Da li je Luis Hamilton GOAT Formule 1? (video)

26.10.2020

06:18 >> 08:10

0

Autor: Adam Štulić

Britanski vozač je u nedelju postavio jedan od mnogobrojnih rekorda

Da li je Luis Hamilton GOAT Formule 1? (video)
Copyright Tanjug/Rudy Carezzevoli, Pool via AP

Nova stranica istorije Formule 1 je ispisana u nedelju, a potpisana je rukom Luisa Hamiltona. Britanski vozač je trijumfom na VN Portugalije ostvario svoju 92. pobedu u najbržem cirkusu na svetu i na taj način pretekao Mihaela Šumahera (slavio 91 put) po broju trijumfa.

Šestostruki svetski šampion sada ima novi izazov, a ispred njega je ponovo legendarni Nemac. Naime, ukoliko Hamilton na kraju sezone odbrani zvanje svetskog prvaka izjednačiće se sa Šumaherom po broju osvojenih šampionata, čime će istaći ozbiljnu kandidaturu za zvanje GOAT Formule 1.

Nisam mogao ni da sanjam da ću biti ovde gde sam danas. Nisam imao čarobnu kuglu pomoću koje sam mogao da izaberem da dođem u ovaj tim i sarađujem sa sjajnim ljudima. Trebaće mi vremena da se sve slegne, još sam u trkačkom režimu i trenutno ne mogu da nađem prave reči – rekao je Britanac posle trke koju je, svojim uspehom, učinio istorijskom.

Nije tajna da je vozač Mercedesa kao dečak sanjao velike snove. Ka automobillizmu ga je usmerio otac Entoni, koji mu je, kada je imao sedam godina kupio prvi karting. Hamilton je sa samo deset godina prišao prvom čoveku Meklarena Ronu Denisu, rekavši mu da će jednoga dana voziti za njega.

Njegova želja je ubrzo ostvarena, postao je stipendista akademije mladih vozača Meklarena i Mercedesa, da bi 2007. godine potpisao ugovor sa Meklarenom, postavši tako najmlađi vozač koji je iz akademije došao u Formulu 1, gde ga je sve do 2010. godine kao menadžer zastupao otac, koga je Luis smenio dve nedelje uoči starta te sezone.

Tati će nedotajati boravak ovde, ali ja donosim odluke. Ima drugih stvari na koje treba da se fokusira, ne želim više da mi otac bude menadžer – obrazložio je svoju odluku britanski vozač, koji, prema navodima njegovog oca, nije isplatio tri miliona funti koje mu je obećao kao znak zahvalnosti za to što ga je 18 godina pratio tokom karijere.

Prvi tamnoputi šampion u istoriji najbržeg cirkusa na svetu je već u debitanntskoj trci zauzeo mesto na podijumu (dosad je 161 put bio među najbolja tri vozača na trci, po čemu je prvi na listi, ispred Šumahera (155)), da bi premojerni trijumf ostvario u šestom nastupu, na VN Kanade. Te sezone ostvario je četiri pobede, s kojima deli prvo mesto sa Žakom Vilnevom po broju osvojenih trka u prvoj sezoni u Formuli 1.

Hamiltonova mama Karmen, koja se razvela od Entonija kada je sjajni vozač imao samo dve godine, govorila je da je Luis najbolja stvar koja je izašla iz tog braka.

Za njega je verovartno bilo bolje tako, nego da je ostao zaglavljen u nesrećnom braku. Toni je želeo da postane neko, ja sam više maštala o povučenom životu i to nas je razdvojilo. Ali, nikada ga nisam sprečavala da za Luisa uradi ono što je želeo. Bez podrške njegovog tate, i stalnog rada s njim, ne bi postao to što jeste – rekla je Karmen.

A Hamilton je do danas ostvario 262 uzastopna starta na trkama eminentnog takmičenja, a zanimljivo je da je u svakoj od njih vozio sa istim proizvođačem motora (Mercedes), po čemu je apsolutni rekorder u obe kategorije, kao i po broju osvojenih pol pozicija (97, Šumaher drugi sa 68).

Ukoliko u naredne dve sezone Britanac ostvari barem po jednu pobedu, prestići će Šumahera i po broju uzastopnih takmičarskih godina u kojima je osvajao trke (aktuelna sezona je Hamiltonu 14. Šumaher je pobeđivao u 15).

Hamilton je prvi na listi ukupno osvojenih bodova u Formuli 1 (3687, drugi je Fetel sa 3003), osvojio je najviše uzastopnih bodova (932), i ima najveći procenat poena po započetim trkama (262 trke – 3687 poena).

Prošle sezone Luis je osvojio 413 bodova, što je najviše poena koje je neko osvojio u jednoj takmičarskoj godini, a nalazi se i na čelu liste po broju uzastopnih završenih trka (45).

Britanac, koji je ime dobio po legendarnom američkom atletičaru Karlu Luisu, ubedljivo je prvi na listi vozača koji su sa pol pozicije osvojili trku (57 puta, Šumaher drugi sa 40), a jedan od retkih rekorda legendarnog Nemca koje vozač Mercedesa još nije prestigao je onaj na listi vozača koji su na istoj trci imali pol poziciju, najbrži krug i pobedu na kraju (Nemac 22 puta, Britanac 18).

Hamilton će u sezonama koje dolaze pokušati da sustigne Nemca po broju uzastopno osvojenih titula (Šumaher pet, Luis 3), kao i zemljaka Džimija Klarka, koji je osam puta na istoj trci imao pol poziciju, najbrži krug i vođstvo od početka do kraja (8:6).

Zanimljivo je i da postoje dva rekorda koje Britanac neće uspeti da obori, a u svim tim kategorijama se nalazi na drugom mestu, iza jednog od najvećh rivala Sebastijana Fetela. Naime, Nemac je sa 23 godine i 134 dana postao najmlađi šampion u istoriji Formule 1 (Britanac je bio stariji 166 dana kada je prvi put postao svetski šampion), dok je sa 25 godina i 146 dana došao do treće šampionske krune, dok je Hamiltonu to pošlo za rukom sa 30 godina i 292 dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike