Zbog čega svi u Engleskoj pričaju o Markusu Rašfordu, a nije reč o golovima koje postiže

29.10.2020

08:30 >> 17:26

0

Autor: D. B.

Mladi napadač Mančester junajteda je već duže vreme u fokusu medija na Ostrvu

Zbog čega svi u Engleskoj pričaju o Markusu Rašfordu, a nije reč o golovima koje postiže
Copyright Tanjug/Mark Waugh/FareShare via AP

Znam kakav je osećaj kada si gladan. Sećam se da su me prijatelji zvali da jedem u njihovim porodicama da bih imao jedan obrok dnevno. Znam da moja majka nije spavala danima da bi mogla da sakupi dovoljno novca za račune, znam da je brinula svaki dan da ne upadnem u loše društvo ili u neku nevolji. Znam da nije mogla da drži oči otvorenim dok je radila svaki sat, svakog dana.

Ovo je samo delić novinskog članka koji je Markus Rašford objavio u junu ove godine u „Tajmsu“. Isti taj Markus Rašford, golgeter Mančester junajteda, čovek koji je u sredu uveče postigao het-trik u meču protiv Lajpciga u drgom kolu Lige šampiona, odavno nije zastupljen u medijima samo zato što je odličan fudbaler.

Njegova kampanja u kojoj želi da obezbedi obroke siromašnoj deci u Engleskoj tokom nastave u školama dobila je ogromnu podršku, čini se svih osim vlasti i premijera Borisa Džonsona. Prema nekim procenama, čak 300.000 dece u Engelskoj dospelo je na prag siromaštva zbog krize koja je nastala tokom pandemije koronavirusa.

– Kada sam imao sedam ili osam godina shvatio sam koliko se moja majka muči. Znao sam i da daje sve od sebe. Rekao sam jednom i ponoviću – naš sistem nije napravljem za porodice kao što je bila moja. Koliko god da neko radi, neće uspevati da ispliva iz siromaštva – objašnjava Rašford ideju da pokrene ovu veliku akciju.

Političari u Engleskoj ne žele da mu pomognu. Kao da ne razumeju da ideja ovog fudbalera nije u tome da donese poene bilo kojoj stranci. Naprotiv, njegove reči koriste da bi napadali rivale u političkom ringu.

– Ostavite po strani sve vaše rasprave. Shvatite da mnogo dece odlazi u krevet gladno. Svake večeri. Prestanite da upirete prstom jedni u druge, prestanite da moje stavove komentarišete kao da nekog podržavam. Ovo je nije politika. Ovo je stvar u kojoj možete da se pokažete da ste ljudi – ljutito je jednom prilikom napisao Rašford, kada je njegova inicijativa stigla u epicentar prepucavanja lidera političkih stranaka.

Potpise na peticiju Rašforda koji traži pomoć svih u ovom svom projektu stavilo je više od milion ljudi. Hiljade vlasnika restorana, kafea i malih biznisa spremne su da mu pomognu. Među njima je i Flo Osborn (89), koja je ispekla hiljade pita kako bi pokazala svima da mogu doprinesu u borbi protiv gladi.

A da mnogi ne žele da podrže Rašforda, jasno je i posle saznanja da ga Bi-Bi-Si neće uvrstiti na listu najznačajnijih sportskih ličnosti godine, iako radi neverovatan humanitarni posao. Markus je dobio nedavno i orden od kraljice Elizabete zbog svog humanitarnog rada. Reč je o ordenu petog, najnižeg stepena koji se dodelju u Velikog Britaniji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike