Najgledaniji Dota 2 turniri: 107 miliona sati gledanja TI 10

26.10.2021

17:11

0

Ovaj turnir je bio četvrti po gledanosti u istoriji esportsa

Najgledaniji Dota 2 turniri: 107 miliona sati gledanja TI 10
esports1 - Copyright printscreen, esports charts

Sada kada se završio najveći Dota 2 spektakl godine, ostaje da se vidi da li je uspeo da dostigne rekord najgledanijeg turnira u istoriji profesionalne Dota 2 scene.

U priloženu statistiku ne ulaze podaci sa kineskog govornog područja, ali uključuju cifre sa DotaTV, SteamTV i poznatih Dota 2 strimera, kao što su Gorgc, SingSing, AdmiralBulldog, i drugi. Sva statistika je dostupna na stranici Esports Charts.

TI10 statistike

Ljubitelji Dote 2 proveli su ukupno 107 miliona sati gledajući TI10. Samo su League of Legends Worlds 2019 – 2021 šampionati imali veću gledanost, što TI10 stavlja na četvrto mesto. TI10 je u proseku gledalo 857.000 navijača, što je opet manje od popularnijih esportova kao što su League of Legends, Fortnite i Free Fire.

printscreen, esports charts
 

U istoriji profesionalne Dote 2, samo tri turnira su dostigla pik od više od milion pregleda – poslednja tri International-a. Međutim, TI10 je po gledanosti prevazišao TI9 za skoro 40%, i sve ostale za preko 100%. Pik od 2,7 miliona istovremenih pregleda dostignut je tokom velikog finala između favorita PSG.LGD i autsajdera Team Spirit.

printscreen, esports charts
 

Treba skrenuti pažnju i na evropske kvalifikacije za TI10. Iako nije, da kažemo, ”pravi turnir” kao što su Majori i TI, na hiljade navijača se priključilo prenosu duela između Nigme i dvostrukih TI šampiona OG, koji su kasnije porazili Tundru u velikom finalu i osigurali plasman na TI10.

Ruski prenos

Pored engleskog, ogroman procenat gledanosti nosi ruski prenos, što i nije veliko iznenađenje, s obzirom da je CIS tim došao do finala prvi put posle trećeg International. Ruski prenos je dostigao pik od 1,2 miliona gledalaca, što je skoro duplo više od prethodnog rekorda sa TI9, gde je 670 hiljada ljudi pratilo veliko finale između OG-ja i Liquid-a.

printscreen, esports charts
 

Interesantno je da se 6 Dota 2 turnira i 3 CS:GO turnira našlo na listi najgledanijih turnira sa ruskim prenosom. Peto mesto na ovoj listi zauzeo je PUBG Mobile international championship.

Najpopularniji mečevi na TI10

Na početku turnira, mečevi gde je nastupao OG su bili najgledaniji, ali kako je prolazio plej-of, Team Spirit mečevi su postali daleko atraktivniji.

printscreen, esports charts
 

Poslednje tri partije Team Spirit-a na The International 10 bile su među 5 najpopularnijih mečeva u istoriji Dote 2. Istovremeno, gledanost lower bracket finala između Spirit-a i Secret-a je prevazišla gledanost lower bracket finala na TI9, gde su se Team Liquid i PSG.LGD borili za plasman u veliko finale.

Zanimljivo je da je veliko finale na TI9 imalo 300 hiljada pregleda više od TI8, dok je pik u velikom finalu TI10 bio veći za 773 hiljade u poređenju sa prethodnim.

Najgledanije ekipe na TI10

Najpopularnija ekipa na TI10 bio je Team Spirit, koji je imao najveći broj sati pregleda (što je i logično s obzirom da su igrali najviše mečeva), ali i najveći prosek gledanosti sa preko 805 hiljada navijača.

printscreen, esports charts
 

Na drugo mestu našao se PSG.LGD sa prosekom od 767 hiljada pregleda, što je otprilike 27% više od Secret-a, koji je završio na trećem mestu.

Treba napomenuti da je OG sa prosekom od 517 hiljada privukao više gledalaca od Virtus.pro-a i Invictus Gaming-a, timova koji su završili turnir sa boljim plasmanom od dvostrukih šampiona.

Kako je napredovala TI gledanost tokom godina?

Slično njegovom neverovatnom nagradnom fondu, i gledanost International šampionata raste iz godine u godinu. TI7 je imao ”samo” 44,3 miliona sati pregleda, iznos koji je ove godine više nego dupliran.

printscreen, esports charts
 

Pik gledanosti napredovao je na sličnim tempom. TI7 je u isto vreme gledalo maksimalno 925 hiljada ljudi, dok je TI9 imao skoro duplo veći pik. Šampion je naravno TI10, sa triput većim pikom!

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: rur.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike