Legendarni Stepi za 24sedam: Ovo čekamo pet godina! Navijam za Nemce, ali Francuzi su prvi favoriti

11.06.2021

08:01 >> 08:24

0

Autor: Adam Štulić

Proslavljeni srpski stručnjak priželjkuje da i Makedonci ponove odličnu partiju iz meča sa Nemačkom

Legendarni Stepi za 24sedam: Ovo čekamo pet godina! Navijam za Nemce, ali Francuzi su prvi favoriti
Copyright MN Press

Srpski fudbalski stručnjak Dragoslav Stepanović kaže da je korona učinila svoje, tako da i najveći fudbalski zaljubljenici nisu danas u pravom raspoloženju pred početak Evropskog prvenstva. Kod njega se, iapk, probudio osećaj nestrpljenja i sada jedva čeka početak mečeva najboljih selekcija na kontinentu.

Popularni “Stepi” nema dilemu kod izbora tima za koji će da navija, jer, kako kaže za 24sedam, postoje samo dve himne na koje ponosno ustaje, ali kod pitanja finalista suočava se sa nekoliko nedoumica – ko će protiv Francuza igrati za šampionski pehar.

Baš mi supruga danas priča kako se nekad u vazduhu osećalo da će uskoro početi Mundijal ili Evropsko prvenstvo, a da toga danas nema samo zbog korone. Kod mene su se, bogami, upalili motori, malo je kasnilo, ali sad očekujem da što pre počne sa utakmicama. Verujem da nas očekuje mnogo dobrih utakmica i da su se svi zaželeli te prave fudbalske atmosfere – priča Stepi i kreće svoju analizu EURO 2020 od selekcije za koju će navijati.

O Nemcima

– Uvek kažem, ponosno ustajem kada svira naša “Bože, pravde” i himna Nemačke. To što ću ja navijati za moje Nemce, ne znači da ih smatram favoritima za pobednički pehar. Postoji jedna doza strepnje i kod samih Nemaca, loše su odigrali Mundijal, a nisu blistali ni u kvalifikacijama. Vuku tu hipoteku poraza 6:0 od Španije u Ligi nacija. Nevolja je što je taj trend nastavljen i na prijateljskim utakmicama, pa smo svi ostali zaprepašćeni kada ih je Makedonija ovde pobedila. Kako su Makedonci odigrali taj meč i kako su izgradili akciju kod drugog gola, ako bi to u kontinuitetu ponavljali na EP, mogli bi daleko da doguraju. Mene su, iskreno, oduševili svojim stavom i željom da igraju.

Profimedia/Federico Gambarini/dpa

Da li je greška Nemaca što su znatno ranije pre EP objavili promene na mestu selektora?

– Nisam siguran koliko im je to bio dobar potez. Lev je trener koji je doneo titulu prvaka sveta, ovo je odlična prilika da se još jednim uspehom oprosti od reprezentacije, ali ja, recimo, mogu lako da zamislim situaciju u “grupi smrti” gde Francuska dobija Nemačku, Portugal pobeđuje Mađarsku i već sad znam kakvi će naslovi u novinama biti pred meč sa Portugalom. Šta će Lev da uradi u toj situaciji kada će i dobar deo javnosti imati protiv sebe? Sumnjam malo i u mentalitet ovog tima ukoliko krene po zlu, jer mislim da bi i oni, kao i naši, digli ruke od svega i neuspeh ostavili treneru da ga nosi sam na svojim leđima.

Ko može protiv Francuza

Mislite da su šanse Nemaca male protiv Francuza?

– Prvo ja mislim da će ko god ispliva živ iz te “grupe smrti” daleko dalje dogurati na turniru. Francuzi su mi prvi favoriti da završe u finalu, jer kad vidim onu trojicu u napadu, pa onog Kantea u sredini… Pa, to je čudo! Stvarno nisam dugo video igrača kao što je Kante. On pretrči duplo više od svih na terenu, al’ ajde, što mnogo pređe, taj momak pokazuje svakim pokretom koliko zna fudbal. Uopšte gledano, Francuzima je teško pronaći slabu tačku. Pogledajte samo napad – Mbape, Grizman i Benzema. Taj Grizman uvek daje gol protiv Nemaca, fenomenalan igrač. Čitam danas da se Benzema povredio, pa ako ne bude igrao, možda to bude olakšavajuća okolnost za njihove protivnike.

Profmedia

Ko bi pored Francuza mogao u finale?

– Ima dosta kandidata, meni neki osećaj kaže Španija. Uvek naprave dobar tim, vidim da Luis Enrike ima veliko poverenje u svoju grupu igrača.

O Belgiji

– E, Belgija je ta ekipa od koje se opravdano očekuje mnogo. Oni su formirali generaciju koja je sada u svom zenitu i sledeća im je šansa Katar 2022. Posle toga, gotovo. Nema više. Znači, sada moraju da iskoriste EP da naprave veliki rezultat. Siguran sam da mogu daleko.

O Englezima

– Najmlađi tim i potencijalno veliko iznenađenje. Pre bismo pred svako prvenstvo rekli da će trijumfovati oni čiji igrači nisu bili izloženi velikoj potrošnji i naporima tokom sezone i gledano po tome, Englezi ne bi dolazili u obzir kao kandidati za visok plasman. Imaju iza sebe napornu Premijer ligu, a Siti i Čelsi su došli do finala Lige šampiona, ali reprezentativci su im mladi. Mlad organizam se brzo regeneriše, tako da su oni sada sigurno spremni da igraju i da se dokazuju. Biće im mnogo važan start protiv Hrvatske, taj meč može da im odredi izgled daljeg toka šampionata.

Profimedia

Hrvatska, svetski vicešampion

– Interesantno je to da ih retko ko spominje, kao da nisu drugi na svetu. Sličan slučaj kao Nemačka. Atmosfera im je pokvarena lošim rezultatima između dva takmičenja, a i sad se muče, ne mogu nikog da pobede.

Favorit iz senke…

– Danci i Švajcarci igraju opasan fudbal. Ta, Švajcarska, kad pogledate, to je mala fudbalska zemlja, ali njihov selektor Petković stvorio je ozbiljnu grupu igrača, koja može sa svima da se ravnopravno nosi. Isto važi i za Dansku. Jaki igrači, taktički obučeni, sve je moguće s njima.

Profimedia

Na poslednjem EP kontinent je ostao ofuševljen igrama Velsa i Islanda. Da li je moguće da ponovo neko od totalnih autsajdera napravi sličan podvig?

– Iz te grupe mislim da su Ukrajinci najsposobniji za neko novo čudo. Imao sam priliku da ih gledam. Rano su obezbedili plasman na EP, igraju moderno, brzo, Ševčenko je sve to jako dobro uklopio i vodi. Ne bi me iznenadili ako bi napravili nešto veliko na ovom turniru.

Od kojih igrača očekujete “bum”?

– Od mlađih. Evo preneću vam šta se u Nemačkoj štampi provlači od imena koja bi mogle da iznenade: Španac Ljorente, Italijan Barela, Portugalac Andre Silva, pa i za njegovog zemljaka Renata Sančeza kažu da je ponovo počeo vrhunski da igra, ali ja se nekako nadam da bi ovaj šampionat mogao da obeleži Englez Maunt iz Čelsija.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike