Mbape ide za džabe, ali stiže Ronaldo! Gospodo iz PSŽ, a da ostavite nešto i drugim klubovima?

12.08.2021

10:47 >> 13:01

0

Obesmišljavanje fudbala neko mora da zaustavi

Mbape ide za džabe, ali stiže Ronaldo! Gospodo iz PSŽ, a da ostavite nešto i drugim klubovima?
Copyright Profimedia

Pare, pare, pokreću svet, političare, nogomet… Otpevano je odavno od strane Zabranjenog pušenja, a kako dani i godine prolaze njihova pesma, bar u fudbalskom delu, sve više dobija na snazi.

Svedoci smo nekim basnoslovnim transferima, ugovorima od kojih može samo da nam pozli, bavimo se nagađanjima ko će gde preći… A zaboravljamo da je fudbal osmišljen kao igra, kao nadmetanje dve ekipe koje će imati svoje pristalice. Kao nadmetanje koje će se završiti pobedom jednih ili drugih, pa zajedničkim odlaskom na osveženje. Do nekog drugog susreta i neke druge pobede.

Foto: Uprava carina

Toga odavno više nema. Ni u tragovima. Sve ovo pišemo zbog najnovijih dešavanja na fudbalskom tržištu. Tržište! Koliko zla leži u toj reči… Fudbaleri su postali roba (figure koje se mogu kupiti, baš kao ove u naslovnoj fotografiji teksta), navijači se podelili do granica mržnje, i debelo preko tih granica.

Lionel Mesi prešao je u PSŽ. Prebogati klub iz Francuske nastavlja sa razbacivanjem, sa mahanjem stotinama miliona, sa dovođenjem preskupih fudbalera. Mala digresija. Ma koji to čovek može da vredi tolike novce? Da nije tužno bilo bi smešno.

Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Nego da se vratimo na priču koja je inicirala ovaj tekst. Dolaskom Lionela Mesija prebogate gazde PSŽ nisu završile posao. Skovan je pakleni plan već za narednu sezonu.

Kilijan Mbape već je jasno i glasno rekao da želi da ode i, kako sada stvari stoje, biće pušten. Ali tek na kraju sezone koja je tek počela. I to bez obeštećenja. Ne žele u PSŽ ni cent da zarade na njemu. Na reprezentativcu Francuske? Nešto su tu “valja iza brda”. Nešto veliko. Ma još veće.

PSŽ ima ideju da pod istim uslovima pod kojima ostane bez Mbapea postane jači za Kristijana Ronalda. Portugalcu na kraju sezone ističe ugovor sa Juventusom i ukoliko ga ne produži, zaista će otići kao slobodan igrač.

Profimedia

I šta onda? Uparili su Mesija i Nejmara, dovešće i Ronalda. Trio najboljih na jednom mestu u jednom klubu. Nećemo da nagađamo kako će ta tri ogromna ega da funkiconišu u paketu, neka toga čelnicima PSŽ-a. Nas zanima šta žele da postignu.

Da se napokon domognu titule u Ligi šampiona? Da pokažu kako su najbolji? OK. Možda se desi. Ali ni ta slava neće dugo potrajati, a već obesmišljena iskonska ideja fudbala biće još više zakopana i ukaljana.

Deca više nemaju priliku da se poistovete sa klubovima, poistovećuju se sa pojedincima, a to nikako ne može izaći na dobro. Ili, kao što u onoj pesmi s početka rekoše: Al` upamti, frajeru, da ti pare ne mogu, kupit` raju iskrenu!

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike