Englezi ne umeju da igraju prve utakmice na Evropskim prvenstvima! Tu je velika šansa Srbije!

13.06.2024 | 09:59

Autor: G. F.

Samo jednom u istoriji Gordi Albion uspeo da slavi na startu šampionata Evrope

Copyright MN Press

Još malo, još samo malo i eto nam prve utakmice Srbije na nekom prvenstvu Evrope.

Prvi rival skoro da ne može da bude jači i nezgodniji. Piksijevi Orlovi će u nedelju (21.00) na megdan aktuelnom vicešampionu Evrope, moćnoj Engleskoj.

Nije neka mudrost reći da je Gordi Albion veliki favorit u ovom susretu, ali to će morati da pokažu i na terenu. A tu bi stvari mogle da budu drugačije od očekivanog.

Zavirili smo malo u istoriju evropskih prvenstava i pronašli podatak koji može mnogo da kaže o protivniku Srbije.

Reč je o tome da su fudbaleri Engleske poznati kao najbolji mogući protivnik na startu Evropskog prvenstva! Razlog je jednostavan, samo jednom u istoriji uspeli su da zabeleže pobedu u takvim utakmicama.

Nije dobra stvar što je o uradila baš ova generacija na prethodnom EP kada je golom Rahima Sterlinga savladala Hrvatsku sa 1:0.

Ipak, sve ono pre toga, daje nadu našim fudbalerima da mogu bar do boda na startu šampionata u Nemačkoj. A zašto ne i do trijumfa baš kao 1968. godine kada je Jugoslavija slavila sa 1:0 u prvom duelu sa Englezima. Strelac je bio Dragan Džajić u 86. minutu susreta.

 

 

Nakon što su propustili dva prvenstva Evrope, Englezi su se na veliku scenu vratili 1980. godine i na startu remizirali sa Belgijom (1:1), da bi osam godina kasnije (1984. nisu učestvovali) izgubili od Republike Irske sa 1:0.

Na EP 1992, onom čuvenom sa kog je naša reprezentacija izbačena zbog rata na prostorima bivše države, Engleska je u prvom meču odigrala 0:0 sa budućim šampionom Danskom. Usleido je remi sa Švajcarskom na otvaranju Eura 1996, a onda i poraz od Portugala (2:3) na poslednjem prvenstvu Evrope na kom smo navijali za naše fudbalere.

U olimpijskoj 2004. godini Engleska je u prvom kolu EP poražena od Francuske sa 2:1, a posle propuštene 2012, videli smo i remi sa Rusijom 2016. godine u prvom susretu na Evropskom prvenstvu, i na kraju već pomenutu pobedu nad Hrvatskom na prethodnom EP.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam