Srpski prijatelji neće da igraju protiv tzv. Kosova: To nije država, nek nas UEFA kazni i sa 0:3! (VIDEO)

11.10.2022

07:42

0

Rumunija dobila južnu srpsku pokrajinu na žrebu za Euro i sada razmatra opcije

Srpski prijatelji neće da igraju protiv tzv. Kosova: To nije država, nek nas UEFA kazni i sa 0:3! (VIDEO)
profimedia-0631016730 - Copyright profimedia

Srbija je dobila vrlo dobar žreb za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. U "balkansku grupu" "upali" su i Crna Gora i Bugarska, zatim Mađarska, kao i Litvanija.

Ipak, jedna druga balkanska zemlja upala je u neočekivane probleme. U pitanju je selekcija prijateljske Rumunije, kojoj je žreb odredio da igra protiv "Kosova", teritorije koju naše komšije ne priznaju kao državu.

Mnogo puta su Rumuni isticali da ne priznaju, niti će priznati južnu srpsku pokrajinu kao zasebnu državu. I ne samo to, navijači na stadionima često skandiraju da je Kosovo Srbija, čak imaju i svoje zasebne pesme o tome.

 

 

Posle žreba, povela se velika polemika u tamošnjoj javnosti. Rumunija razmatra šta bi mogla da uradi, a pominje se čak mogućnost da Rumunija prosto ne nastupi protiv tzv. "Kosova".

Ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava. Svi se sećamo kako je Španija u martu prošle godine odbila da koristi reč "Kosovo", već je pisala "tim Fudbalskog saveza Kosova". Tokom utakmice u Sevilji nije se intonirala ni himna gostujuće selekcije, niti se ime pominjalo. Tokom revanša u prištini, fudbaleri su govorili "naš protivnik", a posebno se istakao Pablo Sarabija, koji je tada pobrao sve simpatije Srba.

Što se tiče Rumunije, tamošnji savez se oglasio kratkim saopštenjem u kojem je objavio da će se o svemu konsultovati sa Vladom Rumunije, kako bi se pronašlo rešenje. A ovoj temi je govorio i Teodor Meleškanu, nekadašnji ministar inostranih poslova Rumunije, koji tvrdi da selekcija Edija Jordaneskua ne bi trebalo da prihvati da igra protiv "Kosova".

- Kosovo nije priznata država od strane brojnih država, uključujući i nas, Rumuniju. Mi nikada nismo priznali nezavisnost Kosova. Normalno, naš fudbalski savez, trebalo bi da diskutuje sa drugim državama koje su bile u istoj poziciji kao Rumunija i dođu do rešenja koje ne bi uništilo čitav sistem, ali i da bi se ispoštovale stvari koje su iz ugla Rumunije vrlo jasne. Zato, rekao bih da će FS Rumunije morati da nađe rešenje. Ako ne, onda ono što možemo da uradimo je da izgubimo 3:0 od Kosova - rekao je Meleškanu, aludirajući na poraz "par forfe", prenosi GSP.ro, a prevodi Mondo.

Rumunski portal "GSP" tvrdi da bi eventualno nepojavljivanje na utakmici iz političkih razloga moglo da znači veliki rizik za tamošnji savez.

- Nepojavljivanje na utakmici iz političkih razloga bi dovelo do izbacivanja FS Rumunije iz UEFA. Političke intervencije u fudbalu nisu dozvoljene od strane UEFA - navodi izvor ovog portala.

Podseća i da su selekcije Španije, Grčke i Kipra takođe morale da igraju protiv tzv. "Kosova" iako njihove države ne priznaju južnu srpsku pokrajinu ao nezavisnu državu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike