Brilijantni um Marote i važno mesto Aleksandra Kolarova

03.10.2020

17:29

0

Majstor politike kupi za male pare i naparvi rezultat ovog leta je izabrao baš kapitena reprezentacije Srbije

Brilijantni um Marote i važno mesto Aleksandra Kolarova
Copyright Profimedia/Photo Andrea Staccioli / Insidefoto/Sipa

U svakom velikom klubu na svetu postoji čovek koji je sve mora da drži pod kontrolom. Kažu da su vremena menadžera koji su se pitali o svemu kao što su to bili u Aleks Ferguson ili Arsen Venger davna prošlost, ali ima i dalje onih koji ne beže od ovakvog posla. U Interu to je Đuzepe Marota (63).

Profimedia

Majstor nad majstorima, ovaj iskusni klupski operativac je jedan od onih za koje bi moglo da se kaže da je kamen temeljac jednog uspešnog italijanaskog kluba. Počeo je u svom rodnom Varezeu, gde je kao klinac od 21 godine sve postavio na zdrave noge. To kako su fudbaleri igrali ili koliko su golova dali ili primili za njega nije bilo interesantno. Za njega je bilo bitno da se resursi uludo ne troše… Takva vizije dovela ga je, posle 32 godine rada u raznim klubovima do Juventusa.

Marotina politika je da koristi greške protivnika. I to majstorski. Setite se samo finala Lige šampiona 2015. godine. U veznom redu imao je Andreu Pirla, Pola Pogbu, Artura Vidala i Klaudija Markizija. Na kupovinu sve četvorice potrošio je samo deset miliona evra. Iskoristio je to što je Pogba bio premlad da bi igrao u Mančester junajtedu, što je Vidal bio daleko od očiju velikana u Bajer Leverkuzenu, a što se Milan odrekao majstora Pirla jer je po njihovoj proceni bio prestar. Ni za pojačanja u napadu nije trošio šakom i kapom. Moratu je doveo za 20.000.000 evra, a Karlosa Teveza za tek 9.000.000. Dobro, kičmu odbrane je imao u golmanu Bufonu i komandatu Keliniju, ali ju je ojačao dovođenjam Barzaljija (300.000 evra je bio transfer!), Bonućija (15.000.000 plaćeno obeštećenje)… Sve ukupno na pojačanje tima koji je igrao za „ušati trofej“ potrošio je manje od 60.000.000 evra. A i pre pet godina bilo je klubova koji su toliko plaćali za samo jednog igrača!

24sedam predstavlja 24 najbolja srpska golgetera u “Ligama petice”: Na neke strelce smo i zaboravili (Video+foto)

Marota je ima jasan plan svaki put kada krene u akciju. Uvek je raspoložen da dovede nekog mladog igrača ili neafirmisanog talenta, ali imao oko i za veterane od koje se prethodni klubovi ogreše. Njegovu filozofiju možemo da vidimo i kada je u pitanju transfer kapirena reprezentacije Srbije Aleksndra Kolarova iz Rome u Inter koji je plaćen tek 1.500.000 evra. Jasno se njegova vizija vidi i iz dolazaka Vidala ili Aleksisa Sančeza, koji nisu u cvetu mladosti (33, odnosno 31 godina).

– Zadatak koji mi je dao predsednik je da treneru obezbedim još jači tim, ali i da poštujem finansijski konstrukciju. Potrošićemo manje novca, ali ćemo napraviti bolji tim tako što ćemo da se prilagodimo situaciji. Koristimo mogućnosti koje se otvore – objasnio je Marota na konferenciji za medije uoči početka sezone u Italiji.

Rezulati u prva dva kola definitivno pokazuju da stari lisac kakav je Marota ima nepogrešiv njuh da oseti koga od otpisanih igrača treba uzeti. „Nero-azuri“ nemaju poraz, a njegove letošnje akvizicije kao što su Kolarov, Vidal i Sančez već su pokazala da ne da nisu za „staro“ gvožđe, već da su iskusni igrači koji znaju i mnogo više od zvezda i zvezdica sa 20 i kusur.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike