Belgijanci promašivali nemoguće, Italija na Španiju u polufinalu EP

02.07.2021

20:56 >> 21:44

0

Autor: Adam Štulić

Azuri savladali đavole u sjajnom meču

Belgijanci promašivali nemoguće, Italija na Španiju u polufinalu EP
Copyright Tanjug/Andreas Gebert/Pool Photo via AP

Imamo prvi polufinalni par na EURO 2020. Rival Španiji biće Italija, koja je u sjajnom meču bila bolja od Belgije 2:1 (2:1).

Roberto Manćini vratio je “azure” na velika vrata u vrh evropskog fudbala. Pošto su 2018. godine doživeli veliki krah, ostavši bez ulaznice za Mundijal u Rusiji, Italijani su napravili reset i samo tri godine kasnije izborili se za plasman među najbolje četiri ekipe na Starom kontinentu.

Fenomenalan meč gledali smo na minhenskoj “Alijanc areni”. Jedan od najboljih, ako ne i najbolji, u dosadašnjem toku šampionata Evrope. Obe selekcije su od prvog minuta ušle spuštenog garda u duel, što je rezultiralo brojnim opasnima napadima na obe strane terena.

Mreža se prvo zatresla Belgijancima. Igrao se 13. minut, kada je Insinje izveo slobodan udarac sa desne strane. Lopta je prošla kroz ceo kazneni prostor, došla do Bonućija koji je stomakom poslao iza leđa Kurtoe. Ipak, posle signalizacije iz VAR sobe gol je poništen zbog ofsajda.

Belgijanci su potom preuzeli inicijativu, odlične pokušaje De Brujnea i Lukakua krajnim naporom je zaustavio Donaruma, da bi potom “đavoli” praktično sami sebi dali gol.

Igrao se 30. minut. Dugo je trajao napad “azura” i kada se činilo da su “đavoli” otklonili opasnost Vermalen je na dvadesetak metara od svog gola dodao loptu Veratiju u noge, vezista PSŽ je odmah uposlio Barelu, koji se sjajno snašao između tri defanzivca rivala i zatresao mrežu golmana Reala.

Koliko je ova Italija drugačija od nekih prethodnih najbolje je moglo da se vidi posle vodećeg gola. Dok su se ranije generacije “azura” u takvim situacijama povlačile na svoju polovinu, Manćinijev tim je nastavio da juriša ga mreži protivnika, čija je odbrana ponovo kapitulirala u 44. minutu.

Sve je sam odradio Insinje. Uzeo je loptu iskosa sa desne strane, ušao ka sredini terena i onda maestralnim udarcem sa dvadesetak metara kaznio povlačenje štopera Belgije u svoj kazneni prostor.

Delovalo je tada da je Italija završila posao. Malo ko je u tom trenutku mogao da pomisli da će Belgijanci uspeti da se vrate, ali dok mnogi nisu ni završili takvu misao na semaforu je stajalo 2:1. Tek što su krenuli s centra, Doku je po levoj strani pretrčao Di Lorenca, koji ga odgurnuo rukom, što je glavni arbitar okarakterisao kao faul za kazneni udarac.

Pošto je potvrda isravnosti odluke stigla iz VAR sobe, Lukaku je rutinski matirao Donarumu i uneo veliku neizvesnost u drugo poluvreme u kojem je Belgija imala više od igre, ali manjak sreće da nekoliko izglednih prilika, od kojih je najbolju imao napadač Intera na isteku sata igre, pretvori u gol za izjednačenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike