Milojević progovorio po prvi put za Šveđane od otkaza: I dalje ne razumem što sam smenjen u Malmeu, želeo sam Zvezdu za pet godina

22.09.2022

08:05

0

Autor: 24sedam

Trener crveno-belih dobio otkaz u Malmeu 29. jula, a posle mesec dana počeo da radi na Marakani

Milojević progovorio po prvi put za Šveđane od otkaza: I dalje ne razumem što sam smenjen u Malmeu, želeo sam Zvezdu za pet godina
Miloš Milojević - Copyright FK Crvena zvezda/Facebook

Trener Crvene zvezde Miloš Milojević izašao je po prvi put na medijski prostor Švedske od 29. jula kada je dobio otkaz u Malmeu posle ispadanja u kvalifikacijama za Ligu šampiona od ekipe Žalgirisa 27. jula.

Milojević je u opširnom intervjuu govorio o razlozima rastanka sa švedskim šampionom i novom izazovu u Crvenoj zvezdi. 

- Dobio sam objašnjenje od sportskog direktora Andreasa Georgsona da je razlog nestabilnost rezultata - rekao je Zvezdin trener za "Fotbolskanalen".

- Da li razumem odluku? Ne. Uzimajući u obzir da cilj plasman u Ligu šampiona nije bio pod moranje još je postojala šansa za odlazak u Ligu Evrope i Ligu Konferencije.

FK Crvena zvezda
 

Tokom svog boravka u Malmeu, osvojili ste Kup Švedske, bili ste na tri boda udaljeni od lidera na tabeli i još uvek ste imali šansu da se plasirate u Ligu Evrope. Mislite li da ste mogli da preokrenete "negativan“ trend?

- Bila je velika privilegija doneti kući trofej Kupa Švedske u Malme posle 32 godine. Veoma sam ponosan na igrače koji su to uspeli i zahvalan sam na pomoći koju sam dobio od svih u klubu da osvojimo taj pehar. To nije bio "negativan" trend jer smo imali tri uzastopne pobede u domaćoj ligi. U Evropi, da - mislim da bismo mogli da pobedimo sledećeg rivala.

Kada ste napustili Malme, stvari su krenule još gore po tim u ligi. Kako to vidite?

- Ne mogu to da objasnim jer je tim išao dobro, već je bilo dosta kvaliteta plus stigli su novi igrači. Teško je analizirati kada se niste pored ekipe.

Zašto mislite da Malme nije prošao bolje tokom vašeg boravka? Šta ste mogli da uradite drugačije?

- Pobedio bih u Sundsvalu i osvojio titulu.

Kako komentarišete to da ste viđeni kao dugoročno rešenje, a otišli ste tako rano?

FK Crvena zvezda/Facebook
 

- To je savremeni svet fudbala i ponekad nema stvarno dobrog objašnjenja. Ne mogu to da objasnim. Ali moram da imam, i uvek sam imao, puno poštovanje prema odluci kluba.

List "Aftonbladet" je nedavno naveo da su vodeći igrači u timu želeli da ostanete. Kako je doneta odluka da ipak odete?

- Srećan sam što znam da su igrači želeli da ostanem, ali veliki klubovi poput Malmea ne donose trenerske odluke na osnovu želja igrača. Mislim da su igrači verovali da ćemo zajedno osvojiti "Allsvenskan" (domaća liga - prim). Igrači i treneri žive od uspeha. Mislim da su igrači doneli odluku profesionalno i to sam tražio od njih kada sam ih poslednji put video kada sam se pozdravio i rekao im hvala.

Da li ste osetili da igrači imaju poverenja u vas? Između ostalog, Anders Kristijansen je rekao da ste imali poverenja.

- Da. 100 odsto. Imam veoma otvorene odnose sa svim svojim igračima. Oni tačno znaju kada sam opušten, a kada ne, kao što ja znam kada mi veruju, a kada ne. "AC" nosi Malme u srcu tako da su njegove izjave uvek iskrene.

MN Press
 

Kako se osećate zbog činjenice da ste morali da napustite i Hamarbi i Malme nakon što ste bili u klubovima prilično kratko?

- Ja to vidim kao dva ogromna iskustva. Za skoro sve u životu potrebno je dvoje. I ovde je ista stvar. Postoji lična odgovornost kao što postoji odgovornost onih koji rade u ta dva kluba.

Milojević je kao trener Malmea odigrao 25 takmičarskih utakmica i vodio tim ukupno 209 dana. 

- Veoma sam ponosan na to vreme i rezultate koje smo postigli. Zadovoljan sam odnosom koji sam izgradio ne samo sa igračima i osobljem, već i sa ljudima koji rade za Malme razne poslove.

Posle otpuštanja, Miloš Milojević je uzeo odmor. Sina je odveo u porodičnu kuću u Knjaževac na 20 dana. Kada se vratio u Malme, gde porodica i dalje živi, dobio je novu ponudu za posao. Javila se Crvena zvezda koja je želela da Milojević, koji je ranije bio pomoćni trener u klubu, preuzme posle iznenadnog odlaska Dejana Stankovića.

- Zvali su me kada sam se odmarao na Ribersborgstrandenu. To nije bila opcija sve do prvog poziva Dejana Stankovića, a potom i direktora kluba Zvezdana Terzića.

Kako ste se osećali kada vas je Crvena zvezda kontaktirala?

- Nije bilo planirano ili nešto na šta sam ja bio spreman. Ali u životu imate dva izbora, ili skočite u voz i vidite kako ćete uspeti da ga kontrolišete ili okrenete glavu i kažete "neću". Ja sam više za prihvatanje izazova.

Da li ste ranije ovog leta imali kontakt sa Dejanom Stankovićem?

MN Press
 

- Ja i Dejan smo u redovnom kontaktu od kada sam napustio Crvenu zvezdu, ali nismo razgovarali o tome da preuzmem od njega ekipu. To nije bio ni cilj ni želja sa moje strane. Želeo sam da postanem trener Crvene zvezde za pet do deset godina.

Milojević je 26. avgusta predstavljen kao novi trener Crvene zvezde. Tokom svog boravka u klubu ostvario je dve ligaške pobede, dva remija i dva poraza u Ligi Evrope. Tim je na vrhu tabele.

- To je druga vrsta pritiska. Druga je kultura i drugačije emocije. Crvena zvezda je najveći klub na Balkanu i svi znaju koliko su strastveni fudbaleri sa Balkana.

Šta je cilj u Crvenoj zvezdi?

- Cilj je, zaista, pobeda u svakom takmičenju. Znam da zvuči smešno, ali ako bismo se suočili sa "timom sveta", naš cilj bi bio isti. Da izgubimo takav meč bilo bi neoprostivo.

Kako je vratiti se u Crvenu zvezdu?

- Sjajno je vratiti se, ali i velika odgovornost biti trener tako velikog kluba.

Sa sobom u Srbiji ima Šveđanina. Naime, bivši selektor U21 reprezentacije i trener IFK Geteborga Poja Asbagi je pomoćni trener Milojevića. Ime koje je sam Milojević odabrao. Njih dvojica se nisu poznavali od ranije.

MN Press
 

- Bio je srećan kada je čuo za moje interesovanje. Onda sam mu objasnio šta očekujem od njega. Bio je ubeđen da treba doći ovde.

Zašto je izbor pao na njega?

- Zato što je moderan i dobro obrazovan trener koji ima mnogo iskustva. Takođe, napredovao je na isti način kao i ja da bi došao do vrhunskog nivoa.

Kako funkcioniše vaša dosadašnja saradnja?

- To savršeno funkcioniše. Mislim da zajedno možemo daleko. Takođe mislim da možemo da pomognemo jedan drugome da postanemo bolji i uspešniji kao treneri.

U početnoj fazi, Zvezda je pokušala da privuče glavnog trenera Mjalbija Andreasa Branstroma u Milojevićev štab, ali je klub stavio rampu za takav dogovor. Milojević u potpunosti razume odluku svog bivšeg kluba.

- Nikada neću biti ljut na Mjalbi jer sve glavne ljude i sve ostale koji rade tamo vidim više kao svoje prijatelje nego kao bivše šefove. Shvatio sam da su branili Mjalbijeve interese. u tom trenutku - zaključuje Milojević.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike