Microsoft otpustio 1900 zaposlenih u svom gejming sektoru

27.01.2024 | 00:44

Autor: 24sedam

Odluku su nazvali "bolnom"

Copyright Microsoft

Iako su pre samo tri meseca završili akviziciju Activision Blizzarda vrednu 69 miliona dolara, Microsoft je sinoć saopštio da su otpustili čak 1900 zaposlenih u svojoj gejming diviziji!

Microsoft je objavio da otpušta 1.900 radnika iz svog Xbox Game Studios odeljenja za igre, a većina ovih otpuštanja utiče na Activision-Blizzard. Nakon ovih otpuštanja, predsednik Blizzard-a Majk Ibara objavio je da napušta kompaniju, odeljenja za proizvodnju fizičkih Xbgox igara su zatvorena, a Blizzardova neimenovana Survival igra je otkazana.

Šef Xbox Game Studios-a Fil Spenser poslao je ove nedelje dopis osoblju Microsoft Gaming-a, najavljujući da će 1.900 zaposlenih biti otpušteno nakon što Microsoft i Activision-Blizzard "postave prioritete, identifikuju oblasti preklapanja i osiguraju da smo svi usklađeni o najboljim prilikama za rast". Spenser je odluku o otpuštanju 1.900 od 22.000 članova osoblja Microsoft Gaming-a nazvao "bolnom" i ponovo je potvrdio da će kompanija voditi ovaj proces "što je pažljivije moguće".

Biti pažljiv, nije nešto što nam pada na pamet kada govorimo o ovim masovnim otpuštanjima, pošto je Twitter preplavljen članovima Microsoft Gaming-a koji su izrazili razočarenje zbog njihovog naglog odlaska iz kompanije. Bloombergov reporter za industriju igara Džejson Šrajer je čak tvitovao da mu je osoblje Activision-Blizzarda slalo poruke kako bi utvrdilo da li će na njih uticati otpuštanja, pošto većina osoblja nije kontaktirana nakon što je Spenserov memorandum objavljen kompaniji. Morali su da strepe u neizvesnosti dok su kolege padali kao muve oko njih.

Spenser je završio memorandum sa nekorektnom dozom optimizma, rekavši da Microsoft planira da nastavi da ulaže u rast svog poslovanja i da je "kao i uvek uveren u sposobnost da kreiraju i neguju igre, priče i svetove koji okupljaju igrače". Ovo, možda, nije bila izjava koju je većina osoblja Activision-Blizzarda očekivala da će čuti na početku godine, posebno u jednoj od najuspešnijih godina u istoriji za studio.

Microsoft je takođe otkazao Activision Blizzard-ovu misterioznu Survival igru. Kompanija navodno pomera fokus na jednu od nekoliko novih igara koje se trenutno nalaze u ranoj fazi razvoja. Na razvojni tim Overvatch 2 takođe su uticala ova otpuštanja, posebno osoblje koje radi na PvE sadržajima za igru.

Microsoft je takođe zatvorio odeljenja posvećena proizvodnji maloprodajnih kopija igara Xbox Series S. Ovo, kao i nedavni leak, ukazuju na to da kompanija želi da ode dalje od fizičke proizvodnje igara i fokusira se na samo digitalne kopije.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam