Tuga do neba: Preminuo bivši fudbaler Partizana!

17.08.2023

14:46

0

Pored crno-belih branio je i boje Hajduka iz Splita, dok je za reprezentaciju Jugoslavije nastupao šest puta

Tuga do neba: Preminuo bivši  fudbaler Partizana!
Miroslav Bošković - Copyright MN Press

Bivši fudbaler Partizana i Hajduka iz Splita, Miroslav Bošković, preminuo je u 77. godini u Danilovgradu u Crnoj Gori.

Za Splićane je odigrao 405 utakmica u periodu od 1965. do 1973. godine (osvojio je Kup 1967.), nakon čega je prešao u Partizan za koji je igrao dve sezone.

Priča o njegovom prelasku u Partizan je kultna i veoma zanimljiva, napominjući da su samo petorica igrača igrala za crno-bele iz Beograda i Hajduk iz Splita.

- U istoriji fudbala na ovim balkanskim prostorima, samo su petorica fudbalera nosila dres i Partizana i splitskog Hajduka. Prvi, Božidar Senčar, je davnih pedesetih iz Partizana u Hajduk otišao indirektno, preko Dinama. Drugi, Stanoje Jocić, je posle Partizana i OFK Beograda, imao kratku epizodu u Hajduku uz samo 11 odigranih utakmica. Treći, Dragomir Slišković, je kao rezervista u doba „Partizanovih beba“ svoju srećnu luku našao u Splitu, a četvrti, Dževad Prekazi, je u zimu 1983. izazvao pravu senzaciju, zamenivši crno-beli dres Partizana belim dresom Hajduka. A peti na ovom kratkom spisku je istovremeno i jedini fudbaler u istoriji domaćeg fudbala koji je iz Hajduka prešao u Partizan, i pri tom na sudu oborio neke od pravnih regulativa FSJ. Upravo ovaj čovek naš je današnji sagovornik – Miroslav Bošković Galeb, bivši igrač Partizana i Hajduka, i reprezentativac Jugoslavije. Procena da će čovek koji je, uz ostale tadašnje asove, učestvovao u stvaranju istorije fudbala u Jugoslaviji tokom sedamdesetih godina prošlog veka, imati šta da kaže – ispostavila se kao sasvim tačna. Osim što se ljubazno odazvao na poziv za intervju, Miroslav Bošković je pružio i iskrene i zanimljive odgovore na naša pitanja, ne robujući klišeima i frazama - piše o Boškoviću na crnobelanostalgija.com.

Posle je nastupao u Anžeu, a karijeru je završio u beogradskom Sinđeliću.

U dresu reprezentacije Jugoslavije zabeležio je šest nastupa.

BONUS VIDEO:

TV Arena sport

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: M. N.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike