Aleks Ferguson progovorio o moždanom udaru: Pomislio sam da li ću ikad opet progovoriti

11.05.2021

08:32 >> 08:33

0

Pre tri godine, u maju 2018. godine, čuveni Škoti završio na operacionom stolu zbog izliva krvi na mozak

Aleks Ferguson progovorio o moždanom udaru: Pomislio sam da li ću ikad opet progovoriti
Copyright Profimedia

Tri godine od preživljenog moždanog udara i komplikovane operacije na kozgu legendarni menadžer Mančester junajteda Aleks Ferguson kaže da se još seća svog zastrašujućeg osećaja da više neće imati moć govora. Ferguson se posle moždanog udara našao u indukovanoj komi, a doktori su mu davali samo 20 odsto šansi da će iz ove utakmice za život izaći kao pobednik.

– Bila je to velika briga za mene. To se dogodilo nakon operacije kada sam izgubio glas. To je bio najstrašniji deo. Znao sam da sam živ, ali sam mislio u sebi: “da li mi govore istinu”. Operacija je bila uspešna, ali vi ste u ovoj priči usamljeni. To je zastrašujuće. Kad sam izgubio glas pomislio sam da nikad ni pomislio nisam da bi mi se ovako nešto dogoditi – rekao je Ferguson za Gardijan.

Ferguson ističe da mu je prva misao bila posle buđenja da li mu se zadržalo pamćenje. Prvih deset dana nije mogao da priča.

– Nadao sam se da moja memorija nije oštećena, da nisam sve zaboravio. Logoped je dolazio svaki dan i bio je fenomenalan. Tražio je da napišem sva imena iz moje porodice i mojih igrača. Zatim je započeo sa životinjama, ribama i pticama da vidi mogu li im se setiti imena. Malo po malo, vratio mi se glas. Ali najvažnije je bilo da mi je pamćenje dobro. Naterao me je da pišem pisma. Napisao sam pismo mojoj ženi Keti, bilo je to škrabanje.

Pročitajte još

Kada je sve prošlo 79-godišnji penzioner prisetio se još jedne muke koju je preživljvavao tokom rehabilitacije:

– Nisam dobio čašu vina devet meseci. E, to je bilo teško – uzdahnuo je Ferguson.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike