i Crvene zvezde na drugoj strani, Aleksandar Stanojević ponovio je u ime tabora večitih jednu činjenicu:

Partizan i Crvena zvezda imaju znatno veće budžete od ostalih konkurenata u ligi, pa samim tim i veći izbor rešenja za sastav ekipe. Nije mi poznato da još negde postoji tolika razlika u budžetima klubova.

Nemaština najvećeg broja klubova u Superligi nije od juče, ali njihov nedostatak ambicija teže pogađa srpski fudbal od hroničnog nedostatka novca. Svi bi radije da se takmiče u eliti, makar bolno trunuli u tom besmislu od 20 klubova, nego da smanje broj ekipa u ligi, koncentrišu najveći kvalitet u 10-12 ekipa i tako u četvorokružnom sistemu dobijemo više jačih utakmica u oba profesionalna takmičarska ranga. Bilo bi četiri “večitih derbija” i manje prostora za duge serije pobeda Zvezde i Partizana, ako ništa drugo.

Međutim, od svega toga neće biti ništa. Biće još i dobro ako se ostvari povratak na staro – 16 klubova, jer…

Pročitajte još

Kako 24sedam saznaje među klubovima Superlige trenutno se vodi tiha diplomatija koja bi mogla da dovede do toga da većina zatraži ispadanje samo dva kluba na kraju prvenstva. To bi značilo da će i sledeće sezone igrati 20 klubova, a da će Crvena zvezda i Partizan ponovo biti u prilici da postavljaju rekorde neprekidnih pobeda.

Možda najavljeni će VAR pokvariti neku seriju, mada ima i onih koji tvrde da će se ovde pre VAR pokvariti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike