Tužilaštvo promenilo odluku: Lekari i sestre su namerno ubili Maradonu

20.05.2021

10:45 >> 12:43

0

Ako im se dokaže krivica za ubistvo sa predumišljajem, doktori će ležati u zatvoru od osam do 25 godina

Tužilaštvo promenilo odluku: Lekari i sestre su namerno ubili Maradonu
Copyright AP Photo/Victor Caivano

Argentinsko pravosuđe promenilo je kvalifikaciju optuženima za ubistvo Dijega Armanda Maradone. Oni se sada terete za ubistvo sa predumišljajem umesto za ubistvo iz nehata, za šta im je zaprećena kazna od osam do 25 godina zatvora ukoliko im bude dokazana krivica. Ovom promenom tužilaštvo smtra da Maradonina smrt nije došla kao posledica profesionalnog nemara, već da lekari i negovatelji nisu učinili ništa da spreče smrt.

– Posle toliko nepravde krug se zatvara. Najvažnija je promena optužbe za ubistvo sa predumišljajem – izjavio je član javnog tužilaštva San Isidora, predgrađa Buenos Ajresa, zadužen za istrage.

Ovo pooštravanje optužbe sedmoro okrivljenih povezano je sa objavljivanjem ekspertskog izveštaja početkom maja, u kojem je zaključeno da je Maradona bio “prepušten sudbini” od strane njegovog zdravstvenog tima, čiji je “neadekvatan, manjkav i nepromišljen” tretman doveo do sporog umiranja i agonije legendarnog igrača.

– Signali opasnosti od smrti bili su ignorisani – ocena je 20 stručnjaka koji su se bavili istragom, obdukcijom i forenzičkom patologijom.

Maradona, koji je patio od problema sa bubrezima, jetrom i srcem, umro je od srčanog udara 25. novembra 2020. godine, samo nekoliko nedelja nakon što je operisan na mozgu zbog krvnog ugruška.

Pročitajte još

Javni tužilac San Isidora optužio je sedam osoba: neurohirurga Leopolda Lukea, kao glavnog optuženog, psihijatra Agustinu Kosačov, psihologa, dvoje medicinskih tehničara, koji su bili pored kreveta Dijega Maradone, kao i njihovog supervizora i lekara koordinatora za kućnu hospitalizaciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike