Kad legendi srce zaigra od sreće: Otac Ratko je čuvao Jugoslaviju, sin Mile će braniti gol Srbije!

21.08.2021

17:22 >> 14:05

0

Bivši golman Vojvodine i reprezentacije Jugoslavije sada ima svog naslednika na golu nacionalnog tima

Kad legendi srce zaigra od sreće: Otac Ratko je čuvao Jugoslaviju, sin Mile će braniti gol Srbije!
Copyright Ratko Svilar, Mile Svilar/Profimedia

Legenda srpskog fudbala, čuveni golman Vojvodine, reprezentacije i belgijskih klubova Ratko Svilar, srećan je što sin Mile ide njegovim stopama. Supertalentovani 21-godišnji golman Benfike odlučio je da brani za otadžbinu svog oca, iako je kao dete rođeno u Belgiji prošao sve selekcije tamošnjeg nacionalnog saveza.

– Naravno da sam srećan, ali se nadam da ga prave stvari tek očekuju i da ovaj poziv neće biti najznačajniji događaj. Iskreno, srećan sam ja već nekoliko meseci, otkad mi je Mile javio da se izjasnio za Srbiju kada je dobio poziv iz FSS – rekao je Ratko Svilar.

Čuveni golman iz Crvenke koji je branio na vrhunskom nivou i posle 50. godine, bio je čuvar mreže Antverpena i u svojim poznim igračkim godinama prva rezerva današnjeg direktora FSS Stevana Dike Stojanovića. Ipak, kontakt do mladog golmana nije išao preko dvojice prijatelja.

Ratko Svilar, sličica “Panini” za album SP 1982 u Španiji

– Ništa od svega ne bi bilo da ga Piksi nije želeo! Piksi je procenio da mu je potreban, zato je prvo došao poziv od “tehnika” Nemanje Filipovića. On je prvi pozvao i pitao “da li bi Mile prihvatio da igra za Srbiju, ako bi dobio poziv”. Kada je dobio potvrdan odgovor, u Lisabonu su počeli da završavaju pasoš u našoj ambasadi. Mile je imao naše državljanstvo, ali su mu dokumenti izgoreli u velikom požaru koji nam je opustošio kuću. Tada nam je sve izgorelo. Inače, kad se rodio ja sam ga odmah prijavio u našu ambasadu u Briselu, kao i njegovu sestru i dobili su papire SR Jugoslavije.

Svilar “senior” podseća se svojih dana u reprezentaciji Jugoslavije sa kojom je išao na SP u Španiji 1982. godine, kao rezervni golman Dragana Pantelića.

– Moja priča je više klupska nego reprezentativna, ja sam uglavnom sedeo na klupi u nacionalnom timu. Možda sam mogao i bolje da prođem, ali davno je to prošlo vreme… Kako kažu, “bilo, pa prošlo”. Nadam se da će me Mile tu prevazići. Eto, sada mu se ukazuje prilika da brani makar minut na utakmici protiv Katara i da se jednom zauvek završi ta priča za koga će braniti. Mada, vidim da je odavno prelomio to u svojoj glavi. Mladi mogu da vrdaju, pa da jedan dan misle jedno, rade drugo, pa požele treće… Kod njega vidim odlučnost – samo Srbija. Zato sam mnogo srećan! Nikad mu se nisam mešao u izbore koje je pravio, ali nikad pred njim nisam krio da bih voleo da brani za Srbiju. I meni je sada ispunjena želja!

Druga Ratkova želja je da Srbija ode na Mundijal.

Mile Svilar/ Profimedia

– Bez obzira da li će Mile braniti ili neće, ja ću ostati ono što sam bio – najveći navijač Srbije. To je moja reprezentacija i zato bih voleo da odemo na SP u Katar. Navijam i za naše klubove. Otac Mile me je učio da navijam za Partizan, on je bio baš zagrižen. Kada bi Partizan pobedio, on bi stavljao crno-belu i državnu zastavu visoko na kapiju. Posle dođe vreme da i ja branim, pa stigli u Crvenku ljudi iz Vojvodine i ja, naravno, prihvatim da pređem u veliki klub. Tata nikad nije mogao da prevali da će navijati za mene protiv Partizana, već je govorio – “ja bih voleo da ti ne primiš gol i da Partizan odnese dva boda”. Tada se dobijalo dva boda za pobedu, a on je tako mirio svoju ljubav prema klubu i sinu. Ja volim sve naše, sinoć sam se nervirao kada je Partizan izgubio u Portugalu, ali mislim da će proći dalje. Kvalitetniji su tim.

O sinu i njegovom statusu u Benfiki ne sme mnogo da priča, zbog strogog pravilnika lisabonskog velikana.

– Kazne su velike ako se priča o klubu bez prolaska procedure o intervjuu koja ide uz odobrenje Benfike. Brani tamo, ima mnogo posla i tako napreduje u njihovoj drugoj ligi, što je verovatno bolje nego da sedi na klupi prve ekipe – zaključio je Ratko Svilar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike