UEFA sprema milijarde za pomoć klubovima koje je finansijski unakazila pandemija

14.08.2021

10:10

0

Pravi se kompletno novi plan finansiranja

UEFA sprema milijarde za pomoć klubovima koje je finansijski unakazila pandemija
Copyright Profimedia

Evropska fudbalska unija završava pripremanje paketa pomoći evropskim klubovima posle finansijskog udara pretrpljenog zbog pandemije koronavirusa.

Kako piše Blumberg, paket je vredan do 6 milijardi evra. UEFA je pripremila strategiju pomoći klubovima koji su morali da se suočavaju sa nedostatkom navijača na stadionima i padom vrednosti televizijskih prava.

Finansiranje je deo te trokrake strategije, a ono uključuje fond od dve milijarde do šest milijardi evra koji bi bio pripremljen za hitne slučajeve kriznih situacija u budućnosti. Tu su i nova pravila o finansijskom fer-pleju, piše Blumberg pozivajući se na svoje izvore.

Prema ovom predlogu, klubovi će imati pristup fondovima i moći će da uzimaju pozajmice po nižim kamatnim stopama, a moći će i da restruktuiraju postojeće dugove tokom dužeg vremenskog perioda od pet do sedam godina.

UEFA pregovara sa jednom investiocionom kompanijom iz Londona oko finansijskih planova još od proleća.

Ove mere dolaze u teškom i neizvesnom trenutku za omiljeni svetski sport, koji je prošle i ove godine žestoko pogođen. U Evropi su patili svi, uključujući i najveće takmičenje – Ligu šampiona.

Evropsko fudbalsko tržište smanjilo se prvi put posle finansijske krize 2019/20. Prema julskom izveštaju Deloita, prihod je opao za 13 odsto, na 25,2 milijarde evra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Bloomberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike