Evo kako je Grejem Poter dobio ugovor sa Čelsijem: Od devete lige do Lige Evrope, terao igrače na koncerte i u pozorište!

10.09.2022

06:33

0

Ima sličnosti sa Duškom Vujoševićem

Evo kako je Grejem Poter dobio ugovor sa Čelsijem: Od devete lige do Lige Evrope, terao igrače na koncerte i u pozorište!
Grejem Poter - Copyright Profimedia

Poraz od Dinama u Zagrebu, ali i nešto burniji, privatni život, koštali su Tomasa Tuhela ugovora sa Čelsijem, a na njegovo emsto ubrzo je stigao dosadašnji trener Brajtona, Grejem Poter.

Reč je o nekadašnjem fudbaleru Sautemptona i Vest Bromvič Albiona, ali njegova karijera nije bila na visokom nivou, pa se penzionisao sa 30 i posvetio trenerskom poslu. Imao je i jedan angažman u fotelji, kao direktor ženske fudbalske selekcije Gane na Svetskom prvenstvu 2007. godine, a sada je spreman da ozbiljno radi, jer u plavi deo Londona stiže u nimalo zavidnom trenutku.

Međutim, ono što je bilo manje poznato, ali je isplivalo u danima kada je potpisivao svoj petogodišnji ugovor, jesu detalji iz njegove karijere, koji nisu striktno vezani za fudbal.

Na početku trenerske karijere, preuzeo je engleskog devetoligaša Lids Karnegi i krenuo da gradi svoj put.

Već tada je rešio da učini nešto po čemu će se razlikovati, a da može biti od velikog značaja za njegov tim i igrače.

Potom je stigao u švedski Ostersund, koji je u tom trenutku igrao četvrtu ligu, a Poter je nastavio sa svojim praksom - vansportske aktivnosti bile su podjednako važne, pa su tako njegovi fudbaleri posećivali muzičke koncerte i pozorišta.

Da li je taj kulturni život dao rezultata ili formaciju 3-5-2, usredsređenu na posed lopte, koji i danas forsira, nije poznato, ali Ostersund je odveo od četvrte do prve lige.

A zatim je usledila senzacija, osvojili su Kup Švedske i ušli u istoriju, a potom je krenula prava bajka.

Trofej Kupa obezbedio im je kvalifikacije za Ligu Evrope, a tu su potom eliminisali Galatasaraj, Folu Eš i PAOK, da bi se izborio i drugo mesto u grupnoj fazi ispred Herte i Zorije, a iza Atletik Bilbaa.

Bajku nije prekinuo ni poraz od Arsenala.

Tako je Poter vratio na ostrvo i preuzeo ekipu Svonsija, u kojoj se zadržao godinu dana, a potom je usledio transfer u Brajton, 2019. godine. Ljubav i uspešna saradnja trajali su sve do poziva iz Londona.

Jasno je da nije reč o "običnom" trener. Njegove ekipe su uvek igrale zanimljiv fudbal, sa dosta golova. Šta će biti u zapadnom Londonu, videćemo bar do kraja sezone.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike