Zvezda zna da Partizan ima ponos, inat i istoriju, Milojević poručuje: Ispada da sam uvek ja gubitnik u derbiju!

02.03.2023

12:28

0

Autor: P.K.

"Mi moramo da idemo na pobedu na našem terenu, sa našim navijačima"

Zvezda zna da Partizan ima ponos, inat i istoriju, Milojević poručuje: Ispada da sam uvek ja gubitnik u derbiju!
Miloš Milojević - Copyright 24sedam/Pavle Knežević

Ne pamti se da su nekada uloge bile podeljene ovako pred večiti derbi. Crvena zvezda ima čak 13 bodova prednosti u odnosu na Partizan, koji je pritom sramno ispao iz Evrope, pa onda i u Superligi izgubio i igrao nerešeno, pa promenio trenera.

Za to vreme, Zvezda ne gubi u Superligi, postiže mnogo golova i ima mnogo dobrih igrača, ali trener crveno-belih Miloš Milojević ne prihvata ništa od toga i kaže da poštovanje mora da postoji.

- Očekivanja su da nastavimo dobar trend igara i rezultata. Poštujemo rivala kao i uvek. Oni jesu u situaciji u kojoj jesu, ali ne treba potceniti Partizan. Imaju svoju tradiciju, inat, ponos. Verujemo u to što radimo, imamo svoju publiku, naš teren i ne mogu da prihvatim da imaju veću motivaciju od nas. Ne mislim da se rešava sada, jer ima još mnogo do kraja. Ima puno bodova da se igra. Naravno, prednost je dobra, to nam daje samopouzdanje, ali moramo da igramo dobro do kraja. Imamo obavezu prema svojim navijačima i sebi.

Zvezda je favorit, Milojević to ne negira, ali…

- Jesmo favorit. Malo se to potencira i previše, ali to je posledica poslednjih rezultata, u ovih nekoliko utakmica. Ne bežimo od te odgovornosti, ali za to u fudbalu ne dobijate unapred ništa. Imate prvi minut i 90. minut.

Da li vam ovih 13 bodova prednosti možda olakšava pripremu utakmice?

- Ne bih rekao da olakšava pripremu jer su promenili trenera. To može da bude šok terapija, da se ekipa malo zbije, znamo njihove najbolje igrače, znamo koji su to profili, ali svaki novi trener donese nešto svoje. Iskreno, ne gledam na pripremu kroz bodovnu razliku. Imamo pristup da idemo iz utakmice u utakmicu i da podižemo naš nivo igre. Nadam se da će teren biti dobro pripremljen, da ne bude previše kiše i da publika uživa u dobroj igri i nas i Partizana i da iz jednog performansa izađe dobar rezultat.

Poslednjih godina nismo gledali kvalitetne utakmice u derbijima, da li je ovih 13 bodova viška možda prilika da se igrači opuste i da gledamo kvalitetniju utakmicu?

- Jednostavno se napravi situacija da je utakmica na život i smrt bez obzira na bodovnu razliku. Slažem se da nekad nema lepote, jer igračima se napravi opterećenje da se mora. Ja kažem igračima i mora i ne mora. Mora da se rodi čovek i da umre. Mislim da imamo kvalitet, da prvo budemo spremni na to što svaki derbi donosi, a to je rovovska borba, ali moramo i da igramo fudbal. Igrali smo i u Evropi ofanzivno, neko kaže da nas je to koštalo. Ali, ne možeš da pričaš jedno, a radiš drugo. Ja sam za to da se igra dobar fudbal i ponudimo publici priliku da uživa, a za publiku je važan rezultat, tako da treba da nađemo tu balans.

Igoru Duljaju je ovo prvi derbi, a i prva utakmica kao novom treneru…

- Kad sam dolazio, bilo je da mogu samo da izgubim prednost, sada kažu da samo ja mogu da izgubim. Ispada da u derbiju postoji samo jedan gubitnik, a to sam ja. Duljaj je odigrao mnogo derbija u dresu Partizana, zna šta to znači. Ja sam u jednom derbiju bio saučesnik i sada imam jedan derbi. Treba da se napravi jedan balans odgovornosti i zalaganja, ali ne treba da se igračima vežu noge. To je naš posao. Kad utakmica počne, mnogo malo možete da rešite. Možda par izmena, ali to je tri do pet odsto. Nekad bude trenutak inspiracije nekog individualca i to je nešto na šta možete uvek da računate.

Da li ste gledali utakmicu Partizan – Mladost GAT 0:4 i da li to možda može da bude vodilja?

- Ne, jer Mladost GAT ima sistem igre koji nama nije prirodan. Mi ne možemo na našem terenu da igramo kontru protiv Partizana. To nama nije opcija. Mi ne možemo da budemo brod srpskog fudbala, a da igramo reaktivni fudbal. To nije u DNK našeg kluba. A da li smo pogledali, jesmo i mi, i svi, a i igrači i verujemo da su igrači i uživo gledali.

Očekujete li možda da će novi trener doneti drastične promene sastava?

- Ne verujem da će promeniti 10 igrača, jer i on zna koji su mu najbolji igrači. Znam sa kojim trenerom je radio u Šahtjoru (Paul Fonseka), znam kako razmišlja i kako radi, mislim da negde inspiraciju vuče odande. Možda može da nas iznenadi, ali treba mi da se nametnemo i to je nešto čime se mi vodimo.

Bod bi idealno legao na plus 13?

- Vi krenete u utakmicu sa bodom u džepu. Italijani kažu imate evro u džepu, nemoj da ga izgubiš, a možeš i tri da zaradiš. Ali, ja gledam da dobijemo utakmicu. Nije remi smak sveta, ali nije nam cilj da uzmemo bod na domaćem terenu. To je možda moja falinka, ali ja ne volim te kalkulacije kad imamo sve u svojim rukama.

Da li bi za Zvezdu sve osim pobede bio neuspeh?

- Ne bi bio neuspeh, ali bi bio gorak ukus. Svakako želimo da dobijemo. Od kad sam došao imamo cilj da budemo prvi 26. maja. To je naš cilj. Dobro idemo ka tom cilju. Poslednjih par godina smo mnogo razmazili javnost jer mnogo pobeđujemo, ali to je naša navika i to je dobra navika, nadam se da ćemo je nastaviti.

Utakmica Crvena zvezda – Partizan igra se sutra od 19 sati na stadionu "Rajko Mitić".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike