Mesi ove sezone ruši rekord Pelea

26.09.2020

13:37 >> 16:09

0

Autor: A. Štulić

Argentinac tokom ove takmičarske godine, koju mnogi nazivaju i njegovim poslednjim plesom u Barseloni, imati priliku da nadmaši fudblsku legendu

Mesi ove sezone ruši rekord Pelea
Copyright Tanjug/AP Photo/Joan Monfort

Dva gola u prijateljskoj utakmici protiv Đirone (3:1) na trenutak su otklonili brige navijača Barselone i novog trenera Ronalda Kumana oko toga kako će se kapiten i prva zvezda tima Leo Mesi ophoditi prema obavezama u sezoni u kojoj je bukvalno nateran da nosi dres katalonskog giganta. Iako je po okončanju letnje transfer sage, te Mesijevog priznanja da je hteo da promeni sredinu i da je na “Nou Kampu” ostao samo zato što nije želeo da klub izvodi pred sud, Argentinac istakao da će maksinalno profesionalno završiti poslednju godinu ugovora s Barsom, kod svih kojima su Katalonci pri srcu postoji bojazan kako će se njihov mezimac ponašati u nastupajućoj sezoni.

A nije da Mesi nema šta da izgubi, pre svega na polju ličnih ostvarenja i ispisivanja novih stranica istorije, kako klupskog, tako i španskog i planetarnog fudbala.

Argentinski superstar bez sumnje ulazi u najtežu sezonu u dosadašnjoj karijeri i ehom debakla protiv minhenskog Bajerna u polufinalu Lige šampiona (8:2). Posle 31 postignutog gola i 25 asistencija prošle sezone, Leo juri nove statističke poduhvate, okovan odnosom s prvim čovekom kluba Đozepom Bartomeuom koji je doveden do nepodnošljivosti i činjenicom da je iz ekipe otišao Luis Suarez, koji je bio među najboljih šest Mesijevih asistenata (Dani Alveš, Inijesta, Pedro, Ćavi i Nejmar) od kojih nijedan više nije u klubu.

Pred sezonu koju mnogi već zovu “Mesijev poslednji ples”, na prvi pogled deluje da kapiten Barselone nikada nije bio toliko usamljen na terenu, a ukoliko bi bio na nivou prošlosezonskih golgeterskih učinaka, oborio bi nekoliko veoma značajnih rekorda.

REKORDI U MESIJEVOM VLASNIŠTVU
Argentinski as je trenutno najbolji strelac u istoriji Primere (444 gola). U svim takmičenjima u dresu Katalonaca, na 731 utakmici, postigao je 634 pogotka i ostvario 254 asistencije: To znači da je zbirno učestvovao u 888 golova Barselone, što je brojka kojoj nijedan fudbaler u ovom trenutku nije ni blizu. Leo je u svakoj od poslednjih 12 sezona postigao najmanje 30 golova i jedini je igrač koji je najmanje 10 puta tresao mrežu u 14 uzastopnih sezona u Primeri. Takođe, drži rekord u broju postignutih golova u jednoj sezoni (50, 2011/12), i jedini je igrač u istoriji koji je šest puta osvajao Zlatnu loptu.

Ukoliko ove sezone u Primeri odigra 31 utakmicu oboriće Ćavijev rekord od 505 nastupa za klub u elitnom rangu španskog fudbala. Takođe će prestići nekadašnjeg kapitena po broju utakmica u dresu katalonskog kluba u svim takmičenjima (767), ukoliko naredne takmičarske godine odigra 37 mečeva. Posle sezone u kojoj je Barsa nije osvojila nijedan trofej, Mesi će sigurno dati sve od sebe kako bi i na tom polju popravio ličnu statistiku, a ukoliko u narednoj takmičarskoj godini podigne dva pehara izjednačiće se po broju titula osvojenih sa istim klubom u zvaničnim takmičenjima s legendarnim Rajanom Gigosom, koji je u dresu Mančester junajted osvojio 36 trofeja.

Za kraj je ostalo najzanimljivije – Ako Mesi u sezoni pred nama zatrese mrežu rivala 10 puta, što je, složićemo se, veoma izvesno, postaviće novi rekord po broju golova za isti klub na zvaničnim takmičenjima i na toj listi će prestići jednog od najboljih, a po mnogima i najboljeg, fudbalera svih vremena Brazilca Pelea, koji je u dresu Santosa postigao 643 pogotka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike