Dragoljub Vukadinović otvoreno: Srpski fudbal nam je mnogo bolestan

19.11.2020

12:52 >> 13:25

0

Nekadašnji potpredsednik FSS i ugledni privrednik tvrdi da najpopularniji sport pati od nestručnog trenerskog rada i krize rukovođenja

Dragoljub Vukadinović otvoreno: Srpski fudbal nam je mnogo bolestan
Copyright MN Press

Utemeljivač poznate fabrike iz Gornjeg Milanovca “Metalac” i istoimenog fudbalskog kluba, Dragoljub Vukadinović, ističe da je trenutno stanje srpskog fudbala odraz onoga što se poslednjih godina radi u FSS. Ako želimo napred, Vukadinović prstom pokazuje na primere iz našeg okruženja: Mađarska, Rumunija ili Grčka. Bilo koji model da se preuzme od komšija popravio bi značajno stanje u našem najpopulrnijem sportu.

Kako biste opisali stanje u kojem se nalazi srpski fudbal i FSS?

Miroslav Tanjga za 24sedam: Aleksandar Kolarov nikad ne bi izdao Srbiju!

– Stanje je više nego nezadovoljavajuće! Podbacili smo na svim frontovima, nemamo nijednu selekciju na većem takmičenju, a sve je to odraz kako se radilo u FSS poslednjih godina. Previše je tu nestručnog rada, suviše mešanja u život klubova, postavljanja administrativnih prepreka, a šta tek da se kaže o suđenju. Ja sam sad penzioner, pa idem i gledam petliće, pionire, kadete i svašta mogu videti na tim dečijim utakmicama. Nepravda polazi odatle, jer sudije imaju svoje favorite, otvoreno navijaju za pojedine klubove – priča Vukadinović za 24sedam.

Kako vam izgleda suđenje u Superligi?

MN Press

– Izgleda kao da se tokom prošlih šest kola situacija malo stabilizovala, dovela u normalu, ali pre toga je bilo da te jeza uhvati kad vidiš ko dolazi da ti sudi. Odmah znaš da kako god ti igrao ne možeš da računaš na bodove. To je strašno! Mi bismo morali da se ugledamo na svoje okruženje. Ako uzmemo Mađarsku ili Rusiju kao primer, videćemo da su oni najpre podigli kvalitet domaćeg takmičenja, tako što su regulisali pitanje suđenja. Doveli su strance u sudijske komisije i kvalitet arbitraže išao je pod ruku zajedno sa podizanjem kvaliteta igre. Kada to rešimo, dolazi na red infrastruktura. Opet moramo videti Mađare, Rumune, Grke. Raspitajte se koliki su budžeti rumunskih klubova i koliko novca dobijaju od Lige i saveza, sponzora, tv prava. To su milionski iznosi, a kod nas … 50.000 evra!

Šta je veći problem srpskog fudbala: kriza rukovođenja ili kriza u stručnom radu?

– Oba problema nas opterećuju. Nema novih i kvalitetnih sportskih radnika. Treneri u većini slučaja odrade taj deo gledajući na sat, da bi što pre otišli kući ili drugim poslovima. Nisu motivisani za rad, uglavnom su im zastarele metode, malo je onih koji prate šta se dešava u svetu, koji su posvećeni svojim ekipama. Moram priznati da sam veoma srećan što Metalac sa te strane nema problema. Veoma smo zadovoljni kako svoj deo posla obavljaju Žarko Lazetić i Dražen Bolić, kao i naš sportski direktor Bojan Leontijević. Razvijamo igrače koje u drugim sredinama nisu prepoznale kao buduće profesionalce, pa tako dođemo u situaciju da meč sa Partizanom završimo sa petoricom bonus igrača. Ako bismo puštali igrače koji imaju pozive iz inostranstva i od naših najvećih klubova, ostali bismo bez pola ekipe u januaru.

Kako Srbija može na EP? Poznati su potencijalni rivali, termini mečeva, sistem kvalifikacija…

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike