Pižon za Arenu: Moj Arsenal se vraća u vrh Premijer lige!

05.08.2022

16:06

0

"Tobdžije" otvaraju sezonu gostovanjem Kristal palasu (21, TV Arena 1 Premium)

Pižon za Arenu: Moj Arsenal se vraća u vrh Premijer lige!
20210529mmPetrov01 - Copyright MN Press

Vladimir Petrović Pižon, četvrta Zvezdina zvezda je u leto 1982. godine postao član Arsenala. Sjajne partije Zvezdinog kapitena protiv "tobdžija" u Kupu UEFA toliko su zadivile sve u Arsenalu da nisu želeli nijednog drugog stranca u ekipi do srpskog čarobnjaka.

Na početku jedne šetnje kroz vreme, poređenje tadašnje snage najjače lige u Evropi (pet titula Kupa šampiona u sedam sezona) sa današnjom Premijer ligom, sa Pižonom smo počeli razgovor jednom tužnom vešću o smrti njegovog trenera Vilijama Džona Terensa Nila.

- Pamtiću Terija kao dobrog čoveka. Bio je sjajan fudbaler, igrao je u Arsenalu, zatim je bio i trener u klubu. Nije imao sreće na klupi, ništa nismo osvojili te sezone, pa je otišao. A, mislim da ga nisu dovoljno istrpeli. Šteta, mislim da bi u narednim sezonama uradio mnogo više - na početku razgovora za portal TV Arena sport, rekao je Petrović.

Pored engleskih asova Grema Riksa, Tonija Vudkoka, Pola Dejvisa, Alena Sanderlenda, pa Krisa Vajta, uz sjajnog severno-irskog golmana Pata Dženingsa, te Irce Dejvida O' Lirija i Pola Gormana Velšanina Pitera Nikolsa, Pižon je bio jedini stranac. 

- Od onih mečeva u Kupu UEFA, Arsenal se zaljubio u mene, pratili su me svuda, tražili me. Tada je u Londonu živeo Mice Stojković koji je sarađivao sa njima i on je bio ta spona da dođem na 'Hajberi'. Imao sam mnogo bolje finansijske ponude, ali je i kod mene odlučilo srce. Iz ljubavi i poštovanja prema Arsenalu prihvatio sam ponudu.

Posle prva dva stidljiva meseca, kako kaže Vlada, zaigrao je kako ume, dizao je publiku na noge.

- Pogrešio sam na startu, umesto da se odmah nametnem kao lider na terenu, ja sam pokušao da budem u službi tima, da se ne ističem mnogo. U Zvezdi sam bio vođa, a u Arsenalu sam imao Riksa koji je bio taj, a i moj dobar prijatelj. Pustio sam njega u prvi plan i na neki način sebi napravio medveđu uslugu. Ali, kada sam rekao sebi: 'Vlado, moraš da budeš fudbalski drzak' sve je došlo na svoje, igrao sam odlično.

Polufinale FA kupa, polufinale Liga kupa, tek 10. mesto u ligi nisu bili rezultati koje je uprava očekivala.

- Ništa nismo uradili, nismo imali često ni sreće. Bio sam im preskup, pa smo se razišli. Međutim, tu godinu u Arsenalu ću uvek pamtiti po lepom. To igranje pred punim stadionima, žamor navijača koji su se divili svakom dobrom potezu, bez obzira da li ga je napravio njihov miljenik ili protivnik je nešto što 'kolevku fudbala' odvaja od ostalog fudbalskog sveta. Ta atmosfera, poštovanje, fer-plej bez obzira na žestinu duela, je neopisiv osećaj. I zapamtiš ga zauvek.

Engleska je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina dominirala u Evropi.

- I to samo sa svojim engleskim i ostrvskim igračima. Liverpul je imao fantastičan tim, sa velikm zvezdama i vladao je Evropom. Po mom skromnom mišljenju, tadašnji Liverpul je bio daleko jači nego ovaj sadašnji koji je osvojio Ligu šampiona i gubio dva puta finala od Reala. I Mančester junajted je bio bolji nego sada, Siti i Čelsi su tada bili u Drugoj ligi, Arsenal iz mog vremena je bolji nego ovaj sada.

U petak kreće 31. izdanje Premijer lige.

- Atmosfera je ista, liga je i dalje najjača na planeti, ali dominiraju skupi stranci. Oseća se to i na selekciju Engleske. Po meni su Liverpul i Siti i dalje glavni kandidati za titulu. Mnogo cenim Pepa Gvardiolu, volim da gledam kako igraju njegove ekipe, a dolaskom Halanda je dobio 'kilera', igrača koji će mu doneti težinu u napadu. Imaju blagu prednost u odnosu na ostale.

Liverpul je osvojio "Komjuniti Šild".

- Koštaće ih odlazaka Manea. On je fantastičan igrač, po mom mišljenju Klop nije smeo da ga pusti. Ipak, doveli su Darvina Nunjeza, imaju takođe uigran tim i svakako su uz Siti glavni kandidati za titulu.

Arsenal, Čelsi, Totenhem i Mančester junajted će se boriti za mesto u Ligi šampiona.

- Moj Arsenal se polako vraća, prošle sezone su igrali veoma dobro, sada su se pojačali Gabrijelom Žezusom, značajno pojačanje je i Ukrajinac Zinčenko, pa verujem da će Arteta biti konkurentniji nego prošle godine. Totenhem će biti još bolji, Čelsi traži pojačanje u napadu, a pitanje je hoće li Junajted sa novom trenerom uspeti da se brzo transformiše i bude konkurentan ostalima.

Igrao je Petrović i derbi severnog Londona između Arsenala i Totenhema.

- To je veliki derbi, sedam dana se priča o njemu pre utakmice, stadion je uvek bio pun, atmosfera sjajna zbog rivaliteta. Tribine su se bukvalno tresle. Tada sever i jug nisu imali stolice, stajalo se, a vidim da i sada traže navijači da se uklone stolice. Ti navijački kopovi daju posebnu draž mečevima. Posebno je 'Hajberi' imao neku svoju dušu...

Koliko Engleska poštuje igrače znao je Petrović kada je igrao u Arsenalu, ali da toliko dugo pamti imao je priliku da se uveri pre nekoliko godina kada je bio deo delegacije crveno-belih na meču sa Arsenalom u Ligi Evrope.

- To poštovanje retko gde sam doživeo. Na ulici su mi se obraćali neki stariji navijači, zaustavljali uzvicima 'Vlade, Vlade'. Klub me je dočekao kao da sam celu karijeru proveo na 'Hajberiju', organizovao je večeru u moju čast, pozvao je neke moje saigrače, pa i Brejdija, koga nisam zatekao u klubu te sezone. Bilo je nezaboravno veče, Engleska je s pravom broj jedan fudbalska zemlja na planeti - zaključio je Petrović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Arena sport

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike