Noćna mora u Parizu, PSŽ je već ispao iz Lige šampiona! Istorija i statistika su neumoljive – ovo je tačan rezultat revanša sa Barselonom!

11.04.2024 | 06:46

Autor: A. Š.

Parižani su u sredu uveče peti put u svojoj istoriji izgubili prvi meč nokaut faze elitnog takmičenja koji su igrali na svom stadionu

Copyright Profimedia

Poraz kao poraz, iz rezultatskog ugla, nije previše tragičan, pogotovo od kako je UEFA ukinula pravilo gola u gostima. Ali, za navijače PSŽ-a neuspeh u duelu sa Barselonom u prvom meču četvrtfinala Lige šampiona (3:2) je prava noćna mora. Jer, „ušati“ trofej sanja se godinama unazad na Parku prinčeva, a ako gledamo istoriju i statistiku tako će ostati i posle ove sezone.

Istorija kaže, „sveci“ su u sredu uveče peti put od svog osnivanja izgubili prvi meč nokaut faze elitnog takmičenja koji su igrali na svom stadionu. A statistika je još poraznija, jer PSŽ nijednom od prethodna četiri puta u revanšu nije uspeo da napravi preokret i plasira se u narednu rundu takmičenja.

Ono što je još zanimljivije, PSŽ ne da u tim situacijama nije napravio preokret, nego je u sva četiri puta revanš mečeve napuštao poražen i to identičnim rezultatom - 2:0.

„Prokletstvo“ Parižana krenulo je još davne 1995. godine, kada je u polufinalu Lige šampiona Milan u prvom meču u „gradu svetlosti“ slavio 1:0, a potom na „San Siru“ overio mesto u finalu (2:0).

Tačno 20 godina kasnije Barselona je četvrtfinalni okršaj sa „svecima“ otvorila pobedom u Parizu (3:1), da bi na Nou Kampu slavila 2:0.

Stigao je PSŽ do polufinala elitnog takmičenja i 2021. godine, ali je tada Siti u prvom duelu dvomeča slavio na kultnom pariškom stadionu 2:1, a potom u revanšu potvrdio pobedu (2:0).

Prošle sezone PSŽ je ispao na samom startu nokaut faze najjačeg klupskog kontinentalnog takmičenja, pošto je Bajern posle minimalne pobede u Parizu (1:0), svoju mrežu sačuvao i u revanšu na „Alijanc areni“ (2:0).

Staro je pravilo da tradicije postoje da bi se rušile, a da li će Mbape i drugovi uspeti da prekinu ovu prilično bolnu i neugodnu za PSŽ saznaćemo vrlo brzo…

BONUS VIDEO

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam