Ambasada Srbije u Kataru objasnila šta čeka navijače na Mundijalu: Ne idite preko Saudijske Arabije, alkohol samo u hotelima...

28.10.2022

08:51

0

Autor: 24sedam

Svako ko želi na SP mora ovo da zna

Ambasada Srbije u Kataru objasnila šta čeka navijače na Mundijalu: Ne idite preko Saudijske Arabije, alkohol samo u hotelima...
srb-slo-064 - Copyright MN Press

Ambasada Srbije u Kataru, zemlji domaćinu Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se odigravati od 20. novembra do 18. decembra ove godine, izdala je proglas za sve navijače "orlova".

Pristalicama reprezentacije Srbije koje planiraju da gledaju mečeve u ovoj azijskoj zemlji skreće se pažnja na neke moralne kodekse domaćina i preporučuje se pridržavanje ovih pravila. U saopštenju se poručuje:

- Režim ulaska tokom Svetskog prvenstva u fudbalu počev od 1. novembra 2022 pa do 23. decembra 2022. u Katar obavljaće se samo sa "Haja“ aplikacijom, koja će imati i funkciju vize i dozvole ulaska na stadione. Imaoci "Haja“ aplikacije moći će da ostanu u Kataru do 23. januara 2023. godine.

Takođe će se sa tom aplikacijom moći besplatno koristiti gradski prevoz. Nije potrebna registracija preko sajta www.ehteraz.gov.qa, a aplikaciju Ehteraz potrebno je instalirati i aktivirati jedino prilikom poseta zdravstvenim ustanovama.

U zdravstvenim ustanovama postoji obaveza nošenja maski. Izdavanje redovnih turističkih i drugih viza obnoviće se 23. decembra 2022. godine. Ukinuta je obaveza testiranja na korona virus /antigen ili PCR test/ pre ili posle dolaska u Katar.

Tokom Mundijala, dežurni mobilni telefoni Ambasade biće + 97433686114 kao i mejl adrese [email protected] i [email protected], a Ambasada će imati i istureno konzularno odeljenje-informacioni punkt u DECC konvencijskom centru. Pošto se radi samo o informacionom desku, u ovom centru državljanima Srbije se neće pružati konzularne usluge, već će se one pružati redovno u prostorijama Ambasade Republike Srbije, koja se nalazi na 5 km od tog centra.

Potrebno je poštovati katarske zakone o javnom redu i miru i preporučuje se voditi računa o tradicionalnim i kulturnim vrednostima Države Katar, te nositi odeću koja prekriva kolena i ramena.

Konzumiranje alkohola je dozvoljeno isključivo u hotelima ili za to predviđenim mestima. Konzumiranje alkohola na javnim površinama, parkovima i ulici je strogo zabranjeno.

Privatno zdravstveno osiguranje je preporučljivo, ali će se najhitnija medicinska pomoć moći dobiti i u državnim bolnicama sistema „Hamad“, bez nadonade.

Zbog velikog broja posetilaca i opterećenja zdravstvenog sistema, u interesu je svih posetilaca da imaju međunarodno putno zdravstveno osiguranje.

Ulazak kopnom iz pravca Saudijske Arabije se ne preporučuje, zbog specijalnih dozvola preko aplikacije Haja, nepovratnog pologa od 5 hiljada rijala i drugih procedura.

Samo vozila sa katarskim registarskim tablicama moće će nesmetano ulaziti u Katar, dok će putnici koji dolaze u Katar na jedan dan, kao i autobusi morati da se parkiraju na posebnim mestima na granici, odakle će biti organiozavan autobusni i taksi prevoz do Dohe.

Nije dozvoljeno unositi alkohol u prtljagu, za psihijatrijske i lekove protiv bolova potrebno je imati lekarski recept, a to se preporučuje i za druge vrste lekova. Pored aerodoma Hamad, aktivan će biti i „Doha International Airport“.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike