Da nije bilo Sanje Ilića ne bi bilo ni himne koju decenijama pevaju svi navijači Zvezde

07.03.2021

14:12 >> 17:51

0

Autor: D. B.

Ilić je komponovao melodiju za pesmu čiji je tekst napisao Ljubivoje Ršumović

Da nije bilo Sanje Ilića ne bi bilo ni himne koju decenijama pevaju svi navijači Zvezde
Copyright 24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Da nije bilo Aleksandra Sanje Ilića ne bi bilo ni verovatno najpoznatije himne Crvene zvezde, one čije je reči napisao čuveni srpski pesnik Ljubivoje Ršumovića.

“Sve što smo želeli, sve što smo hteli, to su nam dali, crveno-beli” ostaće reči koje u srcu nosi svaki pravi navijač Crvene zvezde, a melodija koja je prati je ona koju zvižduće svaki iskreni “delija”.

Ilić je u jednom intervjuu objasnio kako je ova čuvena pesma uopšte i nastala, ali i da nije bilo planirano da ona postane himna kompletnog SD Crvena zvezda.

Navijači Crvene zvezde na meču protiv Dinama iz Zagreba

– Napravio sam jednu navijačku pesmu, jednu zaista onako srčanu, za bodrenje fudbalera, bili su svi iz tog kluba navijača, iz tog njihovog odbora i izabrali da to bude navijačka pesma za Crvenu zvezdu – prisetio se Ilić kako je sve krenulo. Međutim, posle toga, Džajić koji je bio direktor i ne znam ko još, dogovorili su da od te pesme napravimo navijačku himnu Sportskog društva Crvena zvezda, pa je Ršumović došao i napravio tekst, da bi tu pesmu mogli da pevaju i žene i muškarci. Malo su razblažili celu pesmu, više to nije bilo to, nije to bila više navijačka pesma. “Mladići borovi, devojke jele, bore se pošteno za crveno-bele”, to nije bio uopšte smisao moje ideje za navijačku pesmu – prisetio se Ilić.

Pročitajte još

Ipak, satisfakciju je dobio kada je ta pesma postala himna generacije Zvezde koja je osvojila titulu u Kupu šampiona.

– Doživeo sam nešto što sam retko kad doživeo posle toga. Stadion Zvezde, koji je primao 90.000 gledalaca i svi su stajali. Ogroman hor KUD-a i ja kao dirigent. Nastupili smo pred utakmicu sa Dinamom. Svirali smo i otpevali pesmu, a ja sam prvi put u životu čuo taj huk sa tribina – prisetio se Ilić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike