Piksi zna sastav za Kamerun: Sada smo kompletni, ukrotićemo Lavove, iako su opasne životinje

27.11.2022

15:50

0

Selektor odgovorio i Silvi, a situacija sa povredama je dosta bolja, ali nije idealna

Piksi zna sastav za Kamerun: Sada smo kompletni, ukrotićemo Lavove, iako su opasne životinje
Vanja Milinković-Savić i Dragan Stojković Piksi - Copyright Printscreen/RTS

Dragan Stojković Piksi i Vanja Milinković-Savić izašli su pred novinare pred meč drugog kola Svetskog prvenstva u Kataru.

BLOG UŽIVO:

- Završena je konferencija za novinare.

Srbija i Kamerun gaje napadački fudbal, ali nisu dali gol

- Imamo igrače tog profila da želimo da pokažemo lep i napadački fudbal, ali, otkako sam postao selektor, mislim da ne postoji nijedna utakmica na kojoj Srbija nije napravila šansu. Želimo da igramo takav fudbal. Problem protiv Brazila? Imali smo Aleksandra Mitrovića na 50 odsto svojih mogućnosti. Vlahovića koji je na 30 odsto svojih mogućnosti. Kostića koji je kompletno "u autu". To predstavlja veliki problem. Ne kažem da ne bismo izgubili, ali bismo napravili probleme, to je 100 odsto. Moramo da se složimo da je to veliki problem za malu Srbiju koja ima 30-ak igrača u tom izboru. Nadam se sada, pošto je situacija daleko bolja da ćemo se vratiti na isti put i nastaviti da pokazujemo dobru igru.

- Kada se desi poraz, važno je da imate hladnu glavu, to je jako bitno. Važno je da je komunikacija na nivou na kom je bila. Srbija upravo to ima. Da niko ne pomisli da imamo neki problem, ili da se neko ljuti. Ne. Vrlo sam otvoren, ne želim ništa da krijem. Da imamo problem, ja bih vam rekao. Zaista nemamo nikakve probleme, pogotovo iz razloga o kojim sam pričao.

Najjači mogući sastav

- Situacija nije odlična, ali to znači da je bolja nego što je bila... Ako se setite šta sam rekao pre odlaska u Bahrein, da sam rekao da nije kome je rečeno, nego kome je suđeno - to je ono što se odnosilo na ovu situaciju. Nisam ja zabavljao javnost, to sam rekao znajući ovu situaciju. Neće igrati oni koje želim da igraju i zato sam to rekao. Znam ja vrlo dobro da i oni koji su oporavljeni nisu igrali po mesec dana. Brine me, ali iz ove kože se ne može. Izlazimo sa najjačim mogućim timom. 

A o tome šta sam radio da ih podignem posle Brazila? Ništa, oni su stalno podignuti. Jedna utakmica ne može da poremeti ništa. Normalne su to stvari. Nije sramota izgubiti od Brazila. Treba ostati pozitivan i mi jesmo pozitivni. Idemo unapred. Dobro je da je Brazil prošao.

Kamerun

Afričke ekipe igraju jako dobro, pobedio je Maroko, pobedio je Senegal, evo šta Piksi kaže:

- Znam da su dve afričke ekipe pobedile, nadam se da treća neće. Jako poštujem afrički fudbal i Kamerun je uvek bio odličan. Imaju nekoliko legendi koje su obeležile svetski fudbak, treba da budete ponosni na to. Kamerun ima nekoliko vrhunskih igrača, u kontranapadu može da napravi problem i moramo da budemo veoma oprezni sutra. Od Čupo Motinga, do Toko Ekambija, nadamo se da ćemo biti na visokom nivou i da čemo ukrotiti "lavove", a svakako da nije prijatno sresti se sa njima. Oni su opasne životinje i morate da se borite. Verujem u moj tim i mislim da će što se nas tiče biti sve u redu

Atmosfera

- Atmsofera je odlična i svi su motivisani i usredsređeni na ono što ih čeka. Već smo igrali ovakve utakmice i znamo da ovo mnogo znači, ali moraš da budeš bolji i dati gol više od protivnika. Nadam se da ćemo biti posvećeni onome što želimo i očekujem da Srbija bude na nivou na kom želim da je vidim. To je samo početak za ono što nas čeka protiv Švajcarske.

Na to se nadovezao i Vanja:

- Moram da se umešam i dodam o ovome šta je Mister pričao: Ništa ne može da nam poremeti mir. Od kada sam ovde, pozitivna je energija i vidi se koliko se svi momci zalažu za rezultat i to ništa neće poremetiti.

Pitanja za Vanju su bila o golmanu Kameruna Onani, ali i o pohvalama koje je dobio za odbrane protiv Brazila:

- Mislim da je odličan golman i da je velika budućnost pred njim. Vrhunski se snašao na početku sezone u Interu kada je morao da zameni odličnog golmana kao što je Handanovič. Izborio se sa pritiskom i mislim o njemu sve najbolje kao golmanu. Na meni je da se pripremim najbolje moguće, imao sam video-analizu, ali da li ću imati više ili manje posla u odnosu na Brazil - nadam se da da, ali to ne zavisi od mene. Pohvale, naravno, pozitivno utiču, ali utakmica je već daleko. To nam nije donelo bodove, gledam samo unapred da se spremimo za Kamerun.

Odgovor Silvi

- Silva je kritikovao Piksija, rekavši da Brazil nema samo napadače i da je Piksi "bolje analizirao, bolje bi prošao. Ovo je selektorov odgovor:

- Imaju dobru odbranu u svakom slučaju. Nisam čitao, u poslednja tri-četiri dana, od Brazila ne pratim medije, jer tada možete da vidite svakakve stvari, a to može da vas optereti. Treba da dođe do kritika, nije problem nikakav, ali može neko da kaže neku glupost koja može da utiče na tim. Ne na mene, nego na tim. On je vrhunski igrač i lako mu je da igra kad ima rekonvalescenta za protivnika. Mitrović je bio rekonvalescent. Da je Mitrović bio 100%, ne verujem da bi tako pričao. Inače, ako je rekao da je trebalo da napravimo bolju analizu. Mi smo bukvalno pogodili tim Brazila, potpisao sam taj papir 15. novembra. Nisu mogli nikako da nas iznenade. Jedino mi je žao što nismo imali sve igrače na 100%, kako su bili ranije, jer bi to bilo potpuno drugačije. Uz sav respekt prema Brazilu. Pobedili su nas, a mi smo igrali bez napada, eto.

Tim za Brazil

- Da li znam tim za Brazil? Da, znam ga. Da li ćemo biti ofanzivni? Hoćemo, moramo da napadnemo, ali moramo da u oba smera budemo kompaktni. Stanje igrača me u ovom trenutku raduje. Da li će Mitrović i Vlahović početi utakmicu, to ćete videti sutra, ali da znam sastav - znam. Tako da tu nemam dilemu i to je razlika u odnosu na Brazil, kada nisam znao ko će da igra.

- Ja sam imao mnogo problema sa povredama, ali nisam mogao nikome da pričam, jer bi onda svi znali šta se dešava, morao sam da ćutim. Pitao me neko "Selektore, zašto nema osmeha na vašem licu?". Pa, eto zato nije bilo osmeha. Ali, osmeh se sada vraća, polako, ali se vraća.

- Rekli ste da je fizička sprema problem, da li ste pronašli uzrok?

- Napravljena je analiza za nas koji se bavimo ovim poslom. Naš problem u drugom poluvremenu je bio taj da smo se trošli previše ni za šta. Statistika pokazuje da smo pretrčali više od Brazila, a kao da tih pola sata da ne postojimo. Previše smo se trošili, imali smo tehničke probleme, imali smo 160 izgubljenih lopti i nemoguće je da dobijete bilo koga uz takve brojke. Nismo imali napad i nismo bili kompletni na terenu i nisam mogao da izađem sa najboljim timom jer bi to bila totalno drugačija priča. Ali, Bože moj...

Sastav

- Da li će biti promena u sastavu?

- Biće promena u odnosu na sastav sa Brazilom. Što se tiče Kostića, rekao sam, da budem precizniji - situacija nije odlična da bih bio prezadovoljan. Ali, jesam u odnosu na ono što je bilo pre 10 dana... To me raduje. i poslednja dva treninga je odradio sa ekipom i biće u konkurenciji za tim. Raduje me intenzitet kojim je radio, raduje me da je u kondiciji, da mogu da računam na njega

- Ovaj Mundijal je počeo za nas posle utakmice sa Brazilom. Situacije je dosta bolja po pitanju povreda igrača, tako da, kako pripremamo meč... Pripremićemo najbolje što možemo. Veoma važna utakmica, i mi i oni smo krenuli porazom, ali to ne umanjuje naše aspiracije. Pripremićemo meč na najbolji mogući način i videćemo sutra ko je bolji

- Strani novinari su odmah postavili pitanje o eventualnoj kazni FIFA. Bez komentara, Piksi nije želeo ni da čuje pitanje do kraja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike