Džaba što podržavaju Srbiju: Španci moraju da igraju protiv nepriznate države

09.12.2020

11:29

0

Autor: D. B.

Iskustva iz prethodne godine kažu da su odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta obavezujuće

Džaba što podržavaju Srbiju: Španci moraju da igraju protiv nepriznate države
Copyright Profimedia/Pablo Morano/Orange Pictures

Kakva je samo zavrzlama nastala posle žreba za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2022. godine? Činjenica da se u njemu našla i fudbalska selekcije nepriznate države Kosovo, pa još da je ona poslata u grupu gde su i Španija, Grčka i Gruzija (koje ovu tvorevinu ne priznaju), kao i Švedska donela je nove neočekivane probleme.

Pročitajte još: Koga je Srbija dobila na žrebu i kakav je šok preživela

Nemački sport1.de postavio je logično pitanje – šta će biti sa utakmicama koje ova selekcija treba da igra protiv nacionalnih timova Španije, Grčke i Gruzije. Poseban akcenat stavljen je na meč sa Španijom koja nema nameru da prizna tzv. Kosovo zbog dobro pozantih problema koje ima sa Katalonijom.

Za razliku od vlasti u Grčkoj i Gruziji, Španci ne dozvoljavaju svojoj reprezentaciji da nastupi protiv Kosova. Zabrana je na snazi zbog brojnih paralela sa Katalonijom i njenim zahtevima za nezavisnost. Španija je već dugo na strani Srbije – objašnjava sport1.de.

Ali, nije baš tako…

Vratićemo se u 2019. godinu i kvalifikacija za EP za fudbalere do 17 godina i turnir koji je igran na Pirinejskom poluostrvu. Tada je Španija odbila da dozvoli da se istakne zastava koju Albanci sa Kosova i Metohije nazivaju državnom i da im se intonira muzička numera koju zovu himnom. Meč je pod tim uslovom i odigran, a Španci su slavili sa 1:0 golom Pabla Morena. Ipak, posle tog meča odlučeno je da se kvalifikacije premesete iz Španije u Švajcarsku kako bi svi timovi mogli da imaju svoje “državne” simbole.

Predsednik Olimpijskog komiteta Španije, Alehandro Blanko, objašnjava da meč fudbalske reprezentacije njegove države i selekcije nepriznate države neće napraviti karambol i da će se održati uz identične protokole koje važe na svim ostalim utakmica reprezentacija.

– Kosovo je priznato u svim interncionalnim organizacijama i moraćemo da organizujemo ovaj meč. Njihova himna će biti normalno intonirana. To što jedna država ne priznaje drugu, ne znači da ne može da igra protiv nje – objasnio je Blanko.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike