Englezi u panici zbog Srba: Oni su među najnasilnijim navijačima, šta ćemo ako nas napadnu?

11.06.2024

15:42

0

Autor: P.K.

Standardne poluinformacije iz zemlje koja je iznedrila najgore huligane

Englezi u panici zbog Srba: Oni su među najnasilnijim navijačima, šta ćemo ako nas napadnu?
Vatromet "delija" - Copyright MN Press

Englezi su u panici zbog srpskih navijača! Udarni listovi u toj zemlji prenose navodna strahovanja nemačke policije da će do 500 srpskih fudbalskih huligana pokušati da  izazovu nasilne incidente na prvoj utakmici svoje reprezentacije na Evropskom prvenstvu 2024, protiv Engleske u nedelju.

Nemačka policija pozvala je već srpske kolege da joj pomažu tokom trajanja šampionata, ali to nije umirilo strahove Engleza.

Procena je da će oko 40.000 Britanaca putovati kako bi podržali svoj tim na utakmici, u poređenju sa između 5.000 i 8.000 srpskih navijača.

- Ali, lokalni šefovi policije su na oprezu, sa šefom grada Gelzenkirhena, gde se igra meč, Peterom Botom koji je rekao za Gardijan da njegovi policajci očekuju " da će do 400 ili 500 srpskih huligana koji traže nasilje putovati u Nemačku."

Gardijan citira gradonačelnika:

- Najveći izazov za nas će biti da identifikujemo nasilne, remetilačke grupe u ranoj fazi, kako bismo ih odvojili od mirnih i zakonitih navijača.

Dejli mejl piše:

"Strahuje se da bi engleski navijači mogli biti meta nasilnih srpskih fudbalskih huligana na nedeljnoj utakmici".

Engleski navijači su dočekali dolazak tima u Nemačku ranije ove nedelje, pre njihove prve utakmice u nedelju. Nemački šefovi policije su u kontaktu sa vlastima u UK i u Srbiji u pokušaju da izbegnu ružne scene na utakmici ovog vikenda.

Mejl uopšte nije štedeo srpske huligane:

- Srpski fudbalski navijači su među najpoznatijima po svojoj sklonosti ka izazivanju haosa tokom utakmica. Neki navijači sebe nazivaju "ultrasima", a mnogi od njih pripadaju desničarskoj, proruskoj grupi Delije, navijačima šampiona srpske lige, Crvene zvezde.

Tipično za engleski tabloid, prenose se samo poluinformacije:

- U posebno nasilnom incidentu 2014. godine, utakmica između Srbije i Albanije morala je biti prekinuta nakon što su navijači upali na teren i počeli da napadaju igrače – piše list, bez ijedne jedine reči da se albanski navijač popeo na obližnju crkvu i sa nje pustio dron sa zastavom velike Albanije. Kada je Stefan Mitrović skinuo tu zastavu, njega su napali albanski reprezentativci i tek tada je nastao haos.

Sa druge strane, list ne krije ko su tradicionalno najratoborniji huligani:

- Više od 1.600 navijača iz Engleske sa zabranama prisustva na fudbalskim utakmicama moralo je da preda svoje pasoše do kraja turnira kako bi se osiguralo da ne putuju u Nemačku. Oko 1.000 policajaca će biti na dužnosti ovog vikenda kako bi pokušali da održe mir između suparničkih navijačkih grupa. Neki britanski policajci će takođe putovati u grad kako bi motrili na poznate engleske huligane i one sa zabranama. Nemačke vlasti su najavile detaljne pretrage za oružje i vatromet i obećale specijalni komandni centar za koordinaciju interventne policije i jedinica za "taktički odgovor".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike