Filipo Falko: Svet mi se srušio zbog Lacija, sad sanjam Ligu šampiona i meč protiv Mesija

21.05.2021

12:06 >> 12:08

0

Italijan ispričao svoj fudbalski put od Italije do Crvene zvezde

Filipo Falko: Svet mi se srušio zbog Lacija, sad sanjam Ligu šampiona i meč protiv Mesija
Copyright MN Press

Zimsko pojačanje Crvene zvezde Filipo Falko u intervjuu za Goal.com otkrio je Italijanima kako se adaptirao na Beograd, novi klub, saigrače i sa kakvim očekivanjima dočekuje nove izazove u crveno-belom dresu. Falko pre svega toga željno iščekuje duel u finalu Kupa Srbije sa ekipom Partizana kako bi pomogao svojoj ekipi da posle 15 godina osvoji “duplu krunu”.

– Dolazak u najuspešniji srpski klub me čini jako ponosnim. Pre svega jer sam podneo mnoge žrtve da bih došao ovde. Ne poričem da je bilo teških trenutaka u kojima sam pomislio da neću uspeti, ali ovo je na kraju nagrada za to što se nikad ne predajem. Došao sam u Beogradu u januaru. I odmah sam se osećao sjajno. Grad je prelep a navijači jako strastveni i nenametljivi. Zaustave me na ulici, pitaju za fotografiju i čine sve da se osećam važnim. Osvojili smo titulu i imali dobar rezultat u Ligi Evrope. Sada imamo šansu da osvojimo duplu krunu što se nije desilo 15 godina. Bio bi to istorijski podvig – rekao je Falko za Goal.com.

Pre dolaska u Crvenu zvezdu moglo se pročitati na brojnim portalima da ga žele Sasuolo i Parma, ali je on lično prelomio posle jednog telefonskog poziva iz Beograda.

 – Nije mi trebalo mnogo vremena da izaberem. Činjenica da vas želi veliki klub poput Crvene zvezde je dovoljan znak poverenja. U Italiji je bilo nekih priča o Parmi i Sasuolu ali samo kao pozajmice. Sa druge strane, Zvezdini direktori su bili odlučni, a telefonski poziv Dejana Stankovića mi je odagnao sve nedoumice. Objasnio mi je ceo projekat, kako će ekipa igrati i zašto me želi. Osetio sam jake emocije i ponos.

Promo/FK Crvena zvezda

Italijan ističe da proces prilagođavanja još nije završen i da mu nepoznavanje jezika otežava adaptaciju na novi klub i grad.

 – Jezik mi ostaje velika prepreka. Na početku su Stanković i njegov stručni štab su bili od velike pomoći jer govore italijanski. Takođe, oduvek ću biti zahvalan Dijegu Falčineliju koji je ovde došao nekoliko meseci pre mene i mnogo mi pomogao da se uklopim. Inače, ovde svi govore engleski, pa usput učim i taj jezik. Imao sam i problema sa korona virusom jer sam u jednom periodu morao da mirujem kako bih se kasnije vratio u pravu kondiciju.

Daleko mu bolje ide sve kad izađe na teren.

 – Trener mi mnogo pomaže. On ima evropski mentalitet. Napravio je tim koji igra odličan fudbal i oslanja se na tehničke kvalitete igrača. Za mene je to jako bitno. Kada imam loptu u nogama, onda mogu da se zabavljam. Ako to nije slučaj, onda ne mogu da dam sve najbolje od sebe.

Za Falka postoje sličnosti izmeđuStankovića i jednog vrhunskog stručnjaka.

– Upijao je od Murinja i često podseća na njega. Velika je karijera pred njim. Ubeđen sam u to.

Facebook/FK Crvena zvezda

Bivši igrač Leće još žali za propuštenim prilikama na San Siru, kada su crveno-beli nadomak podviga i eliminacije Milana iz Lige Evrope, iako su imali deset igrača na terenu.

 – Igrali smo ravanopravno sa Milanom i možda zaslužili da prođemo dalje. U revanšu na San Siru sam iskusio jedan od najlepših momenata u karijeri. Iako smo imali igrača manje, imali smo gomilu prilika da prođemo dalje. Nažalost, to se nije desilo.

Od leta počinje novi cilklus kvalifikacionih utakmica za prolaz na evroscenu.

 – Znamo da moramo da prođemo kroz kvalifikacije za Ligu šampiona. Ali svi verujemo da možemo. Za mnoge od nas bi to bilo ostvarenje sna. Za mene prvog. Tim ima veliki kvalitet i mislim da možemo napraviti dobre stvari“.

Predstavljajući Italijanima saigrače, izdvojio je tri imena.

– Po meni je Katai veoma jak fudbaler. Nije baš među najmlađima ali ima dosta iskustva. Igrao je u Španiji, MLS ligi i sada se vratio u Srbiju. Takođe, tu su mladi vezisti Nikolić i Petrović pred kojima je sjajna budućnost.

Za sve što je postigao mora da zahvali ocu i njegovoj podršci, jer bi bez njega odavno od svega digao ruke. Bilo je i teških trenutaka…

 – Prošao sam kroz teške momente u karijeri. Sa 16 godina su mi rekli da sam jedan od najinteresantnijih igrača koji su se pojavili u Bariju. A onda su me oterali. Išao sam na probu u Parmu, delovalo je da samo nedostaje potpis, a onda su odustali. Ista stvar u Laciju. Tada sam čak sa ocem bio u automobilu na putu za Rim gde je trebalo da potpišem. Ali u toku putovanja sam dobio poziv od mog agenta koji je rekao da nema ništa od posla. Svet mi se srušio. Na sreću, nisam se predavao. Najviše zahvaljujući ocu koji je uvek verovao u mene i podržavao me u teškim momentima. Srećom, na kraju je stigao poziv Lećea.

MN Press

Dugo mu već telefon zvoni po notama himne Lige šampiona. Sada mu se taj zvuk na terenu čini kao realniji, ali i dalje izazova snažne emocije kao i mogućnost da jednom zaigra protiv svog idola Lea Mesija.

 – Ne mogu ni da zamislim. Zadrhtim na samu pomisao. Bila bi to neverovatna emocija. Mesi mi je uvek bio uzor. Za mene je on najbolji igrač svih vremena. Ali samo zato što nisam gledao Maradonu.

Pročitajte još

Kada mu se spomene evropska Superliga, koja je sada ostala kao neuspešan projekat velikih da uspostave svoju hegemoniju nad fudbalom, Falko ne bira reči:

– To su ubice fudbala. Pričaju kako to rade da spase fudbal ali to nije istina. Na kraju bi se sve završilo favorizovanjem bogatih. Fudbal ipak pripada svima i svako dete ima pravo da sanja da će zaigrati u Ligi šampiona. I da će izazvati one koje je do juče gledalo na televiziji ili plejstejšnu – rekao je Italijan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike