Zvezda u usponu posle osam godina dobila državljanstvo

18.09.2020

09:24 >> 10:35

0

Autor: 24sedam

Životna priča momka rođenog u Maleziji ostavila je bez daha svet e-sporta

Zvezda u usponu posle osam godina dobila državljanstvo
Copyright Promedia

Pre ili kasnije upornost se isplati. U slučaju Muhameda Ajmana Hafizija Ahmada, gejmera i zvezde u usponu e-sporta, sve je trajalo znatno duže nego što je bilo potrebno. Dobra vest je to što je reč o priči sa srećnim krajem.

Muhamed je već neko vreme jedan od najboljih igrača u poznatoj video-igri PUBG (PlayerUnknown’s Battlegrounds). Dugo se u virtuelnom svetu takmičio s najboljima, pobeđivao ih, i kao nagrada za sve to, stigao je poziv za učešće na dva turnira u Kini.

profimedia

Tada se pojavio veliki problem – ovaj momak nije imao pasoš, iako je rođen u Maleziji 17. avgusta 2000. godine. Majka mu je Indonežanka, koja nije mogla da ga zadrži. Usvojio ga je par iz malezijskog grada Tajpinga, ali ta zemlja jednostavno nije želela da ga prihvati kao svog državljanina. Objašnjenje je bilo da ne postoje dokazi da je ovaj momak uopšte rođen na teritoriji Malezije. Par koji ga je usvojio je pokušavao da dokaže ko mu je majka, ali je veliki problem bio to što identitet njegovog oca nije mogao da se utvrdi. Naruku im nisu išli ni zakoni u Maleziji, državi kroz koju svake godine prođu milioni migranata i koja deci rođenoj na njenoj teritoriji ne daje automatski državljanstvo.
Pokušavao je da postane građanin Malezije, ali je odbijen dva puta. Shvatio je da neće na lakši način dobiti pasoš, tako da je svoju popularnost iskoristio da pokrene pravnu bitku i da javnost upozna sa problemom koji ga muči. Uspelo mu je, i ubrzo posle toga su vlasti odlučile da mu dodele pasoš.
– Čekao sam sertifikat o državljanstvu osam godina – rekao je Ajman, dok je sa širokim osmehom na licu pokazivao dokument za koji se tako dugo borio.
Trenutno ludilo na globalnom nivou uslovljeno pandemijom koronavirusa nagoveštava da u skorijem periodu verovatno neće moći da putuje na turnire širom sveta, ali sve to ne obeshrabruje ovog gejmera.
Kako kaže, trudiće se da što više vežba i bude još bolji u igri PUBG. Otkrio je da trenira tako što svakodnevno provede od četiri do pet sati uz tu igru.
– Želim da moja porodica i država budu ponosni na mene. To je moj san – zaključio je Muhamed.
Nažalost, on nije jedini koji se suočava sa ovim problemom, pošto se veliki broj dece muči da dobije državljanstvo u Maleziji. Procene govore da u ovom trenutku 290.000 dece čiji su roditelji iz Indonezije, Filipina ili Mjanmara, koji trenutno žive u ovoj azijskoj državi, nemaju njeno državljanstvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike