Barsi hitno treba 200 miliona ako hoće da registruje igrače za sledeću sezonu! Plan je napravljen, ali problemi tek slede...

18.04.2023

16:30

0

Autor: P.K.

Plan postoji, ali treba da ga odobre oni sa kojima je predsednik u ratu

Barsi hitno treba 200 miliona ako hoće da registruje igrače za sledeću sezonu! Plan je napravljen, ali problemi tek slede...
Navijači Barselone - Copyright Profimedia/D.Nakashima/AFLO

Barselona je počela da priprema plan ekonomske održivosti koji će predstaviti upravi takmičenja na skupštini u sredu. Ovaj plan je ključan za nove transfere sledeće sezone i za registraciju igrača kao što su Gavi ili Arauho, koji su trenutno blokirani. Otuda hitnost da se plan završi.

Blaugrana mora da dobije zeleno svetlo od udruženja klubova, ali problem je što su odnosi između dve institucije trenutno na najnižem nivou, i to ne samo sa najvećim rivalom, pogotovo posle reči Laporte u ponedeljak o Havijeru Tebasu, kada ga je optužio da je deo zavere da se ukalja Barselona.

Platni spisak u prihvatljivim granicama

Barseloni hitno treba 200 miliona evra. Iako se sa nekih strana može čuti da je fokus kluba na smanjenju platnog spiska prvog tima, kako bi se dobio taj novac, ali realnost je potpuno drugačija.

Barselona se trenutno nalazi u prihvatljivim brojkama za sledeću sezonu što se tiče platnog spiska igrača.

Direktor fudbala Mateu Alemani uspeo je da smanji ovu cifru tokom vremena. Ključan je bio odlazak Antoana Grizmana u Atletiko Madrid, čime su oslobođeni njegova plata i obeštećenje, zatim raskid ugovora Đerara Pikea, koji je oprostio ogroman novac, kao i  istek ugovora Busketsa, koji takođe oslobodio i njegove dugove od zaostalih plata poslednjih godina. Da je na kraju kapiten ostao, bio bi plaćen trećinom manje.

Sve ovo dovodi platni spisak prvog tima u prihvatljive parametre, pošto malo prelazi idealnu granicu od 450 miliona evra.

Posao oko plata prvog tima nije završen, ali to sada nije glavni problem. Problem koji Barselona ima je da postoji predviđanje gubitka od 200 miliona evra. Ako se to ne reši, Liga neće dozvoliti Blaugrani da dovodi igrače u proporciji jedan za jedan (mogu da dovedu onoliko igrača koliko ih ode), što je veliki cilj.

Dakle, Barselona mora da smanji troškove i da hitno stvori više prihoda. A to se odnosi na sve delove kluba. Za početak, plate sportista iz drugih sekcija društva, jer taj novac utiče na finansijski fer-plej.

Zato će za sledeću sezonu biti značajnog smanjenja u sekcijama koje su već obaveštene o planovima uprave.

Ali, uz predviđene gubitke, preseljenje na Monžuik je u ovom pogledu nanelo mnogo štete klubu, i to takvih razmera da će plan štednje biti vrlo značajan. Biće smanjenja u svim odeljenjima kluba i tražiće se više prihoda na nivou sponzora. Iako nema obaveze po finansijskom fer-pleju, jedna od opcija koju klub uvek ima u rukavu je prodaja nekog igrača. To su takođe vanredni prihodi.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike