Ko je glavni u gradu? Ovog vikenda tri velika gradska derbija na TV Arena sport

15.10.2020

14:56

0

Mečevi Seltik-Rendžers i Inter-Milan na programu u subotu, a dan kasnije Partizan u Humskoj dočekuje Crvenu zvezdu

Ko je glavni u gradu? Ovog vikenda tri velika gradska derbija na TV Arena sport
Copyright MN Press

Dan derbija, te najveće utakmice koju tvoj klub može da odigra, a bez da mu udare pečat na carini, jedan je od najznačajnijih datuma u fudbalskom kalendaru svakog prosečnog navijača. Znaš ono, probudiš se nervozan, ne javljaš se na telefon i ne pričaš sa “onim drugima”, imaš neke svoje rituale i stalno gledaš na sat kad će da počne.

Ipak, ima jedan, ako ne značajaniji, onda u najmanju ruku podjednako važan termin u fudbalskoj sezoni. Dan posle derbija! Ili ajde, može i dva dana posle derbija, ako se on baš igra u subotu.

Derbija je mnogo, samo je jedan gradski

Uf, to je tek spektakl. Tad se tek vidi koliko voliš klub i koliku količinu ponosa zbog pobede osećaš i koliko ponižavanja zbog poraza možeš da podneseš. To je dan kad je sve dozvoljeno. Sve vrste prozivki, niskih udaraca, podmetačina i smicalica za onog ko je izgubio.

 

SUBOTA, 17. oktobar

Premijeršip, 11. kolo Seltik – Rendžers 13.30 (TV Arena sport 1)

Serija A, 6. kolo Inter –Milan 17.00 (TV Arena sport 1)

NEDELJA, 18. oktobar

Superliga, 11. kolo Partizan – Crvena zvezda 17.00 (TV Arena sport 1)

 

A da, da bi taj dan zaslužio tu težinu koja mu je namenjena mora da se ispuni jedan jedini uslov – da u tvom gradu, ili gradu kluba za koji navijaš, postoji još jedan veliki klub. Jer derbija je mnogo, a samo je jedan onaj gradski.

Ovoga vikenda u Evropi se igraju tri takva meča, koji svojim značajem, uticajem i autentičnošću prevazilaze koordinate grada. To su dueli Seltik-Rendžers, Inter- Milan i Partizan-Crvena zvezda. Biće to četiri i po sata fudbalske genijalnosti, 270 minuta navijačkog naboja i dvodnevno uživanje na kanalima TV Arena sport, koja će jedina u Evropi prenositi sve pomenute susrete.

Old firm – ovde je fudbal zaista religija

Svojevrsna triologija gradskih derbija ovog vikenda počinje u subotu od 13.30 časova na Seltik parku, gde se u najpolitičkijem fudbalskom meču timova iz istog grada, sastaju Seltik i Rendžers. Klubovi koje osim boja, grba i adrese razdvajaju političke, verske i nacionalne podele. Zeleno-beli su katolici, mahom irskog porekla, dok su gosti protestanti i unionisti, pa je zato u Glazgovu fudbal u pravom smislu te reči i religija.

Profimedia

Ove subote će svih 600.000 stanovnika glavnog grada Škotske biti na nogama zbog najtrofejnijeg fudbalskog susreta na svetu. Jer, ako niste znali, ova dva kluba su zajedno osvojila 105 nacionalnih titula, 72 kupa, 45 trofeja liga kupa i dve međunarodne titule, Seltik onu Kupa evropskih šampiona 1967, a Rendžers Kup pobednika kupova 1972. godine.

Derbi dela Madonina – jedini susret evropskih šampiona u istom gradu

Nešto kasnije, u 17.00 časova čeka nas veliki milanski derbi između Intera i Milana, dva kluba koji igraju na istom stadionu, ali različitog imena. Doduše, on se zvanično zove “Đuzepe Meaca” po fudbaleru koji je igrao za oba tima, samo što je status legende dobio u plavo-crnom dresu zbog čega navijači Milana svoj fudbalski dom nazivaju “San Siro”, po delu grada u kom se nalazi.

I u istoriji ovog susreta religija ima značajno mesto, ali ne baš u tako ekstremnom kontekstu kao u Škotskoj. Naime, susret dva milanska kluba se naziva “Derbi dela Madonina”, a taj naziv je dobio po Madoni, odnosno Presvetoj Bogorodici čija statua krasi vrh čuvene Milanske katedrale.

Profimedia/Andrea Staccioli / Insidefoto

Rivalitet ovih timova dodatno pojačava činjenica da su Inter i Milan jedini klubovi iz istog grada koji su osvajali titule evropskih šampiona, ali i to što je to zapravo nekada bio isti klub. Sve je bilo idealno do početka 20. veka kad su se čelnici Milana sukobili oko toga da li u klubu treba da igraju strani fudbaleri ili ne, zbog čega se grupa funkcionera odvojila i 1908. godine osnovala klub pod nazivom Internacional, odnosno Inter.

Večiti derbi – zanimljivije na tribinama nego na terenu

Kad su 5. januara davne 1947. godine Partizan i Crvena zvezda, samo dve godine nakon osnivanja, odigrali prvi međusobni duel, bio je to običan meč klubova iz istog grada.

Ali danas, sedam i po decenija kasnije, to je mnogo više od toga. To više nije derbi grada Beograda, to je derbi cele Srbije, jer one prozivke dan nakon njegovog odigravanja identične su u svakom naseljenom mestu koje ima više od tri stanovnika. Jednostavno, 98% stanovnika Srbije navija za ova dva kluba i to se verovatno nikada neće promeniti.

MN Press

Ekonomska i društvena tranzicija kroz koju Srbija prolazi poslednjih 20-30 godina uticali su da je kvalitet fudbala na ovim mečevima veoma nizak, ali je “večiti derbi” i dalje među najznačajnijim gradskim derbijima sveta. A razlog naravno leži u odnosima dve navijačke grupe – grobara i delija.

Upravo zbog toga, mnogo navijača iz svih delova sveta dolazi na JNA i Marakanu, a da pri tome za 90 minuta ni ne pogleda u pravcu terena. Sve vreme prate dešavanja na tribinama, jer često je ono što se tamo dešava mnogo zanimljivije od pukog fudbala.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Arena sport

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike