Čovek koji povezuje Majkla Džordana i tri košarkaša Partizana i Zvezde odlazi u penziju

01.04.2021

15:29

0

Autor: D. B.

Tačka je stavljena posle 33 sezone i 903 pobede u NCAA

Čovek koji povezuje Majkla Džordana i tri košarkaša Partizana i Zvezde odlazi u penziju
Copyright Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Koledž košarka više neće biti ista. Legendarni trener Roj Vilijams (70) odlazi u penziju.

– Roj Vilijams, koji je vodio univerzitet Severnu Karolinu do tri šampionske titule posle 33 sezone i 903 pobeda odlučio je da se povuče – navodi se u saopštenju Severne Karoline.

Vilijams je tokom karijere radio na univerzitetu Čarls D. Ovens od 1973. do 1978. godine, da bi zatim došao na Severnu Karolinu kao prvi saradnik čuvenog Dina Smita. Taj posao obavljao je deset godine i ostaće zabeleženo da je bio čovek koji je ubedio Majkla Džordana da postane student ovog koledža.

Usledio je odlazak na univerzitet Kanzas gde je bio glavni trener od 1988. do 2003. godine, da bi se zatim vratio u svoju Severnu Karolinu.

Broj igrača koje je vodio na ova dva univerziteta, a koji su potom postali NBA igrači je impresivan. Na Kanzasu to su bili Nik Kolison, Dru Guden, Derin Henkok, Kirk Hajnrih, Adonis Džordan, Raf La Frens, Eron Majls, Greg Ostretag, Pol Pirs, Skot Polard, Mark Rendal, Rajan Robertson, Vejn Simijen, Bili Tomas, Žak Von i Reks Volters. Spisak njegovih NBA igrača sa Severne Karoline je još bogatiji – Herison Barns, Taj Louson, Džoel Beri, Nasir Lits, Toni Brdli, Kendal Maršal, Redži Bulok, Šon Mej, Ed Dejvis, Džejms Majkl Mekadu, Vejn Elington, Rašad Mekants, Rajmond Felton, David Noel, Deni Grin, Markus Pejdž, Pi Džej Herstoun, Tio Pinson, Tajler Hensbro, Kobi Vajt, Džon Henson, Džavad Vilijams, Ajzeja Hiks, Marvin Vilijams, Džastin Džekson, Brendan Rajt, Kameron Džonson, Tajler Zeler, Bris Džonson i Kol Entoni.

MN Press

Nekoliko imena na ovom spisku su interesantni i za domaće ljubitelje košarke. Osim sadašnjeg aduta Partizana Markusa Pejdža i prošlogodišnjeg, ruku na srce kratkotrajnog igrača crno-belih Makadua uticao je i na karijeru čoveka koji je u sezoni 2006-2007 branio boje Crvene zvezde Bilija Tomasa.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike