Prošlo 55 godina od Partizanovog finala u KEŠ: Nikad neprežaljeni poraz od Real Madrida na "Hejselu"

11.05.2021

06:57 >> 11:00

0

Crno-beli izgubili najvažniji meč u svojoj istoriji rezultatom 2:1 pred 50.000 navijača u Briselu

Prošlo 55 godina od Partizanovog finala u KEŠ: Nikad neprežaljeni poraz od Real Madrida na "Hejselu"
Copyright MN Press

Na današnji dan, pre 55 godina, fudbaleri Partizana odigrali su svoje prvo i jedino finale Kupa evropskih šampiona na stadionu “Hejsel” u Briselu. Čuvena generacija “Partizanovih beba”, koju je osnovao u najmlađim danima trener Florijan Matekalo, zaustavljena je kod poslednje prepreke na svom putu ka tronu, u finalu protiv Real Madrida, rezultatom 2:1 za špansku ekipu. Jedini gol za crno-bele postigao je štoper Velibor Vasović u 55. minutu, da bi preokret došao golovima Amansija u 70. i Serene u 76. minutu.

Do odigranog finala na “Hejselu”, tim trenera Abdulaha Gegića napravio je pravi podvig eliminisavši usput perjanice ondašnjeg evropskog fudbala: šampiona Francuske ekipu Nanta (2:0 u Beogradu, 2:2 u Nantu), prvaka Nemačke Verder (3:0 u Beogradu, 0:1 u Bremenu), prvaka Čehoslovačke prašku Spartu (1:4 u Pragu, 5:0 u Beogradu), da bi u polufinalu izbacili najbolji tim Engleske Mančester junajted “preživevši” pakao prepunog “Old Traforda” (0:1) posle pobede u Humskoj rezultatom 2:0.

Za Partizan su te noći igrali: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer, pred gotovo 50.000 navijača, od kojih je većina došla sa raznih strana da bodri Partizan.
Svedoci najvažnijeg događaja u istoriji Partizana govorili su da je ondašnja uprava sastavljena od visokih oficira JNA bila nedorasla kvalitetu i talentu ekipe s kojom je raspolagao Gegić i da je poraz od Reala došao kao posledica tog amaterskog odnosa prema ekipi. Pričalo se dugo da u danima priprema za meč sa španskim velikanom igrači nisu imali mira od raznih menadžera i da ni trener ni rukovodstvo nisu umeli da se nose sa tom gužvom koja je narušavala mir i disciplinu u timu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike