Nije bio svetski ili evropski šampion, ali jeste jedan od najvećih fudbalera ikada

21.09.2020

09:37 >> 14:33

0

Autor: Jovan Terzić

21. septembra 1929. godine u Budimpešti je rođena Zlatna glava

Nije bio svetski ili evropski šampion, ali jeste jedan od najvećih fudbalera ikada
Copyright Profimedia

Sredinom 20. veka svetskim fudbalom harala je mađarska “Laka konjica”, tim koji je nanizao i dalje rekordne 32 utakmice bez poraza.

Magičnih 11 u reprezentaciji naših komšija predstavljali su: Đula Grošič, Jene Buzanski, Đula Lorant, Mihalj Lantoš, Jožef Božik, Jožef Zakarijaš, Laslo Budai, Nandor Hidegkuti, Šandor Kočiš, Ferenc Puškaš i Zoltan Cibor. Pod komandom Gustava Šebeša u čuvenoj formaciji 4-2-4.

Iako nikada evropski ili svetski šampioni, svoje mesto u fudbalskim almanasima zauzeli su kao pobednici Olimpijskih igara 1952. u Finskoj, kada su u finalu savladali Jugoslaviju 2:0.

Kao najveće ime te generacije izdvojio se Ferenc Puškaš, međutim, danas će se u centru pažnje istinskih ljubitelja fudbala naći jedno drugo ime: Šandor Kočiš.

Reč je o jednom od najboljih golgetera svih vremena, čoveku koji je za mađarsku reprezentaciju postigao 75 golova u 68 utakmica, dok je za klubove bio strelac 376 puta u 402 nastupa.

Kočiš je rođen 21. septembra 1929. u Budimpešti, a sa 17 godina je prešao iz Kobanjaija u čuveni Ferencvaroš, sa kojim je 1949. osvojio titulu. Sledeće godine je prešao u Honved i još triput bio šampion Mađarske, posle čega je – 1956. godine – napustio domovinu. Bilo je to na gostovanju u Bilbau, u okviru duela Kupa šampiona, kada su fudbaleri moćnog Honveda odlučili da se ne vraćaju u kući zbog ustanka u Budimpešti.

Umesto toga krenuli su na turneju po Španiji, Portugalu, Italiji i Brazilu, u međuvremenu dogovarajući angažmane u drugim klubovima. Tako je Kočiš postigao dogovor sa Jang felousom iz Ciriha, ali je ubrzo prešao u Barselonu, sa kojom je dvaput bio prvak Španije. Igračku karijeru završio je 1966. godine i posvetio se vođenju restorana u glavnom gradu Katalonije.

U periodu između 1972. i 1974. radio je i kao trener u Barseloni i Erkulesu, međutim prvo leukemija, a potom i rak primorali su ga da prekine trenersku karijeru.

Šandor Kočiš umro je u 50. godini, 22. jula 1979. u Barseloni.

Iako je kao fudbaler često bio u senci Ferenca Puškaša, njegovi golovi ostaće zauvek upisani u istoriju svetskog fudbala. Većinu ih je postigao glavom, pa otud i nadimak “Zlatna glava”, po kom je nazvao svoj restoran u Barseloni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike