Zvezda ne treba da brine za golmane! Trener crveno-belih "jedinica" na velikim mukama

31.01.2022

11:05

0

Autor: 24sedam

Meni je katastrofa, zbog izbora koje imam i moram da napravim, ističe Bojan Jorgačević.

Zvezda ne treba da brine za golmane! Trener crveno-belih "jedinica" na velikim mukama
jorgačević - Copyright MN Press

Fudbaleri Grafičara, trenutno se nalaze na pripremama u Antaliji gde bruse formu za nastavak takmičenja u Prvoj ligi Srbije. Izabranici Marka Neđića tokom boravka na Mediteranu odigraće ukupno pet susreta u kojima su im protivnici mahom ruski klubovi. Takođe, u taboru razvojnog tima Crvene zvezde sa velikom pažnjom osluškuju i ko će od igrača koji su sa Crvenom zvezdom u Turskoj i koji treniraju pod komandom Dejana Stankovića, ostati da se bori za crveno-beli dres a ko će i narednih šest meseci provesti na “kaljenju” u timu sa Senjaka.

Kada je borba za mesto u startnoj postavi u pitanju, najveća konkurencija trenutno je među golmanima. Bivši reprezentativac naše zemlje i nekoliko inostranih, uglavnom belgijskih klubova, Bojan Jorgačević biće u velikoj dilemi kome od četvorice mladih i talentovanih čuvara mreže da ukaže najveće poverenje.

Nadao se da će se situacija na osnovu rada na treninzima sama iskristalisati i pomoći mu u donošenju odluke, međutim…

MN Press
Aleksandar Stanković

- Pre dolaska u Tursku imali smo tri izuzetno zahtevna dana u smislu težine treninga u Beogradu. Pripreme u Srbiji, kao i ovaj deo u Antaliji su jedna celina. Imali smo dosta napornih šest dana gde je spadalo trčanje i baza za punjenje nogu. Mogu da kažem da momci pokazuju da su vrhunski profesionalci iz dana u dan, iako su dosta mladi. Imam četiri izvanredna golmana na raspolaganju. Radimo naporno i oni znaju da je ovo period kada ulazimo u ekstremni napor, cedimo poslednji atom snage, da bi kasnije uspeli da smanjimo obim treninga, spustimo intezitet, kako bi ulazili u formu za prvo kolo u nastavku sezone – raportira Bojan Jorgačević iz Antalije.

Za mesto među stativama bore se Aleksandar Stanković, Strahinja Manojlović, Ivan Guteša i Marko Ćopić.

- Sezona je duga, računamo na svu četvoricu. Sale Stanković je mlad a već ima bogato iskustvo. Кlinci od njega mogu mnogo da nauče, o ponašanju, odnosu prema treningu i saigračima. On je dokazan golman, dugo je u Zvezdi i dečko na koga možemo da se oslonimo i koji će nam značiti u prvenstvu. Poseduje izvanredne predispozicije, golman sa mirnom glavom, lider, vole ga saigrači, sve u superlativu o njemu. Ivan Guteša je takođe mlad, dugo je sa prvim timom. Dete na koje ozbiljno treba da se računa. Manojlovića smo doveli u ovom prelaznom roku, znam ga od ranije, debitovao je sa 16 godina za prvi tim i to je momak koji je reprezentativac Bosne i Hercegovine i sa pravom možemo da ga svrstamo u red najtalentovanijih golmana. Takođe, tu je i Marko Ćopić, dugogodišnji reprezentativac koji je prošao sve selekcije omladinske škole Crvene zvezde, golman koji iako najmlađi, ne zaostaje ni u jednom segmentu, drago mi je da je spreman za izazove, da želi da se nadmeće – analizira bivši čuvar mreže Briža i ističe da mu neće biti nimalo lako da odluči ko će braniti gol Grafičara na početku sezone.

- Meni je katastrofa, zbog izbora koje imam i moram da napravim. Moj posao je da ih spremim, da budu fizički i mentalno stabilni, svi rade perfektno. Gleda im se dlaka u jajetu, baš zbog toga što su svi sjajni. Nije samo bitno da budu dominantni na golu, već u svim aspektima na terenu i van njega. Mnogo truda i napora se ulaže u spremanju golmana sa fizičke strane. Imao sam sreću da igram u velikim klubovima, gde se ide na titulu u svakom meču. Dešavalo se da protivnici ne pogledaju ka golu, i onda dođe jedan momenat u kojem moraš da reaguješ i tada vidiš da li si za taj klub ili nisi. Drago mi je što naši golmani kao veoma mladi to proživljavaju. Predviđam svoj četvorici inostranu karijeru.

MN Press
Marko Ćopić

Pored golmanskih veština, Jorgačević sigurno može da pomogne mnogo i savetima van terena. Bez mnogo pompe se iz naše zemlje otisnuo u inostranstvo, konkretno Belgiju, gde je proveo skoro punu deceniju i ostavio veliki trag.

- Ne potenciram na tome ko sam bio, kakvu sam karijeru imao. Proveo sam devet godina u inostranstvu. Teško je raditi kada si stranac i kada dolaziš među golmane koji su “domaći”, gde moraš da radiš kao da si 17. golman, da ne dozvoliš nijednu trunku sumnje koju trener može da iskoristi i da te ne stavi da braniš. Treneri prolaze, karijere ostaju. Svakom golmanu kažem da od svakog trenera pokupi samo najbolje, začini svojim talentom i to ga učini posebnim golmanom na svetu.

Promene u fudbalu se odvijaju vrtoglavom brzinom. Shvatanje koje je bilo aktuelno pre pet godina, sada je zastarelo. Moderni čuvari mreže sve više učestvuju u igri, započinju akcije svog tima, čitaju igru, istrčavaju daleko od gola.

- U Grafičar smo mogli da dovedemo golmana kog smo hteli u Srbiji, izbor je pao na ovu četvoricu i smatram da je to najbolje što Srbija ima. Selektovani su sa 1000 strana. Oni sve to treba da iskoriste i da nadmaše ne samo mene, već i sadašnje golmane Crvene zvezde i ja od njih to očekujem. Golman je važna karika u svakom timu. U Grafičaru želimo da se golmani po igri nogom ne razlikuju od drugih igrača, već da nam budu 11. igrač u polju. Siguran sam da pored napravljenih 50 akcija, počevši od golmana, ako primimo jedan, dva tri gola na takvom insistiranju organizacije napada, to ide na moju dušu. Ako budu sigurni u svoje noge, limit im je nebo.

MN Press
Bojan Jorgačević

Tim Grafičara je ubedljivo najmlađa ekipa u Prvoj ligi Srbije. Mnogi igrači su se prvi put susreli sa zahtevima seniorskog fudbala. Ipak, Jorgačević veruje da je period adaptacije prošao i da će Grafičar biti konkurent za plej of.

- Kada sam prihvatio poziv da dođem kao koordinator, razgovarao sam sa glavnim trenerom Nikolom Jelićem i direktorom Omladinske škole, Draganom Mladenovićem. Dogovorili smo dugoročni plan i program. Jako mukotrpan rad i mnogo automazitma uloženo je u prethodne tri godine, i tek će biti uloženo da bi se ostvario zacrtani cilj. Već sad radimo na veoma ozbiljnom nivou. Jedan ili dva kluba na čitavom Balkanu rade kao omladinska škola Crvene zvezde. Кada imate plan i program od starta i istrajete u njemu, uspeh je zagarantovan i nemoguće je da ispliva nešto drugo. Grafičar dobija novi stadion, radi se na najozbiljnijem nivou i hvala Bogu da je tako i samo nek se tako nastavi. Ovaj proces je nezaustavljiv i neće se meriti titulama, već po talentima i vanserijskim igračima, a to je već vidljivo i tek će biti u narednom period – zaključuje Bojan Jorgačević, trener golmana ekipe Grafičara.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike