Život piše romane, a glavnu ulogu igra Sebastijan Ale! Cela planeta se molila za njega, a sada je heroj nacije!

12.02.2024

09:29

0

Autor: A. S.

Sport je nekada pravi pokazatelj da bajke postoje

Život piše romane, a glavnu ulogu igra Sebastijan Ale! Cela planeta se molila za njega, a sada je heroj nacije!
Sebastijan Ale slavi pogodak za titulu - Copyright Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Obala Slonovače sinoć je osvojila treću titulu šampiona Afrike. Ranije, fudbalska nacija koja je prepoznatljiva po Didijeu Drogbi, slavila je 1992. i 2015. godine. Sada, imaju novog heroja!

Sport često zna da režira bajke, priče koje nas podsete da na kraju uvek pobedi pravda i ono što je lepo. Tako je noćas i neki "fudbalski bog" rešio da Obala Slonovače za heroja dobije Sebastijana Alea.

U finalu sa Nigerijom, bilo je 1:1 sve do 81. minuta, kada je Ale postigao pogodak vredan Kupa afričkih nacija. Bio je to emotivan trenutak za čitavu naciju, ali pre svega Alea i njegove najbliže, svi su se setili situacije od pre dve godine.

Put Obale Slonovače

Obala Slonovače je na putu do finala jedva prošla grupu - dva poraza donela su joj treće mesto, u osmini finala je išla na moćni Senegal i slavila nakon penala, potom je usledio Mali i produžeci, a onda je Ale preuzeo sve u svoje ruke.

Takođe, tokom turnira su ostali bez selektora Žan Luja Gasea, koga je rukovodstvo smenilo zbog poraza u grupnoj fazi, a do titule ih je vodio njegov asistent Emers Fae.

Kada je Ale prešao iz Ajaksa u Borusiju Dortmund, govorilo se o velikom pojačanju, očekivalo se dosta, pravili su se planovi, a onda mu je dijagnostikovan rak testisa. Sve se preokrenulo.

U julu 2022. godine, Ale je bio primoran da prekine karijeru i posveti se lečenju. Čitava planeta je strahovala i molila se za život mladog fudbalera. Nekoliko dana po dijagnostikovanju, Ale je operisan, a o fudbalu niko tada nije ni razmišljao.

Međutim, reprezentativac Obale Slonovače je pokazao da je snažniji od problema, pa iako su se nametala mnoga pitanja, ubrzo ponovo bio na terenu.

Nikome nije bilo bitno na kom će nivou igrati i da li će uopšte igrati, ostvario je najveću pobedu u životu i sada može da se igra. Ali Ale je želeo da crta svoja pravila, ponovo je obukao dres Borusije i Obale Slonovače i nastavio da "teroriše" protivničke golmane.

Na tek završenom Kupu afričkih nacija, doneo je Obali Slonovače titulu, a pre toga je takođe bio najzaslužniji za plasman do finala.

Čuda su moguća, Sebastijan nam je to najbolje pokazao!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike