Alanin pol je izazvao buru: Velike medijske mreže su morale da se izvinjavaju

29.07.2021

14:04 >> 14:12

0

Bilo je kritika na društvenim mrežama

Alanin pol je izazvao buru: Velike medijske mreže su morale da se izvinjavaju
Copyright Alana Smit, Profimedia

Velike kontoverze vezane su za Alanu Smit, prvu nebinarnu osobu u istoriji Olimpijskih igara. Kao član američkog tima u uličnom skejtbordu.

Tokom prenosa trke u ženskoj konkurenciji, komentatori NBC Sportsa Tod Heris i Pol Cicer, kao i Mark Čerčil i Ed Li (BBC) koristili su izraze “ona” i “njen” što je izazvalo reakcije javnosti na društvenim mrežama.

Baš zbog takvih odrednica.

Alana, naime, identifikuje sebe kao “nebinarnu” osobu, što znači da se ne svrstava ni u muškarce, ni u žene. Kao takvu, zamenice koje želi da se koriste su: “oni” i “njihovo”. Za razliku od srpskog, u engleskom množina nekad može da se koristi za pojedince, ali nije uobičajeno.

Osim toga, Alana se takmičila u ženskoj konkurenciji, ali to pojedincima na Tviteru nije bilo bitno, pa su izrazili svoj bes.

– Ovo je novinarski nemar. Na ovom međunarodnom nivou nikom ne treba nametati drugi pol. Sport ne zna šta da radi sa nebinarnim osobama – bile su reči Britni De la Kruz, transrodne osobe, novinara po zanimanju.

Ovo je snimak jedne trans osobe koja urla na televizor zbog “pogrešnih zamenica”.

Zbog pritiska javnosti, NBC se naknadno javno izvinio.

– NBC shvata važnost da se svako u našim prenosima oslovljava na pravi način. Naši komentatori su se izražavali na pravi način, ali je u signalu koji je prenošen u inostranstvu došlo do pogrešnog oslovljavanja Alane. Žalimo zbog greške i izvinjavamo se Alani i gledaocima – navedeno je u saopštenju američke TV mreže.

Posle pomenutog nastupa Alane nije bilo u borbi za medalju. Bez obzira na to, oduševljenje je bilo prisutno.

– Kakva divlja, je***a vožnja. Moj cilj je sreća kao i vizuelno predstavljanje ljudi kao ja. Prvi put u životu, osećam ponos jer postajem osoba kakva jesam. Biram sreću u odnosu na medalju. Srce mi kaže šta je sve urađeno – reči su Alane.

Kako vi gledate na stvari?

pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike