24sedam predstavlja fascinantne činjenice iz života Habiba Nurmagomedova (foto+video)

25.10.2020

07:39 >> 09:39

0

Autor: D. B.

Da li znate koliko jezika govori, ko mu je supruga, zašto umalo nije završio kao izbacivač...

24sedam predstavlja fascinantne činjenice iz života Habiba Nurmagomedova (foto+video)
Habib Nurmagomedov - Copyright Habib Nurmagomedov, Profimedia

Ušao je Habib Nurmagomedov u ring posle godinu dana. Pobedio je Džastina Gejdžija, čoveka za koga su mnogi tipovali da bi mogao da mu nanese prvi poraz. Završio je posao na impresivan način, ostvario 29. pobedu u isto toliko mečeva. A onda je ophrvan emocijama pao na pod. Suza je suzu stizala.

Svi su mislili da je to zbog toga što mu je to bila prva borba tokom koje u uglu nije imao oca.

Abdulmanap Nurmagomedov, čovek koji ga je trenirao tokom čitavog života, preminuo je 3. jula ove godine. Trenera koji je tokom čitavog života stvarao šampione pobedila je kombinacija korovirusa i srčanih problema.

Ali, suze koje je lio neporaženi UFC šampion nisu bile samo zbog njega. Habib je i pre ulaska u ring imao plan.

– Ovo je moja poslednja borba. Obećao sam majici. Više neću ulaziti u ring – jedva je imao snage da izgovori tek po koju reč Habib.

I tako je Habib stavio tačku. Ponos Dagestana je rešio da završi sve u 32. godini života.

Ljubitelji borilačkih sportova verovatno mogu da nabrojem svih 29 žrtva momka koji nosi nadimag “Orao”, ali ima toliko neverovatnih stvari iz njegovog života da nismo odelili da ih ne sakupimo na jedno mesto.

* Sa treningom je počeo kada je imao šest godina. Trenirao ga je otac, ali mnogi ne znaju da mu je i deda bio borac. Magomed je bio rvač slobodnim stilom.

* Put do uspeha nije počeo iste sekunde kada je počeo da se bavi borilačkim sportovima. Naprotiv. Otac ga je terao da se bori, ali mladi Habib nije pobeđivao. Kada mu je bilo 13 i 14 godina nije mogao da se izbori za bolji plasman od 5. ili 6. mesta na republičkim takmičenjima u rvanju, rvanju grčko-rimskim stilom i sambu. Prvi put je pobedio na nekom takmičenju kada mu je bilo 16.

* Verovali ili ne Habibi je diplomirani ekomonista. Završio je na Univerzitetu u Mahačkali finansije i ekonomiju, a potom je zaslužio i diplomu iz ekonomije na univerzitetu Pelekanov.

* Govori pet jezika. Osnovni mu je avarski kojim se koristi oko 766.000 ljudi u Rusiji, ali i Gruziji, Azerbejdžanu i Kazahstanu. Zna i kumički koji je jezik karakterističan za severne i istočne ravnice Dagestana, a čiji je sistem pisanja ćirilica. Perfektno naravno govori i ruski, kao i turski i engleski jezik.

* Njegov privatni život je zaista to – privatan. Recimo, osim njegove porodice i najbližih prijatelja niko ne zna kako mu izgleda supruga. Zna se da joj je ime Patimat, a bilo je i nagađanja da je na rođenju imala isto prezime kao i Habib – Nurmagomedov. Navodno su dalji rođaci, a zaljubili su se jedno u drugo još kao deca kada su sedeli u istoj školskoj klupi. Navodno, zaprosio ju je 2013. godine kada je postao slavan u svetu borilačkih veština.

* Od prvog pojavljivanja u svetu UFC-a Habib je na svakom predstavljanju i svakom izlasku u ring nosio na glavi vunenu kapu papahu. Tokom istorije nju su nosili Kozaci i stanovnici Kavkaza i to je kapa koju niste smeli da skinete, a poznata je bila i rečenica da ako je glava na ramenima na njoj mora da bude i ona.

* Pesma uz ko ju je izlazio u ring zove se “Dagestan”. Peva je Sabine Kors, Ruskinja koja živi u Njujorku. Pesmu je napisala dok je studirala u Moskvi, a Habib ju je prvi put koristio za izlazak na borbu tokom 2016. U pesmi se govori o ljubavi prema otadžbini i životu daleko od kuće.

* Veliki ja fan fudbala. Navija za Anži iz Mahačkale. Dok nije povredio nogu godinama je i sam igrao fudbal. Inače, prijatelj je sa Kristijanom Ronaldom i to su u nekoliko navrata dokazali zajedničkim fotografijama.

* Veoma je religiozan. Kao Musliman nikada nije imao borbu tokom Ramazana. Tokom ovog meseca često ni ne trenirao i to mu se odrazi na kilažu. Nikada nije pio alkohol.

* MMA je izabrao zbog Fjodora Jemeljanenka. Godinama najpopularniji Rus u svetu borilačkih veština upoznao je prvi put Habiba 2004. godine u Dagestanu. Habib je tada odlučio da neće juriti olimpijska zlata već karijeru u MMA.

* Sada zvuči nestvarno, ali Habib je nekada bio veliki fan Konora Mekgregora. Jednom prilikom su se čak i dogovarali da zajedno treniraju, razmenjivali su majice…Međutim, danas su zakleti neprijatelji posebno od kada je Rus pobedio kontroverznog Irca.

* Malo je nedostajalo da Habibi postane izbacivač u jednom baru tokom 2014. godine. Posle dve povrede i dugog odsustva, delovalo mu je da neće imati priliku da se vrati u svet MMA, a želeo je da zarađuje da bi mogao da prehrani porodicu. Od ideje ga je odvratio otac uz rečenicu da je Habibovo samo da “jede pravilno i ide na trening”.

* Habibov menadžer je kontroverzni Aki Abdelaziz. Reč je o Egipćaninu koji je jednom prilikom koristio lažni pasoš da bi ušao u SAD. Oslobođen je optužbi kada se pravdao da je morao to da uradi pošto mu je umirala majka. Ispotavilo se da je lagao. Navodno nikada nije plaćao alimentaciju za sina koga ima u Koloradu. Habib nikada nije mario za takvu reputaciju i stalno ga naziva bratom.

* Zapadani mediji imaju običaj da mu zamere veze sa Ramzanom Kadirovim. Čovek koga su često opisivali kao čečenoskog diktatora dugo je u bliskoj vezi sa Habibom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike