Mesi je otišao jer predsednik nije hteo da stavlja Barselonu pod hipoteku zbog bilo koga

06.08.2021

10:23 >> 11:05

0

Pravila prosto nisu dozvoljavala

Mesi je otišao jer predsednik nije hteo da stavlja Barselonu pod hipoteku zbog bilo koga
Copyright Đoan Laporta, Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Svet fudbala doživeo je tektonski poremećaj Barseloninom objavom da Lionel Mesi “neće nastaviti dalje sa klubom zbog finansijskih i strukturalnih prepreka”.

Predsednik kluba Đoan Laporta pojavio se danas pred novinarima da objasni kako je došlo do toga. On je okrivio pravila finansijskog fer-pleja Lige za nemogućnost kluba da potpiše novi ugovor.

Laporta je objasnio da je “nasledio katastrofalnu situaciju”, u kojoj budžet za plate iznosi 110% primanja kluba.

– Kada smo došli u klub, finansijska revizija je pokazala znatno veće dugove nego što su nam govorili. Očekivani gubici su jako veliki, nemamo marginu za zarade. Da bismo bili u skladu sa fer-plejem La Lige. Da bismo to ispunili, Barsa bi trebalo da stavi na hipoteku televizijska prava kluba na pola veka. Nisam spreman da klub stavim pod hipoteku za bilo koga. Ova institucija je iznad svih nas, čak i iznad najboljeg igrača na svetu – rekao je Laporta.

On je naglasio da Argentinac nije pravio nikakav problem.

Hoću da bude jasno da je Leo hteo da ostane i da je klub hteo da on ostane. Tokom pregovora došlo je do trenutka kada morate da se odaljite, strogo pregledate stvari i brojeve. Pravilo La Lige bi moglo biti fleksibilnije, ali to nije izgovor jer smo već znali za njega. Tužno je, ali mislim da smo uradili najbolju stvar za Barselonu.

Predsednik je ponovio kolika je zaostavština Mesija u Barseloni. On je igrač sa najviše titula u istoriji kluba, a i najbolji u 120 godina istorije Barselone, koja je “više od kluba”.

Novinari su ga pitali da li postoji šansa da ipak ostane.

– Ne želim da stvaram lažnu nadu. Postoji vremensko ograničenje, a igrač ima druge ponude. Igraču treba vremena i da proceni druge opcije koje ima. Leo ima sve moguće ponude. Hteli smo da igra dve godine, a mi da ga isplatimo tokom pet godina. Mislili smo da će se to uklopiti u kriterijume La Lige. Hteli smo da post Mesijeva era počne za dve godine, ali to nije bilo moguće.

Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Da li je optimista?

– Prošli smo kroz sve za ove 122 godine i uvek smo izlazili iz takvih situacija. Ubeđen sam da će postmesijevska era biti vrlo uspešna.

Veliko pitanje je: osećate li krivicu?

– Uvek sam govorio da ćemo uraditi sve unutar finansijskih mogućnosti kluba. Dokaz za to jeste da smo se dogovorili sa Mesijem, ali nije nam dozvoljeno da ga registrujemo u prvenstvo zbog ograničenja u platama. Krivicu? Ne volim da ponavaljam kakvo smo katastrofalno nasledstvo dobili. Nismo imali ni šest meseci. Jedna stvar su brojevi koji su nam predstavljeni, a druga su oni koje smo otkrili posle revizije. Nismo mogli dalje ovako. Trebalo je da napravimo odluku i odlučili smo.

Instalirajte iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike