Traje skandal u Premijer ligi: Nema milosti za nekadašnjeg evropskog prvaka, u pitanju je opstanak u ligi!

07.05.2024

15:14

0

Autor: P.K.

Liga samo oduzima bodove i tako kroji tabelu

Traje skandal u Premijer ligi: Nema milosti za nekadašnjeg evropskog prvaka, u pitanju je opstanak u ligi!
Notingem Forest - Copyright Profimedia

Notingem Forest nije uspeo sa žalbom protiv kazne oduzimanja četiri boda zbog kršenja pravila Premijer lige o profitu i održivosti (PSR).

Prva presuda je doneta 24. aprila, a odbor za žalbe je podržao originalnu odluku nezavisne komisije da nametne sankciju. Komisija je utvrdila da su gubici Foresta za 2022/23 premašili prag od 61 milion funti za 34,5 miliona funti.

To znači da Forest ostaje na 17. mestu i tri boda iznad zone ispadanja sa još dve utakmice do kraja.

Tročlani odbor za žalbe je jednoglasno odlučio da podrži originalnu presudu komisije, opisujući je kao "pohvalno jasnu i sveobuhvatnu".

- Neke od kritika [originalne] odluke uključivali su minuciozno ispitivanje reči koje je komisija koristila. Odluke poput ovih ne bi trebalo da budu podvrgnute mikroskopskom forenzičkom pregledu i tumačene kao da su zakoni koje je pisao član parlamenta. Tvrdnje o nepravilnostima u jeziku ili greškama koje nisu materijalne za konačnu odluku doprinose složenosti i troškovima postupka i retko će verovatno dovesti do uspešnog osporavanja odluke – obrazložio je odbor odluku da odbije žalbu Foresta.

Forest je u martu pao u zonu ispadanja Premijer lige nakon početnog oduzimanja bodova.

Pravila Premijer lige o profitu i održivosti dozvoljavaju klubovima da izgube 105 miliona funti tokom tri sezone - ili 35 miliona funti po sezoni - ali maksimalni gubitak Foresta je bio ograničen na 61 milion funti jer su dve godine procene proveli u Čempionšipu.

Neto transferi kluba u sezoni 2022/23 iznosili su 142,8 miliona funti. Izgubili su u proseku 3 miliona funti tokom 2020. i 2021. sa daljim gubitkom od 40 miliona funti u 2022. i 52 miliona u 2023., što ukupno iznosi 95 miliona funti.

Forestu je trebalo da da se oduzme šest bodova - tri boda za početno kršenje i još tri za veličinu prekršaja - ali njihovo "ranije priznanje" i "saradnja" su doveli do smanjenja kazne na četiri boda.

Evertonu je u novembru oduzeto 10 bodova zbog kršenja PSR, što je posle žalbe smanjeno na šest. "Karamelama"  su u martu oduzeta još dva boda zbog drugog prekršaja, protiv kojeg su se žalili; međutim, oni nisu u opasnosti od ispadanja.

Forest dočekuje Čelsi u subotu i završava sezonu kod još jednog "davljenika", Barnlija 19. maja.

Vezista Lutona Andros Taunsend, koji je proveo dve godine u Evertonu pre nego što se preselio na Kenilvort Roud, rekao je da neizvesnost oko kažnjavanja klubova i kasnijih žalbi "nema smisla".

- Mislim da je to ruganje Premijer ligi. Kada objavite optužbu, morate biti sigurni u oduzimanje bodova - rekao je Taunsend.

 

Standings provided by Sofascore

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike