Baš bolan kraj Marininih lavica, Francuska se osvetila i uzela olimpijsku bronzu

08.08.2021

08:45 >> 06:13

0

Autor: Adam Štulić

Srpske košarkašice ostale bez medalje na OI

Baš bolan kraj Marininih lavica, Francuska se osvetila i uzela olimpijsku bronzu
Copyright Saša Čađo i Jelena Bruks foto: Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Bolan kraj sjajne generacije srpskih košarkašice. U borbi za olimpijsku bronzu, izabranice Marine Maljković poražene su od Francuske 91:76.

Na oproštaju dva stuba ove selekcije, Sonje Vasić i Jelene Bruks, izabranice Marine Maljković nisu uspele da sjano leto krunišu medaljom na Igrama u Tokiju. U borbi za bronzu, srpkinje su poražene od selekcije koju su pre dva meseca glatko dobile u finalu EP.

Očigledno da su Francuskinje dobro naučile lekciju iz Valensije i nisu dozvolile Srbiji da im zada još jedan težak udarac. Osim kratkog perioda u prvoj deonici, naše devojke su konstantno jurile prednost rivala, koji je utakmicu prelomio krajem treće i početkom četvrte deonice, kada je došao do dovicfrenog plusa.

Srbiji je sredinom četvrte deonice pretila rezultatska katastrofa, Francuskinje su serijom trojki došle do ogromnih 78:59, a onda je naša selekcija krenula u poslednji juriš predvođena sjajnom Sonjom Vasić. Iskusna košarkašica je vezala šest poena i uz asistenciju Ivon Anderson kreirala seriju 12:0 za prilazak na samo sedam poena zaostatka u 37. minutu, ali je ostalo premalo vremena da se napravi totalni preokret.

SRBIJA: Vasić 9, Čađo, Jovanović 9, Bruks 14, Butulija, Crvendakić 2, Anderson 24, Stanković 2, Dabović 7, Škorić, Dugalić 2, Krajišnik 7.

FRANCUSKA: Fato 14, Mijem 16, Šartero 10, Gruda 14, Mičel 2, Vukosavljević, Ruper, Vilijams 17, Johanes 10, Duše 10, Čačuang.

ČETVRTA ČETVRTINA

Polovičnim učinkom Tine Krajišnik s linije penala i trojkom Duše počela je poslednja četvrtina – 70:57. Ivon Anderson daje nadu Srbiji, ali Duše pogđa još jednu trojku i podiže prednost svog tima na 73:59, 33. minut. Sada sve što šutnu ulazi u koš, Vilijams je pogodila 11. trojku za Francusku koja je nadomak 20 poena prednosti – 76:59.

Poenima Tine Krajišnik iz prodora Srbija prekida seriju Francuske 8:0. Tačno na polovini četvrtog kvartala, košem uz faul Sonje Vasić i ubačenim dodatnim bacanjem, Srbija je na minus 14 – 78:64. Još jednom Sonja Vasić kompltira 2+1 i vraća Srbiju nadomak jednocifrenog minusa.

Košarkašice Srbije foto: Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Srbija je na jednocifrenom zaostatku, poenima Ivon Anderson iz prodora, pa potom i sa linije penala (2/2) u 37. minutu prilazimo na minus sedam – 78:71. Serija naših devojaka je 12:0. Šteta, Duše poentira iz prodora bukvalno u poslednjoj desetinki napada.

Promašenim zicerom Jelene Bruks, čini se, otišla je nada da Srbija može do preokreta. Francuskinje pogađaju dva bacanja i imaju velikih plus 11 pred poslednja dva minuta meča – 82:71. Žoanes pogađa trojku kojom, izvesno, stavlja tačku na meč. Do kraja je minut i 40 sekundi, Francuska vodi 85:73. Sa dve vezne trojke Francuska overava trijumf, na kraju 91:76.

TREĆA ČETVRTINA

Miem sa dve trojke otvara drugo poluvreme, Francuska vodi 49:42 u 22. minutu. Ponovo Bruks pokušava da pokrene Srbiju, pogodila je trojku, ali je potom bila polovično precizna s linije penala. Na isteku petog minuta pretposlednje deonice kapiten Srbije poentira iz prodora za minus tri – 53:30. Miem je postigla osam od 10 poena Francuske u ovom kvartalu.

Nevena Jovanović foto: Tanjug/AP Photo/Charlie Neibergall

Fotu vezuje osam sedam poena i na isteku 27. minutu donosi Francuskoj, dosad najvećih, plus devet – 60:51. Razigrala se Fotu, prvo je asistirala za trojku Šartoru, a potom je pogodila dva penala i povećala plus svoje selekcije na 13 poena – 65:52, 29. minut. Seriju Francuske 9:1 poenima s poludistance prekida Anderson. Na kraju treće četvrtine Francuska vodi 67:56.

DRUGA ČETVRTINA

Ponovo Francuskinje bolje otvaraju četvrtinu, za nešto više od dva minuta ubacile su naše devojke u bonus i poenima s linije penala dolaze do izjednačenja na ulasku u 13. minut meča – 26:26. Gurda pravi mnogo problema Srbiji, postigla je već 12 poena i vratila Francusku u vođstvo – 28:26.

Srpske košarkašice postigle su samo tri poena za pet minuta igre u drugoj deonici, što Francuska koristi i mini serijom 6:0 dolazi do četiri poena viška  – 30:26. Igra Jelena Bruks kapitenski, ponovo je povuka saigračice u momentima kada su Francuskinje pretile da se odlepe, ovoga puta prvo asistencijom, a potom i sa dva ubačena bacanja – 32:30, 16. minut,

Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Proradio je napad izabranicama Marine Maljković, ali Francuskinje čuvaju vođstvo. Miem je druga dvocifrena u njihovoj ekipi, srećom po Srbiju promašila je dodatno bacanje i ostala je na 11 poena – 36:32, na isteku 17. minuta. Važne poene na ulasku u poslednja dva minuta prvog poluvremena postiže Ivon Anderson, potom pogađa još jednom s poludistance i poravnava rezultat – 38:38. Posle prve dve četvrtine Francuska vodi 43:40.

PRVA ČETVRTINA

Meč je otvoren poenima Ane Dabović i trojkom Miem na drugoj strani. Francuskinje posle tri minuta igre vode 5:2. Francuskinje su nešto bolje otvorile meč, na polovine prve deonice povele su 9:4, ali je Sonja Vasić ubacila prvu trojku za Srbiju i zaustavila početni nalet rivalki. Novim poenima Miem Francuska u 6. minutu vodi 14:10.

Sonja Vasić foto: Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Kapiten je pogurao Srbiju do preokreta. Jelena Bruks je pogodila dve trojke, između koji je poentirala i Nevena Jovanović, naše devojke na isteku 7. minuta igre vode 17:14. Seriju Srbije 9:0 Francuskinje prekidaju trojkom i prilaze na minus dva – 19:17, 9. minut. Na kraju prve deonice Srbija vodi 23:19.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike