Uzeo si trofej Filipe! Kostićev Ajntraht u penal drami osvojio Ligu Evrope! (FOTO/VIDEO)

18.05.2022

21:56

0

Autor: 24sedam

Sjajan završni meč drugog po jačini klupskog takmičenja u Evropi!

Uzeo si trofej Filipe! Kostićev Ajntraht u penal drami osvojio Ligu Evrope! (FOTO/VIDEO)
Tan2022-5-19_01442926_1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Pablo Garcia

Filip Kostić je odveo Ajntraht u Ligu šampiona! Srpski reprezentativac, uz golmana Trapa i napadača Borea, najzaslužniji je što u Ajntraht posle 42 godine stiže evropski trofej. U finalu Lige Evrope u Sevilji nemački klub je posle prave drame i penala srušio Glazgov Rendžers osvojivši tako drugo po jačini UEFA klupsko takmičenje u Evropi - 1:1, penalima 5:4.

Imaće Škoti za čime da žale, sanjaće plavi deo Glazgova 118. minut i "mrtvu" šansu Kenta, ali i pantersku intervenciju golmana Ajntrahta, koji je u četvrtoj penal seriji zaustavio šut prekaljenog Arona Ramzija i tako svojim saigračima širom otvorio vrata istorijskog trijumfa.

Profimedia
 

Posle svega, mora se ipak priznati da je trofej završio u rukama kvalitetnijeg tima. Tima koji ove sezone nije izgubio nijedan meč u Ligi Evrope (treći u istoriji) i tima koji je gotovo celim tokom finala bio konkretniji rival, predvođen maestralnim Kostićem, koji je šestom asistencijom krunisao zvanje najboljeg dodavača LE.

Reprezentativac "orlova" bio je konstanta pretnja po gol Mekgregora. Zadavao je brzonogi ofanzivac mnogo problema rivalu, koji je do vođstva došao praktično ni iz čega, posle velike greške gotovo cele defanzivne linije Ajntrahta, koju je rutinski u 57. minutu kaznio Ariba.

Šokantan gol, primljen iz potpune dominacije, nije presekao fudbalere nemačkog tima. Nastavili su izabranici Olivera Glasnera da pritiskaju poslednju liniju Rendžersa koja se povijala, sve dok nije pukla usled majstorske asistencije Srbina koju je u 69. minutu u gol pretvorio Bore.

Taj gol potpuno je otvorio utakmicu. Borba je u završnih 20-ak minuta drugog poluvremena, kao i tokom dva produžetka dostizala vrhunac. Iako su mnogi očekivali da će se timovi povući i čekati penale, fudbaleri Ajntrahta i Rendžersa nastavili su da jurišaju ka golovima Mekgregora i Trapa, koji je u završnici drugog produžetka sa dve intervencije kupio sebi mesto u almanasima kluba iz Frankfurta.

BLOG UŽIVO

PENALI

Peta serija
Ruf uz pomoć stative postiže gol i čuva nadu Škotima - Bore donosi trofej Ajntrahtu!

Četvrta serija
Trap brani penal Ramziju! Kostić postiže gol!
Mekgregor je pogodio stranu, ali je šut Srbina bio milimetarski precizan - 4:3.

Treća serija

Trap je pročitao Arfilda, ali je šut bio previše jak - Kamada postiže gol uz pomoć stative - 3:3.

Druga serija
Trap je otišao na kontra stranu, a Dejvis pogodio gornji ugao - Hrustić više nego siguran - 2:2.

Prva serija
Tavernije sigurno po sred gola - Lens šalje Mekgregora u jednu stranu, a loptu u malu mrežu 1-1.

DRUGI PRODUŽETAK

120. MINUT - KRAJ! Penali će odlučiti pobednika Lige Evrope!

118. MINUT - Auh, šta je promašio Rendžers. Tek što je kročio na teren umesto Barišića, Ruf je sjajno probio po desnoj strani i uputio odličan centaršut na peterac. Kent je natrčao i šutirao iz prve, ali se Trap odlično postavio u uspeo da spreči siguran pogodak, kao i 60-ak sekundi kasnije kada je zaustavio pokušaj Tavarnijea iz slobodnog udarca.

Tanjug/AP Photo/Jose Breton
 

114. MINUT - Iako je možda očekivano da se oba tima povuku i sačekaju penale, to nije slučaj u večerašnjem finalu. Jurišaju oba tima, naravno ne bezglavo, prete pokušajima sa distance, ali mreže miruju.

106. MINUT - Tek što je lopta krenula sa centra pred poslednjih 15 minuta meča prilika za Rendžers. Barišić je veoma neugodno šutirao sa dvadesetak metara, lopta je u letu lelujala, ali je na kraju otišla pravo u Trapa, koji je uspeo da se odbrani.

PRVI PRODUŽETAK

105. MINUT - Završen je prvi produžetak. Rezultat je ostao nepromenjen 1:1.

101. MINUT - U finišu prvog produžetka oba trenera napravili su po jednu promenu. N'Diku je u ekipi Ajntrahta zamenio Lenc, dok je Aribo na drugoj strani mesto na terenu ustupio Sandsu.

95. MINUT - Velika prilika za Sevilju. Basi se okliznuo uz aut liniju, Bore je pokupio loptu i u punom trku uleteo u kazneni prostor po desnoj strani, ali je defanzivac Rendžersa uspeo u poslednjem momentu da ga sustigne i požrtvovanim uklizavanjem izblokira njegov šut.

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez
 

91. MINUT - Počeo je prvi produžetak na "Ramon Sančez Pizhuanu".

DRUGO POLUVREME

90. MINUT - Posle pet minuta nadoknade vremena završeno je drugo poluvreme finala Lige Evrope, koje ide u dodatnih 30 minuta. Ajntrajt - Rendžers 1:1.

85. MINUT - Sve ukazuje na to da ćemo gledati produžetke. Oba tima su u finiš meča ušli sa dodatnom dozom opreza i željom da pre svega obezbede sopstvenu mrežu.

77. MINUT - Rasplamsala se borba na obe strane, sve pršti od duela.

69. MINUT - GOOOOL! Ajntraht je izjednačio, strelac je Bore. Najveći deo posla kod gola tima iz Frankfurta odradio je Filip Kostić. Srpski reprezentativac je uputio sjajan centaršut sa levog boka, a napadač nemačkog kluba se maestralno snašao pred golom Rendžersa za veliko slavlje navijača kluba iz Frankfurta.

66. MINUT - Kakva šansa za Ajntraht. Pogrešili su defanzivci Rendžersa na tridesetak metara od svog gola, Rode je sjajno iz prve proigrao Kamadu, koji je usamljen krenuo ka golu Škota. Mekgregor je istrčao, ofanzivac nemačkog kluba ga je lobovao sa desetaka metara., ali je lopta otišla preko prečke.

57. MINUT - GOOOOL! Rendžers vodi golom Ariba. Gotovo ni iz čega Škoti dolaze do vođstva. Sve je počelo potpuno bezopasno za Ajntraht. Trap je deganžirao loptu, Sov je glavom vratio na polovinu koju brane njegovi saigrači, a potom se na tridesetak metara od gola okliznuo Tuta, što je napadač Rendžersa iskoristio da "zapali" plavi deo "Ramon Sančez Pizhuana".  

 

 

48. MINUT - Mnogo sreće za Rendžers. Lindstrom je šutirao sa 17 metara, lopta je zakačila jednog od defazivaca Rendžersa, promenila pravac i prevarila Mekgregora, koji je ostao skamenjen na gol liniji. Srećom po njega i saigrače, prošla je tik pored stative i završila u korneru.

46. MINUT - Počelo je drugo poluvreme. Treneri nisu ništa menjali u sastavima u odnosu na start utakmice. Navijači Ajntrahta imali su spremnu koreografiju za početak drugog poluvremena, koju je propratila i bakljada.

Tanjug/AP Photo/Pablo Garcia

 

 

 
Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez
 

 

PRVO POLUVREME

45. MINUT - Posle šest minuta nadoknade završeno je prvo poluvreme finala Lige Evrope! Ajntraht i Rendžers izjednačeni - 0:0.

38. MINUT - Posle desetak minuta potpune dominacije Ajntrahta, budi se Rendžers. Škoti su prebacili težište igre na polovinu nemačkog tima, koji zasad uspeva da se odbrani bez većih problema.

30. MINUT - U razmaku od 60-ak sekundi Filip Kostić je dva puta pokušao da ugrozi Mekgregora, ali je lopta oba puta završila malo pored stative.

26. MINUT - Prvi ozbiljniji pokušaj za Škote. Lopta je došla do Ariba, koji se okrenuo i sa dvadesetak metara ciljao gornji desni ugao Trapa, ali je bio za malo neprecizan. 

Profimedia
 

20. MINUT - Ajntraht deluje konkretnije u uvodu meča. Nemački tim po bokovima pravi velike probleme defanzivi Rendžersa, čiju je mrežu u 20. minutu sačuvao Mekgregor, posle šuta Knaufa sa desetak metara, malo iskosa sa desne strane.

12. MINUT - Prvi šut na meču imali su Nemci. Sov je pokušao sa dvadesetak metara, ali je Mekregor bio siguran.

7. MINUT - Finale se tek zahuktalo, a usledila je skoro petominutna pauza zbog povrede kapitena Ajntrahta. Lundstram je neoprezno zakačio kramponima po glavi Rodea, koji će u nastavku meča igrati sa čalmom.

Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez
 
Tanjug/AP Photo/Pablo Garcia
 

1. MINUT - Počeo je meč. Prvi su sa centra krenuli fudbaleri Ajntrahta.

SASTAVI
Ajntraht: Trap - Toure, Tuta, N'Dika - Knauf, Sov, Rode, Kostić - Lindstrom, Kamada, Bore.
Rendžers: Mekgregor - Tavernije, Goldson, Lundstram, Basi - Džek, Kamara, Barišić - Rajt, Aribo, Kent.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike