Džajić se prisetio gola za istoriju našeg fudbala! Tada je pao svetski prvak! (VIDEO)

05.06.2023 | 19:12

Autor: 24sedam

Nismo bili totalni autsajderi, ali je kompletna svetska javnost tipovala na Engleze, kazao je prvi čovek FSS

Copyright Printscreen/YouTube/FSS

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Dragan Džajić prisetio se jednog značajnog trenutka iz svoje karijere, u dresu reprezentacije tadašnje Jugoslavije.

Na današnji dan pre 55 godina naša reprezentacija je u Firenci pobedila Englesku sa 1:0 i izborila plasman u finale Evropskog prvenstva. Čovek odluke bio je upravo Džajić, koji je tada dao gol za pobedu.

- Davno je bilo, ali se ne zaboravlja. Gol i pobeda protiv aktuelnih svetskih prvaka jedan je od najvećih podviga u istoriji jugoslovenskog fudbala. Podsetiću da smo na putu ka završnom turniru u Italiji morali da izbacimo i aktuelnog vicešampiona sveta, Saveznu Republiku Nemačku - kazao je za sajt FSS Džajić.

Jugoslavija je na startu tih kvalifikacija pobedila selekciju Zapadne Nemačke sa 1:0, golom Josipa Skoblara, zatim dva puta slavila protiv Albanije i u poslednjem kolu izgubila u Hamburgu od prvog favorita grupe.

- Dogodila se senzacija u Albaniji, gde je domaćin odigrao nerešeno sa SR Nemačkom, i taj rezultat nam je omogućio da osvojimo prvo mesto u grupi. Očekivalo se da i u baražu imamo težak posao protiv Francuza, pogotovo posle 1:1 na njihovom terenu. Ipak, u revanšu smo odigrali fantastičnu utakmicu, Petko je debitovao sa dva gola, pobedili smo sa 5:0 i otišli na završni turnir.

U polufinalnom duelu, 5. juna 1968. godine u Firenci, Engleska je imala ulogu velikog favorita.

- Nismo bili totalni autsajderi, ali je kompletna svetska javnost tipovala na Engleze koji su i dalje, dve godine nakon osvajanja Svetskog prvenstva, imali fenomenalan tim. Bobi Čarlton, Alan Bol, Rodžer Hant, Bobi Mur…

- Kada se najmanje nadate, napravite najveći uspeh. Imali smo veliki peh na početku, Osim se povredio, i pošto nije bilo izmena, morao je da statira do kraja utakmice. Igrali smo praktično sa 10 igrača i time naša pobeda još više dobija na značaju. Ali je ovo u Firenci bio prvi takmičarski duel i odmah pobeda.

Trenutak odluke dogodio se četiri minuta pre isteka regularnog toka.

- Bližio se kraj utakmice, i zanimljivo je da smo Musemić i ja u tom napadu zamenili pozicije. Obično sam ja njemu centrirao, a sada se on našao na levom krilu i nabacio jednu visoku loptu. Bio sam ubeđen da će Bobi Mur lako da interveniše. Ako je u nečemu bio dobar, to je skok igra i udarac glavom. Desilo se da ga je lopta preskočila, a ja sam bio dovoljno priseban da je primim na grudi i da levom nogom savladam Benksa.

- Ne znam da li je to najlepši gol u mojoj karijeri, ali je svakako najdraži, jer je jugoslovenskom fudbalu doneo ogroman uspeh, a meni ličnu satisfakciju i veliku popularnost. Posle gola u Firenci, počeo sam da dobijam pozive i da nastupam za Tim sveta na raznim manifestacijama. Sačuvao sam loptu sa te utakmice, bilo je nekako logično da pripadne meni. Čuvam je i dan-danas - zaključio je Džajić, ujedno i Zvezdina zvezda.

BONUS VIDEO

var player = new Clappr.Player({source: "https://media-24sedam.ott.solutions/media-24sedam/video_content/64c3d6126c143cbbdfa2636a/2023/06/01/64c4e9adb45738d81958b9b7/uhd/64c4e9adb45738d81958b9b7.mp4/playlist.m3u8",parentId:"#VMS_64c4e9adb45738d81958b9b7",poster:"https://cdn.brid.tv/live/partners/20325/snapshot/1317787_th_647ceb1ee1f63_1685908254.jpg",playback: {preload: 'metadata',controls: false,playInline: true,recycleVideo: Clappr.Browser.isMobile,crossOrigin: 'anonymous',externalTracks: []}});

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam